Surse de venit pasiv

Salutare! Aş vrea să vorbesc cu voi despre surse de venit pasiv: marketing afiliat, teme WordPress, pluginuri, SaaS(cred că intră în aceiaşi categorie), etc. Mă interesează în special părerea celor care au deja un venit pasiv. Cum aţi realizat analiza de piaţă, aţi luat în calcul şi oferta existentă? Preferaţi să scoateţi ceva nou sau să aduceţi ceva în plus la ceva care există deja pe piaţă?

Mulţumesc anticipat pentru răspunsurile voastre!

1 Like

E incorect spus “Pasiv”, orice sursa de venit care nu e ingrijita se depreciaza cu timpul.

3 Likes

@AdrianBasalic: o sursă de venit pasiv ce nu are nevoie de îngrijire este o carte (Sau un curs video).

Cred că @patkoscsaba este unul dintre cei ce au această abordare :wink:

chiar si o carte, daca o scrii si o pui undeva, nepromovata activ nu se va vinde.

Eu nu am spus că venitul pasiv vine fără să munceşti, ci mai degraba e ca un apartament care îl inchiriezi, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l laşi să cadă tencuiala de pe pereţi. O carte nu o scrii în fiecare zi. La fel e şi cu exemplele date mai sus de mine - pluginuri WordPress, teme, SaaS - nu trebuie să scrii cod la ele zilnic.

Putem discuta pe tema definiției cuvântului “pasiv”, relativitatea acestuia, și gradele diferite de pasivitate ale diverselor surse de venit până poimarți. Bineînțeles că nu există surse de venit 100% pasive, decât poate dacă ai moștenit $1.000.000 și trăiești din dobândă. Dar asta nu înseamnă că nu există surse cu un grad mai mare de pasivitate decât convertirea directă a timpului în bani (angajat, freelance, etc). Discuția e bună zic eu.

2 Likes

Discuţia e bună, dacă nu venim fiecare cu o definiţie proprie a cuvântului “pasiv”. Aş prefera să nu facem prea mult offtopic.

4 Likes

Așa, acu’, asta e o listă cu sursele de venit (pasiv sau nu, în nici o ordine anume) pe care le-am încercat de-a lungul vremii:

Grad zero de pasivitate (conversie timp <-> bani la o rată 1-1)

  • Angajat full-time
  • Freelance
  • Site-uri de freelancing (am început pe fostul RentACoder)

Grad mediu de pasivitate (conversie timp <-> bani la o rată favorabilă, muncești o dată și încasezi de multe ori)

  • SaaS. Am început recent cu Newtrien.com, dar pentru că nu merge cum aș spera sunt în căutare de idei noi. Chiar dacă nu are succesul pe care speram să îl aibă, oricum a fost de un ajutor imens, pentru că am învățat foarte multe treburi legate de SaaS, billing, subscriptions, etc, și am și tot codul refolosibil pentru asta.
  • Am testat recent și vânzarea de componente standalone, ca să văd dacă merge și dacă poate fi o direcție validă. Am avut nevoie pentru un proiect de o componentă simplă de crop în JS, și mi s-a părut că se pretează pentru testat, așa că am publicat-o pe Binpress. Nu mă așteptam să o cumpere nimeni, dar am vândut câteva licențe (inclusiv câteva mai scumpe pentru unlimited projects), deci e posibil să repet experimentul pe viitor și cu componente mai avansate.
  • AdSense. Fail complet. Pentru ad revenue îți trebuie content și masă mare de vizitatori. Și vizitatorii să nu fie alți developeri care au AdBlock și banner blindness oricum.
  • Buton de donate via PayPal la componente open source. Alt fail complet. Am avut mii și mii de downloads (în unele cazuri sute de mii!) la componentele pe care le-am mai publicat. Zero lei încasați.

Grad zero sau mic de pasivitate

  • Nimic până acum, dar mai joc la loto din când în când :smiley:
18 Likes

Pentru designeri e super-tare graphicriver, este destul de pasiv doar ca profitul scade in timp daca nu mai creezi chestii noi.
Pentru programatori pe mine ma atrage codecanyon, l-as incerca odata, ca exemplu uitati ce vinde un roman: Pricop Alexandru (spre deosebire de graphicriver, pe codecanyon e bine sa faci updateuri destul de regulat, ca sa mentii clienti fideli si sa atragi alti clienti noi).
Alta sursa de venit pasiv, poate un site care extrage content de pe social media (exemplu kitty monitor), si pui ceva reclama pe el.

Păi haideți să-l invităm aici, poate are idei de împărtășit :wink:

https://twitter.com/devforumro/status/588671984063553536

3 Likes

Eu vand extensii pentru WooCommerce si Jigoshop, momentan doar pentru Mobilpay
Am facut pentru un client si m-am gandit sa il vand. Aparent a prins destul de bine si cea mai tare reclama o am chiar de la cei de la Mobilpay, cand suna cineva si intreaba daca au implementare pentru WooCommerce ii trimit direct pe site-ul meu si asta fara ca eu sa discut asta cu ei in prealabil. Mi-a spus un client ca de la ei a aflat de mine.

Efortul depus e minim, din cand in cand la fiecare update de WooCommerce ar trebui sa verific compatibilitatea.

Daca as avea timp as mai face niste module de WooCommerce pentru facturare si livrare prin curier.

3 Likes

Totalul lui e, daca nu cumva am gresit eu la calcule, 155 871 $.
Nu stiu ce procent pastreaza cei de la envato, dar oricum nu e rau deloc. Vanzarile lui (volum si venituri) ar putea fi folosite pe postere motivationale.

2 Likes

Peste 75k euro ajungi la 70% încasări. La început e 50%, nu prea bine :smiley:

http://themeforest.net/make_money/become_an_author

Our author fee to exclusive authors is between 12.5%-37.5% of the item price.
Our author fee to non-exclusive authors is 55% of the item price.

Da, așa scrie acolo. Doar că vezi că mai ai și buyer fee care se scade tot din banii autorului. :slight_smile:

1 Like

http://themeforest.net/make_money/become_an_author

Pe scurt: dacă vinzi de 100$, rămâi cu 60$, iar dacă vinzi cantităţi mari şi ajungi în “elită” ai anumite bonusuri/beneficii http://elite.envato.com/

Unde citiți voi chestiile alea? Că mie mi se pare foarte simplu :smiley:

Net Author Earnings for exclusive authors will adjust according to your earnings amount.
With total cumulative sales of $0 your Net Author Earning on a $100 item would be $50.

Net Author Earnings for exclusive authors will adjust according to your earnings amount.
With total cumulative sales of $11,000 your Net Author Earning on a $100 item would be $52.

Net Author Earnings for exclusive authors will adjust according to your earnings amount.
With total cumulative sales of $20,000 your Net Author Earning on a $100 item would be $55.

Și tot așa…

Alti romani cu ceva vanzari pe envato: hogash.

Si prin ceva inteleg 1 142 908 $.

1 Like

Tind să cred că deja este vorba de echipe ce lucrează (aproape) exclusiv în rețeaua Envato.

Deci nu sunt foarte sigur că este cazul unui venit pasiv.

4 Likes

Interviu Envato > Hogash – pentru mai multe detalii. Mirajul sumelor mari de bani castigati prin envato e mare dar daca judecam la rece si scadem fee-ul incasat de envato iar apoi taxele datorate statului si impartim profitul rezultat la perioada de activitate, rezultatul ne aduce cu picioarele pe pamant :slight_smile:

Altfel, ca sa faci bani multi prin envato trebuie sa fii foarte bun profesionist (caz in care e posibil sa faci aceeasi bani prin alte metode mai sigure), trebuie sa ai o echipa de oameni buni, trebuie sa ai un buget serios de marketing si evident, ai nevoie si de putin noroc.

2 Likes