Suprasaturarea pietei de frontend si impactul negativ al cursurilor de tip "te fac dev peste noapte"

Salut,

Fac freelance on and off de prin 2010 si in ultimii 2 ani sa zicem am observat un shift pe piata proiectelor/job-urilor pe nisa de frontend.

Inainte, pe platformele de freelance, Linkedin, etc. split-ul intre numarul de candidati pe proiecte/job-uri de backend/fullstack/frontend era asemanator, dar acum majoritatea posturilor sau a proiectelor ce implica frontend au de 2x si uneori chiar de 3x mai multi aplicanti decat celelalte.

O prima problema, asumand ipotetic ca toti candidatii care aplica sunt super bine pregatiti, ar fi ca piata a devenit suprasaturata.

Dar stim cu totii ca o mare parte a celor care aplica nu sunt bine pregatiti. Si atunci de unde influxul asta mare de noi candidati?

Pai, eu cred ca vin din cursurile create de fel si fel de influenkari care iti promit ca te fac programator peste noapte si sa castigi 3000 de euro e floare la ureche pentru oricine. Iar cele mai multe sunt axate pe frontend pentru ca aparent it’s the easiest to break into.

Acuma… nu stiu cat de bune sau nu or fi cursurile astea, dar mi se pare ca felul in care sunt promovate e mega inselator. Daca ne uitam la unele reclame de FB sau unele TikTok-uri, e fortata ideea ca oricine poate sa se angajeze in IT si sa faca 150k pe an.

Nu am nimic impotriva oricui vrea sa faca o conversie profesionala, life’s not a zero sum game yada yada, dar ma gandesc ca multi sau majoritatea care aplica acum nu sunt deloc bine pregatiti… poate cineva de la celalalt capat al mesei poate confirma sau infirma asta.

Nu am fost niciodata in pozitia in care sa filtrez candidati, maxim am luat cateva interviuri sau mi-am spus parerea despre X sau Y, dar cred ca faptul ca trebuie sa filtrezi 60-80 de candidati acum in loc de 20-30 cati erau inainte in medie, incetineste si “incetoseaza” procesul si atunci e mai greu pentru ambele parti dar in special pentru tine ca dev cu experienta e mai greu si trebuie sa depui mult mai mult efort ca sa poti sa iesi in evidenta printre toti absolventii de cursuri minune.

Pareri?

1 Like

E posibil să fie și o altă cauză, nu doar reconversia profesională: acum intră în câmpul muncii generația care a crescut online, cei născuți în jurul anului 2000[1].

Crescând online, au avut mai mulți ocazia să decidă dacă le place sau nu, că se fac mai mulți bani cu puțin efort fizic șamd.


  1. feelling old? :smiley: ↩︎

2 Likes

Pot sa-mi imaginez cat de bine sunt pregatiti cand pe reddit apare cate unul care imi explica ca EL:

  • n-a folosit niciodata O() de cand sapa santuri, pardon, e ‘softare engineer’
  • el nu ‘munceste’ dupa program, din pasiune (‘munca’ fiind programare si presupun ca si orice lectura care are vreo legatura cu ‘munca’)
  • vine unul care spune ca el pune intrebari banale de logica pentru ca sa vada ca cel care candideaza pe post nu e complet batut in cap si isi ia minusuri masiv, probabil avea voie sa puna doar niste intrebari banale despre limbaj si ceva framework ultra-hyped care peste doi ani o sa fie obsolete sau modificat de nu-l mai recunosti
  • vasta majoritate a discutiilor e despre cat se castiga si cum se poate face sa castigi mult cu efort cat mai mic, daca se poate chiar zero
  • apare unul cu dreptu’ terminat si stangu’ in lucru si pretinde ca el se baga in machine learning / data science (chiar m-am uitat sa vad programa de la drept sa vad cata matematica se face si e cam zero)
  • etc etc etc
11 Likes

Cei mai multi traiesc cu mirajul ca in IT totul este lapte si miere.

Nu toata lumea are afinitate pt acest domeniu, dar unii se mint pe ei insusi.
Dintr-o grupa de cursanti, probabil nici jumatenu sunt atenti la ce spune trainerul pe acolo.
Si pe forun am mai vazut exemple din astea

Eu am 6 ani in domeniu si abia zgarai suprafata.

Iar grupe de 20-30 la un curs este ridicol. Ca iese un talmes, balmes.

10 Likes

esti targetat rau de tot de libertateinit, nu mai scapi :joy:

Am condus eu interviuri nu demult anul asta si a fost putin bizar. O parte semnificativa din candidati nu au stiut cum se reprezinta un numar intreg in memorie. Mi-a fost si rusine sa mai intreb de reprezentarea unui numar real.

O fi vorba de front-end, dar nici chiar asa.

De asemenea am vazut probleme la tipuri de date (liste, arbori, grafuri) si determinarea complexitatii unui algoritm (notarea big-O).

Desigur, au fost si oameni cu care am trecut prin astea in 5 minute.

Saptamanile astea ma documentez legat de utilizarea memoriei RAM (Activate, Read, Precharge, Refresh, etc.). Cred ca ar fi dezastru sa incep sa discut cu oamenii despre cum se organizeaza datele in memoria RAM pentru a le citi cat mai eficient. De fapt nu stiu cati programatori actuali au habar macar ca felul in care datele sunt stocatele in memorie conteaza enorm.

2 Likes

Mai trebuie luata in calcul si pandemia, din cauza ca s-a incurajat mult munca remote.
Acum la un job din orasul X la care in mod normal ar fi aplicat in trecut doar oameni din orasul X, acum aplica oameni de pe tot globul.

2 Likes

E și normal așa. Pe lângă o plajă mai mare a candidaților, trebuie sa fii nebun sa vii in orașe precum Cluj unde un apartament de 2 camere de 54 metri pătrați e 150.000 de euro și o casă e 400.000.

1 Like

Poate sa apara miliardu de FE dev, daca asta cere piata, asta se livreaza. Am tinut O GRAMADA de interviuri anul asta pt full stack, pentru FE, pentru BE, devops, etc. sunt foarte multi slabi pe orice nisa, nu doar FE, din fericire nu e dracu asa de negru pe cat pare si mai gasesti oameni super competenti care isi si dau interesul, dar sunt putini si scumpi, asa ca as zice ca oferta e mare dar e puternic stratificata pe nivel de competente.

3 Likes

Cu atatea joburi remote nu te pune nimeni sa stai in Cluj.

1 Like

E cumva anormal ca cei competenti sa fie scumpi? E cineva care lucreaza de 20 de ani cu rezultate excelente doritor de 20 de euro pe ora?

1 Like

Eu unul sunt satul de frontenzi basculati dupa bootcamp care nu au notiuni elementare sa transpuna un UI.

Adica ajung eu cu cunostintele mele elementare sa le spun unde gresesc si sa le fac debugging pe CSS mai repede decat ei.

Foarte multi au tendinta sa ia bucatica cu bucatica si sa scrie cod lipa lipa, in loc sa gandeasca in sisteme si patterns, reutilizare de stiluri.

Si asta doar la interfata.
Recent la un client un frontend nu reusea sa faca niste filtrari pe un tabel cu coloane multe (20-40) si dadea vina pe React si Chrome.

2 Likes

Am prins destui la interviuri. Ii mirosi rapid ca nu stiu chestii elementare. Nu te teme ca nu iti iau astia painea de pe masa daca te pricepi la ce faci

Pai nu-mi iau painea, trebuie sa colaborez cu ei :smiling_face_with_tear:
Altii mai vin si cu atitudinea “lasa ca-l fraieresc pe designer”.

1 Like

Pentru așa ceva ar fi fost bine să fi fost angajați de un fost client de-al meu. Dar plata să fie făcută la livrarea produsului.

Mi-a cerut să ii fac o aplicație pentru iPad foar din SVG si JavaScript și să fie “pixel perfect”.

Avea cunostinte de CSS bănuiesc, că la partea de pixel perfect nu a glumit.

Una din probleme era că fontul pe care il foloseam nu se încadra in lățime si înălțime.
Adică dacă foloseam 16px era prea mic, iar 17px era prea mare. Așa că trebuia să folosesc tot felul de artificii. Ori aplicam scale, ori translate plus dublarea textului etc.

1 Like

Designerii amatori lucreaza in pixeli perfecti. Nu sunt decat niste graphic designeri care nu inteleg partea de dev. Am destule discutii si cu alti designeri in echipa cand ii vad cat de ignoranti sunt in ceea ce priveste implementarea.

Cei avansati lucreaza in proportii si procente, iar frustrarea nu poate fi mai mare atunci cand ii pregatesti devului design system-ul, ii dai ce valori sa foloseasca in clasele de spacing, typography astfel incat sa-si usureze munca si el tot reuseste sa strice cu cod scris prost.

D-aia imi place Tailwind. Taie mult din stangacia devilor care cred ca CSS e o joaca si fac design-ul dupa “lasa ca merge si asa”.

5 Likes

Ca urmare a numarului mare de juniori front-end au inceput si proiectele backend sa incline spre nodejs. Imi imaginez ca unii au ajuns in pozitie de a sfatui clientul, si, cum js merge la orice, piata cere mai nou react cu nodejs.

3 Likes

Dpmdv problema nu este ca sunt multi slabi si putini buni ci ca este o gaura imensa la mijloc.

4 Likes

Faci ce faci și tot in curtea nodejs arunci pisica.
Dar de data asta ai dreptate.
E foarte ușor să treci la nodejs după ce te-ai ocupat de front end.

Din proprie experiență spun, după ce înveți front end si nu ai pe cineva să îți pună la dispoziție niste date din baza de date, trebuie să pui mâna să le obții singur cumva.
Iar cum .NET si PHP sunt cu totul altceva față de ce e in front end, nodejs e prima opțiune fără discuții.

1 Like

Discutia e similara si pe alte paliere. Eu sunt pe SEO de pilda si piata e absolut saturata de “specialisti” care fac treaba, apoi clientul se socheaza cand ii fac un audit si e totul rosu pe acolo. ca doar a platit, omul, o groaza de bani. Cea mai tare faza a fost cu o clinica de dezintoxicare din Florida, care plateau 20 de mii de dolari PE LUNA sa li se faca SEO. Aproape au plans, cand le-am auditat situl si au vazut ca era varza. Web designeri care nu stiu de la ce vine CSS, toti is specialisti in Divi, Avada si Elementor. Partea pozitiva este ca, atunci cand piata e saturata de oameni din astia fara prea multa legatura cu meseria in cauza, cei care sunt experimentati si fac treaba buna, pot cere salarii / preturi multumitoare si tot se ridica.

4 Likes