Supravietuire ca programator mediu cu probleme grave de sanatate (~4 ore/zi munca)

Salut. Am 30 ani, locuiesc in Cluj si din vara au inceput destul brusc problemele - scleroza multipla sau hernie de disc(descriere scurta a situatiei intr-un postl Linkedin). Experienta mea e de Front-End, aplicatii web. Am lucrat cu Angular, Wordpress, Bootstrap chiar si Flutter putin.

Din iunie nu lucrez, si ce bani stransesem s-au terminat cam acum 2 luni. Momentan pot umbla si sta in picioare dar destul de limitat, dar am probleme mari cu miscarile fine, nu pot sa tin un mouse in mana, fiind o suprafata dura imi da dureri, amorteli si furnicaturi. Cred ca e un carpal cu augmentari.

Experienta mea e decenta (~8 ani) dar imi e greu sa ma compar cu un senior solid, intrucat am lacune si nu simt ca stapanesc suficient de bine Front-End-ul ca intreg cum e cazul altora cu o vechime similara. Am fost destul de pasiv, ignorant si sarac o parte semnificativa a “carierei” si vietii mele, si desi idealizez freelancingul de mult pare ca e in afara abilitatilor mele actuale.

Zic asta pentru ca nu am nici un fel de portofoliu, si faptul ca am lucrat mult cu platforme interne si contracte de confidentialitate nu ajuta. Am sapat zilele astea sa vad cu ce se mananca, si vad ca prezenta, gitul si portofoliul sunt foarte importante. In mod special portofoliul pentru mine, de vreme ce eu gravitez inspre zona creativa, si am incercat sa gasesc un profil mixt (Front-End + UI/UX) in ultima vreme, dar fara succes.

Estimez ca as mai putea trai inca vreo 3 luni prin donatii, si desi teoretic as putea sta cu parintii la sat practic calitatea vietii mi-ar fi atat de scazuta incat nu stiu daca as mai da randament. (ei habotnici, eu “roker satanist” si pur si simplu dubios pentru o mare parte din consateni).

Majoritatea companiilor nu iau in considerare deloc 4 ore/zi din cate vad, si drumul de parcurs pana la freelancing pare imposibil momentan. Dupa calculele mele as putea sa supravietuiesc cu ~10 eur/ora (asta daca nu se agraveaza din nou sanatatea), dar cu greu, in conditiile in care estimez rata mea reala mai degraba undeva la 25 - 35.

Ce credeti as putea sa fac sa ma scot din groapa?

Orice ajutor la oricare dintre probleme e binevenit. Daca nu am incadrat bine postarea sau e nevoie de detalii adaug pe parcurs, imi vine destul de greu sa adun si sa formulez o astfel de situatie.

Nu știu dacă nu cumva încurc bolile, dar dacă este aia episodică în care ai perioade în care ești OK și perioade de KO, aș zice că cel mai bine ți s-ar potrivi freelancing-ul.

În cele mai multe situații poți închega un CV decent chiar dacă ești sub NDA (e.g. nu dai detalii specifice)

Îți recomand să încerci să intri pe toptal.com. Pe verticala UI testele sunt rezonabile și se plătește binișor. Un contract part-time sau hourly ar trebui să îți asigure un venit cel puțin decent.

1 Like

Ca job o sa iti fie greu 4 ore, o companie la care am lucrat de ex, zice ca ofera dar era doar marketing… apoi cu conditii… ca daca permite projectul, echipa etc. si niciodata nu erau conditiile, dar de ce 4 ore, nu poti 8? eu nu prea am vazut nimeni sa lucreze 8, 4-6 ore, in rest sedinte, pauze, etc. si cu WFH poti sa iei pauze dese.

Insa nu cred ca e imposibil freelancing-ul, git-ul si portfolio ajuta dar nu foarte mult, nimeni nu are asa timp sa se uite, si nici nu stii daca portfolio e real.

Alte sfaturi, sunt cursuri si software pt control total doar cu tastatura, si eu am probleme cu mouse si incerc sa fac totul din tastatura.

Cred ca e episodica. In general se inrautateste in timp si cam tinde spre paralizii. Oricum, boala in sine cat si “tratamentele” (te inscrii la leguma, ai stare de gripat cu lunile deci practic incompatibile cu programarea sau ganditu in general, si exista alte efecte secundare mult mai nasoale) parca tin mai mult de domenii filozofice ca nu se stiu de unde vin, incotro se indreapta sau cum se manifesta. Nu stiu in ce masura poate exista un echilibru sau previzibilitate pe termen mediu lung, sau chiar scurt, traiesc de pe o zi pe alta.

Am un CV interesant, as zice (it ain’t much but it’s honest work). L-am construit grafic si is multumit de rezultat. Cunosc si best-practices pentru CV-ul ideal(impactul tau cuantificat, per proiect), dar din nou nu am date concrete, habar nu am de ce impact au avut contributiile mele, asa ca am scris in el doar ce am facut in linii mari, asta a parut a 2-a cea mai buna optiune. Tu la ce te referi cu inchegatul de CV? Si CV-ul pentru ce?

Tot la capitolul CV ma gandeam ca poate ar fi interesant sa fac un site-CV, si eventual sa “fortez” userii sa interactioneze cu diverse elemente pentru a afla detalii despre ce fac. Ar putea functiona ca un rezumat la zi despre abilitatile mele care sa inlocuiasca lipsa unui portofoliu daca il fac interesant si interactiv cat de cat? Asta ar si parea genu de efort realizabil, numa nu is sigur in ce masura ar ajuta.

Sincer ramasesem recent cu impresia ca Toptal au teste extreme si is standarde mari in general, sa inteleg ca nu ii dracu asa de negru?

La ce te referi cu “pe verticala UI”?

Jonathan, vad ca tot aceleasi intrebari te framanta, ca acum 9 ani. Cand proful de statistica la laborator a intrebat la sfarsit daca are cineva intrebari, tu ai zis senin “Cine suntem, de unde venim, incotro ne indreptam?” :joy: Cred ca asta e cam singura chestie care o mai tin minte de la laboratorul ala.

Ionut zice sa faci un CV in care sa scrii cate poti, fara sa dai detalii confidentiale. Daca vrei, da share aici, sau trimite PM, si incerc sa dau feedback constructiv.

Din cate stiu, pe Toptal te inscrii la diferite categorii (verticale) si fiecare categorie are teste specifice. La unele categorii sunt teste mai grele, algoritmice, la altele e mai lejer (din experienta lui Ionut)

Fa-ti un Saas sau fa una sau poate mai multe librarii utile si baga un sponsorship pe Github.
Iar daca zici ca esti din Cluj, da un semn daca ai chef de o discutie mai larga, presarata cu bere

Jonathan, vad ca tot aceleasi intrebari te framanta, ca acum 9 ani. Cand proful de statistica la laborator a intrebat la sfarsit daca are cineva intrebari, tu ai zis senin “Cine suntem, de unde venim, incotro ne indreptam?” :joy: Cred ca asta e cam singura chestie care o mai tin minte de la laboratorul ala.

Ma bucur sa vad ca traiesc ca o legenda in amintirea oamenilor :)))

https://drive.google.com/file/d/1rsbLjW-GnOoa5iQ27hKSwP-lcniHanKc/view?usp=sharing

Asa arata un CV. Cum ii?

CV/Portfolio :slight_smile:

Toptal are mai multe specializări: UI, WordPress, Core, DevOps etc. Fiecare specializare de genul ăsta se numește verticală. Teste pot fi complicate dar din cele trei verticale la care am aplicat, testele pentru UI mi s-au părut cele mai simple.

2 Likes

Am postat linkul la CV mai sus, vezi daca ii ok.
Ma mai ajuta la ceva in situatia mea? CV-ul il asociez cu piata muncii standard, sau te refereai sa fac un “portofoliu” din el?

Am avut si eu probleme cu Carpal tunnel. Un mouse vertical (gxt 144, ~200 ron) a facut o diferenta imensa. Exercitiile ptr. carpal tunnel (google) si reducerea timpului de tinut mana in pozitii inconfortabile.

Hernia de disc (+o usoara scolioza de la Leg Length Discrepancy) mi-a dat multe batai de cap si mie. La un moment dat nu puteam sa merg mai mult de 20 de metri. Am rezolvat in proportie de 90% cu: planks, weightlifting (cu grija mare la exercitiile care implica spate), stretches si exercitii specifice.

Ai crede ca ridicatul de greutati e daunator, dar de unde. Cand fac workouts constant ma doare spatele mai putin (postura corecta desigur).

Alte chestii care am descoperit ca au o influenta pozitiva asupra sanatatii:

  • cold showers (cand si cand ptr. imunitate)
  • ras din belsug (elibereaza serotonina/dopamina etc), chiar daca n-ai motiv
  • dieta. Flexitarian/pescatarian + probiotice ptr. flora intestinala + fara zahar si fastfoods. Asta are un efect masiv.
  • fasting intermitent. Efecte pozitive majore.
  • The Power of Now. .
10 Likes

Mersi de sugestii!

Chiar ma intrebam daca un mouse vertical ar ajuta, ca incepuse sa imi apara in reclame.

Si eu am o scolioza si discrepanta intre lungimea picioarelor, chiar am ajuns sa sper din suflet la o hernie. Cert e ca “refacerea” e extrem de lenta, nici nu is sigur in ce masura se intampla si daca. Cand o fost cel mai rau nu aveam ce cauta cu talpile pe pamant, si in prima saptamana aveam program de pulsatii dureroase in laba piciorui, se simteau ca niste migrene severe(in picior), mi-o dat creieru adrenalina pur si simplu la un moment dat. E destul de inconsistenta evolutia, cateodata am senzatia ca felu in care ma simt se si coreleaza cu vremea.

As vrea eu sa am acces si abilitatea sa lucrez cu greutati. Acuma nici statul nici efortul nu par sa ajute. Fac plimbare aproape zilnic de 15 - 25 min da nu ii minunat, si si exercitii pentru carpal. Dieta s-o cam curatat in ultimii 2 3 ani.

Cat o durat recuperarea la tine? Pare ca o sa fiu un copt o vreme lunga, sper ca exista loc de mai bine

Nu am acces. Trebuie sa dai allow all who have the link.

Vezi acuma

Am si eu simptome similare cateodata. Am atribuit asta fie unei potentiale fibromalgii fie nervilor compresati de la hernie.

Am avut perioade si perioade dar in general a durat cateva saptamani/luni. Trebuie rabdare multa si constanta in exercitii/stretches/postura.
(cum ar fi astea)

E o chestie de mecanica cu spatele:
image

Daca iti intaresti muschii abdominali si lungesti hip flexors postura devine automat mai buna.

Ah, si ptr. Leg Length Discrepancy folosesc suport extra la incaltaminte (pe piciorul mai scurt). Sunt vreo 1-2 cm. in plus sub calcaiul piciorului scurt. Si asta ia mult din durere (coloana e intr-o pozitie corecta).

Exista ortotice speciale
image
dar eu folosesc niste improvizatii care sunt ok (din niste papuci vechi si bag in incaltaminte sub calcai). Trebuie sa stii cat ai nevoie sa ridici talpa. Eu am fost acum multi ani la ortoped si mi-a zis ca am intre 2-3 cm. Trebuie sa masori cumva de la osul soldului pana la osul gleznei. Ceva de genul cum face nenea asta:

Exercitii cu greutatea corpului pot sa te ajute intre timp (si sa pregateasca terenul). Flotari, genuflexiuni, ridicari la bara, etc.
Adauga si niste cardio - bicicleta de preferat ptr. ca alergatul pune multa presiune pe spate - in mix.

[EDIT] - ortotice nu doar la incaltaminte ci si la papuci cand umbli prin casa.

1 Like

@sp-arc475 ai fost la spital pentru un diagnostic corect ?

1 Like

Da, de la spital am primit diagnostic de scleroza. Simptomele totusi is oarecum atipice, de unde si cealalta teorie, mai ales ca inainte sa ma trezesc “paralizat” am carat o tura extra mare de cumparaturi. Sa fi fost intre 20 si 25 kile, la cele 58 ale mele.

Stat / privat ?
Iei medicatie in prezent ? Ai medic curant ?

La stat. Am inceput la privat (si de acolo mi s-o recomandat si un RMN special, in speranta de a clarifica situatia mai bine) da mna, clasica problema. Costa, is pe minus, si desi in mod surpinzator pot face un asemenea RMN prin casa de asigurari am o coada de 3 - 4 luni.

Ce ii un medic curant? Mai iau doar vitamina D, dar am avut si milgama si tyosen. Plus coaxil de la psihiatrie

Medicul curant este acela care iti pune diagnosticul (dupa investigatii). Se asigura ca tu primesti medicatie ce iti tine boala in remisiune. Te programeaza pentru reevaluari privind starea ta de sanatate si iti schimba tratamentul atunci cand cel actual nu mai functioneaza.

Trebuie sa faci RMN-ul ala cu orice pret. Sanatatea costa cei mai multi bani, dar daca nu esti sanatos, nu poti sa produci.

Da, am un medic curant. E aceasi persoana care s-a ocupat de cazul meu pe perioada internarii.

Cunosc, de aia si postarea in sine. II evident ca capacitatea mea de a produce ii redusa drastic pentru un timp considerabil, deci ii foarte important ca ce fac in continuare sa fie cat mai eficient.