Tarif orar programator .net framework

Salut!

Am ocazia sa colaborez cu cineva pentru rezolvarea unor buguri, implementarea de noi functionalitati, update la noile tehnologii, etc . Este vorba de o aplicatie de tip business ( c# , msssql ). Codul , din ce am vazut, e cam repetitiv …poate din cauza ca fostul programator era platit la ora.

Din discutia avuta “cineva” ar dori tot asa sa se desfasoare activitatea , pe baza de ora alocata. Fiind prima data cand colaborez la un proiect nu stiu cat sa cer pe ora, mentionez ca eu lucrez deja intr-o companie fulltime iar daca impart salariul de acolo la zile/ore vine cam putin pe ora de colaborare in partea astalalta.
Cam cat sa cer?

Va multumesc!

1 Like

La media aia pe care o obtii de la locul de munca, adauga si:

  • taxe, impozite, contributii
  • concediu, alte beneficii pe care le ai
  • un procent pentru numar redus de ore (la servici ai 160, ca freelancer obtii sa zicem 40)
  • amortizare echipamente, telefon, internet

Ar trebui sa obtii cel putin de 2-3 ori rata orara de la un serviciu full-time. Procentul il poti obtine si comparand cerinte similare vs beneficii pentru angajat full-time/ freelancer pe un site gen reed .co .uk.

5 Likes

Cât ți se pare corect :slight_smile:

De aici deduc că ai deja o limită de jos sub care nu vrei să cobori.

Sunt mai mulți factori care ar putea influența tariful:

  • Cât te costă pe tine să lucrezi (i.e. la ce renunțil; e.g. dormi mai puțin, stai mai puțin cu familia etc)
  • Cât a plătit clientul programatorului anterior. Dacă tu vii și îi ceri 3x, s-ar putea să nu fie foarte încântat;
  • Ce valoare aduci clientului șamd.

În cazul ăsta, aș zice că nu avea un tarif foarte mare. Eu prefer să termin mai repede și să măresc tariful, nu să trag de timp. În loc să fac ceva în 10h și să iau 10€/h nu mai bine fac într-o oră și iau 100€/h?


Ca să fac un rezumat: ceri cât ți se pare corect, nu cobori sub tariful ăla.

3 Likes

Good point!

sau poate ca respectivul atat stia sau nu i-a pasat sa faca mai mult?
Crezi ca numai cei care cer tarif fix scriu cod mai bun? Cum ai tras concluzia asta? Daca ar fi asa, atunci majoritatea celor care muncesc, si care care sunt angajati si au salariu lunar (adica un tarif fix), inseamna scriu cod prost !? LOL

Daca lucrezi cu tarif orar, inseamna ca tragi de timp?
Deci daca in schimb ceri un tarif fix de X euro pentru un task, cum l-ai calculat ?
Sau daca ai cerut tarif fix de 1000 euro pentru ceva care, la sfarsit, vezi ca ti-a luat doar 10 ore, asta cum se cheama? Profit maxim, nu? :laughing:

Mda. Nu vad cum cineva cu tarif / proiect ar fi motivat sa scrie cod bun. Ar putea face pe dracu’ in 4 sa-l scrie cat mai rapid. De ce sa muncesti o luna cand poti intr-o zi? :slight_smile: Daca scrii cod C++ doar ca sa aplici o parte din https://github.com/isocpp/CppCoreGuidelines/blob/master/CppCoreGuidelines.md iti poate lua 80% din timpul de dezvoltare, daca e s-o dai de cod reutilizabil, design patterns, bla bla, ajungi sa lucrezi o fractiune foarte mica din timp la functionalitate si in rest la chestii mai mult sau mai putin relevante. Daca esti platit pe proiect, te doare in 14 de astea.

1 Like

Tarif fix sau orar, eu zic ca nu asta conteaza. In practica, lucrurile sunt mai complicate, mai ales cand taskul nu inseamna sa pui 10 poze intr-un ecran, adica ca si cum ai avea de varuit X metri patrati:

Daca Gigel varuieste X metri de suprafata pe ora, inseamna ca termina apartamentu’ meu in Y ore. Deci daca-i dau Z lei inseamna ca Gigel costa ț pe ora

Ce bine ar fi daca programarea ar fi varuit de pereti :thinking: Da si la varuit, se poate intampla sa fi blestemat si sa te inunde vecinu de sus.

Cheia nu e tarifarea.

2 Likes

Deci ce spui tu este așa:

  • nu tarifăm la oră
  • nu tarifăm la proiect

Cum îi poți spune clientului un preț (măcar vag) aproximativ?

Adică să presupunem că vine clientul la tine și îți zice: „băi kilo, am și eu nevoie de soft pentru un derulator de cd-uri, cam cât mă costă?”. Tu cum îi răspunzi?

Eu am dat un raspuns aici si vad ca a disparut… wtf

1 Like

Moderatorii ăștia asupritori…

1 Like

Pana la urma am stabilit un tarif de 15 euro/h. Cat despre calculul de ore , de exemplu pentru un raport care a durat mai mult de 10 ore l-am tarifat cu 10 pentru ca sincer daca puneam toate orele ajungeam la un cost care mi se parea si mie prea mare.
Tarifarea la ora e cam cu dichis si cred ca o sa-l tarifez “la lucrare” desi o sa-i dau un nr de ore orientativ.

Va multumesc pentru opinii!

1 Like

@iamntz i am an idiot, mea culpa. Însă sunt totuși alte postări care sigur nu le am șters eu :slight_smile: