Supercomputerul UE

UE a anunțat acum vreo 2 luni planul de dezvoltare al supercalculatorului european.

Urmăresc de ceva timp subiectul ăsta și pot împărtăși ideile principale.

  • supercomputerul nu se poate realiza de către o companie, nici chiar Alphabet ori Intel, Amazon, IBM sau Alibaba. Este atât de ambițios, încât deocamdată decât la nivel de stat se poate realiza. Competiția se dă între SUA, China, Japonia și acum, UE.
  • România a semnat în septembrie susținerea programului.
  • avantajul țărilor membre UE este că îl vor putea accesa, probabil pentru dezvoltarea cercetării, dar și de către firmele de software în domeniul AI.
  • contează cine a semnat pentru susținerea programului, pentru că accesul la supercomputer va fi asemănător sistemului primul venit, primul servit.

Bonus:
“At 100 qubits a single quantum computer processor would, theoretically, be more powerful than all the supercomputers on the planet combined. We may be closer to that milestone than you think and the world isn’t ready.”

5 Likes
  • On some very limited tasks.
1 Like

Asta din motive financiare? Logistică? Sau altceva?

Totul :slight_smile: Chestiile astea tind sa functioneze la temperaturi foarte scazute (stil mK) ceea ce nu e deloc simplu. Cate ceva despre ce implica asta, aici: https://nationalmaglab.org/education/magnet-academy/learn-the-basics/stories/low-temperature-physics Ceva despre racirea la D-Wave, aici: https://www.dwavesys.com/tutorials/background-reading-series/introduction-d-wave-quantum-hardware Despre ‘inamicul’ cu care se lupta, aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_decoherence

2 Likes

S-ar putea să mai fie și motive de securitate și strategie națională.
Cineva de la IBM spunea că tehnologia asta ar putea penetra sistemele de securitate ale pc-urilor în fracțiuni de secundă.

1 Like

Pot sa sparga foarte usor unele metode criptografice. Nu pe toate. LE: O pagina Wikipedia pe tema asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Post-quantum_cryptography