Tableta sau eBook Reader pentru citit?

Salut,
Mi-am dat seama că este mai avantajos, din unele puncte de vedere, sa citesc carti in format electronic. M-am hotarat sa îmi cumpăr o tabletă în acest scop. Aici am nevoie de părerile voastre.
Este achizitionarea unei tablete o investitie buna pentru citit carti?
Unul dintre dezavantajele care mă pun pe gânduri este ecranul LCD. Știu că unele aplicații pentru citit cărți au integrate facilități precum “Blue light filter” dar nu știu cât de eficiente sunt acestea.

Mulțumesc.

Ebook reader sau carte normala daca vrei sa citesti mai mult de 10 pagini deodata, am folosit o tableta cu ecran ips cu rezolutia de 2560x1600px de 8.4 inch timp de 4 ani, am citit vreo 20 de carti pe el, imi amintesc de continutul a vreo 2-3.

Dezavantajele majore la tableta :

 1. Te enerveaza in timpul zilei glare-ul din jur, nu poti citi cu luminozitate maxima ca te dor dupa ochii si bateria se descarca rapid
 2. Chiar si o tableta de 8.4 inch de categorie premium e greoaie pentru citit, ergonomia nu e buna pentru citit 3-4 ore in continuu sau mai mult.
 3. Seara te vei juca cu brightness-ul din aplicatia de citit ebook-uri ca sa nu te deranjeze textul.
 4. Bateria tine maxim 6-7 ore de utilizare continua, in cele mai multe cazuri nu vei avea tableta incarcata la 100%, se rezolva cu un power bank, dar ai un cablu enervant.
 5. Nu prea tii minte ce ai citit, e foarte ciudat, dar in 2-3 zile te gandesti daca ai citit sau nu ceva ce ai citit de 3 ori inainte cand continui de la un bookmark. (problema e cu cartile normale, la cartile tehnice sau articolele de pe internet nu ai probleme de genul)
 6. Distractiile, e util ca poti cauta imediat pe wikipedia sau google ceva ce nu intelegi sau ca poti traduce instant, dar iti strici flow-ul. Ai si email-uri, notificatii dar se pot dezactiva sau le dezactiveaza automat aplicatia de citit ebook-uri.
 7. E bun pentru tot, o sa il folosesti pentru tot felul de chestii, nu o sa faci legatura intre citit si tableta, nu vei putea crea un obicei pentru a citit ceva de la cap la coada sau il vei pierde foarte rapid.
 8. Iti da iluzia ca nu merita sa citesti carti normale, asa ca nu citesti carti normale, crezi ca le poti inlocui cu un pdf/epub pe tableta (in majoritatea cazurilor poti), dar o sa ai 500 de carti deodata in mana ta si e foarte usor sa sari de la unul la altul sau sa nu stii de ce sa te apuci, deci nu mai citesti nimic cum trebuie.
 9. E valabil si la ebook reader, nu ai mirosul de vanilie/carte veche, nu ai experienta ca ai citit 500 de pagini dintr-un roman de 1200 de pagini. Citesti 500 de pagini si nici nu iti dai seama, nu ai un raft care sa te motiveze cumva.
 10. Ecranul se inchide daca nu folosesti un program, daca lucrezi de exemplu la probleme de matematica/fizica/etc. o sa tot apesi pe un buton ca sa ajungi la informatie, o sa tot sari din carte in carte ca sa cauti solutiile, ceea ce da senzatia ca ceea ce faci e si mai dificil, respectiv nu inveti mai nimic.
 11. Iti trebuie un stand pe masa, daca il lasi asezat iti va sta in cale si il tot pui dintr-o parte in alta si mereu ai grija sa nu cumva sa il zgarii, sa il lovesti. E prea greu ca sa il arunci ca pe un telefon.

Trebuie neaparat sa mai mentionez ca telefonul e mult mai confortabil in 99% din cazuri si face acelasi lucru, cumpara un telefon mai bun si n-ai nevoie de tableta.

7 Likes

e-book reader pentru citit carti. E mult mai confortabil pentru ochi decat o tableta.
Singura problema e ca e-book readerele tipice sunt mici si nu incape prea mult in ‘pagina’. Eu am unul de 8.1’’, deja la dimensiunea asta e acceptabil.

3 Likes

kindle paperwhite am ales eu recent

f mult il folosesc spre/pe/de la avion/tren si autonomia bateriei e cea mai importanta, dar si minimalismul device-ului

2 Likes

dar ai grija la reflex vechi:

3 Likes

În ansamblu și eu „votez” tot în favoarea unui ebook reader.

Eu am găsit câteva dezavantaje la kindle:

 • nu poți folosi pocket (sau ceva similar). Adică poți, dar nu e sincronizare per se, mai mult un digest;
 • e mai dificil la pdf-uri. Chiar dacă știe să le deschidă, ecranul unui kindle nu îți permite să citești confortabil;
 • ebooks cumpărate din alte magazine au DRM incompatibil cu Kindle, dar se rezolvă.
2 Likes

Hmmmm,
Eu tare mi-as dori sa imi iau o chestie de genu, dar mi se pare cam scumpa insa in acelasi timp geniala.

2 Likes