SWIFT - am incercat dimineata sa invat swift

In timp ce urmaream cursul gratuit de pe utube al lui Derek Banas despre Swift, imi tot vinea in minte o vorba mai veche: “LADA este o masina aerodinamica, precum si numele ii zice”.

Venind din FE field - JS, imi pare destul de greu sa invat SWIFT. Va trebui sa il stapanesc in final,
pentru a invata sa creez aplicatii native iOS, si banueiesc ca la primavara voi putea sa fiu in stare sa scriu un simplu app. (Static type is killing me, pana acum nu am avut probleme de acest gen in JS, dar cei cu background in BE insista sa folosim TypeScript :)) )

my-stack: Webstorm + Vue + Vuex + Express + CouchDB + Nginx + PM2 >> CentOS

1 Like

Văd că mai toată lumea incepe cu JavaScript. Noi, ăștia din garda veche, am inceput cu Pascal.

Nici nu știam că există limbaje unde nu declari tipul variabilelor. Concluzie: noi putem lucra cu JavaScript sau alt limbaj weak-typed și iese treabă bună fiindcă mereu ne gândim la tipul datelor.

8 Likes

Salut pe aceasta cale garda veche :slight_smile:

Nu cred ca o sa invat niciodata TypeScript, pur si simplu e prea mult. O sa invat in final Swift, si nu am o problema in a declara tipul datelor din moment ce e in specificatiile limbajului, dar sa introduci static typing in JS si Py e prea mult pentru mine :wink:

PS: nu cred totusi ca mai toata lumea incepe cu JS. E doar opinia ta sau e vreun studiu detaliat?

JS a fost doar un exemplu, presupun. Dar majoritatea cărților/cursurilor de programare (care-ți permit să înveți singur adică) încep cu JS, Python sau Ruby. Niciunul nu e strong typed.

PS: vezi că poți începe progresiv cu TS. Pe termen lung va trebui să capeți măcar o oarecare familiaritate cu limbajele strongly typed.

1 Like

Sfat: nu te apuca. Iti ia un an sa fii bun, si nu are de-a face cu ce stii deja.

Alex, cred ca o sa tin cont de sfatul tau, si motivul ar fi Flutter. Imi e mult mai la indemana Flutter (Dart) si mai are si avantajul de a face aplicatii pe ambele platforme (iOS si Android). Cu atat mai mult cu cat nu ma gandesc la aplicatii complexe.

Mersi.

Da, alta regula invatata “pe pielea mea”: aplicatiile hibride ti se intorc impotriva cand devin mai complicate. PhoneGap, Titanium, diverse abordari aceeasi concluzie.

Pai Alex, in ritmul asta ar trebui sa mai las laptopul si sa ma duc la cosit cu ziua prin sat :smiley:

Altfel, Flutter e promitator, si cred ca raspunsul legat de “ce tehnologie sa folosim” e dat de intrebarea “dar ce vrei sa faci?” :slight_smile:

1 Like

Corect.
Cat mai e ziua de cosit ? :))

2 Likes

Râzi tu râzi, dar in satul in care locuiesc (undeva la baza Apusenilor), daca ai noroc sa gasesti un om sa iti coseasca, ii dai intre 150 si 300 lei/zi + masa + benzina + bere + tigari. Din pacate nu prea “ai noroc” si nu gasesti pe nimeni sa te ajute, asa ca mi-am luat motocoasa, si cand prind cate o ora dimineata/seara, ma duc in gradina sa rezolv problema.

In caz ca nu mai merge cu IT-ul, fac lejer 7-800 de euro doar din munca in sat cu ziua, la diverse activitati. Mai vedem cum decurg lucrurile :))))

4 Likes

Ha ha, ma gandeam eu ca nu se mai gasesc usor oameni.

Noul trend e sa conectezi 2 domenii pentru o idee de succes. Un Upwork pentru cosasi ? :slight_smile:

2 Likes

Buna asta, dar si aici am un input: in Thailanda (cel putin) exista o platforma de “troc” servicii, respectiv iti plimb catelul de 5 ori si tu imi dai in schimb cu var un perete, ca te pricepi. Totul bazat pe un sistem de punctaj. La asa ceva m-as baga, daca suntem vreo 3-4 ca sa nu mai muncesc pe rupte, ci sa distribuim/delegam munca.

Cred ca banii devin usori inutili, bani am dar cui sa-i dau? Ca nu mai gasesc un om sa zugraveasca casa… si nu ca nu m-as sti si eu cu treburile astea, dar cine mai munceste daca eu ma apuc de zugravit? Si daca imi iau concediu, prefer sa stau degeaba sau sa ma duc in vacante, right?! :slight_smile:

PS: fain forumul, cinste cui la scris!

1 Like

Eu am inceput cu Basic in clasa a 7 a :slight_smile:

Eu incarcam jocuri in Basic intr’a 11’, adica in '97 :slight_smile:
Aveam HC90. Era o nebunie, eram fascinat. Pacat ca nu l-am pastrat.

1 Like