Tehnologii pentru Smart Home

Asta ar putea fi un topic interesant, s-ar putea threadul asta sparge într-o alta discuție sa vorbim (vorbiți pt ca eu nu am făcut încă :smiley: ) despre semi-smart homes? Zic semi pentru ca aș vrea sa îmi implementez niște chestii smart la casa pe care o voi renova în curând (prima a fost pur analog) și am început sa mă uit la diferite chestii printre altele și la cele de la IKEA și ar fi interesant sa văd ce părere aveți despre ele.

Chestii de genul ce configurație ati folosit, ce merge, ce nu merge?

M-a pus dracu sa cumpar niste iluminat inteligent de la Ikea cu gateway, transformatoare led, niste senzori.

Imi vine sa le arunc si sa las totul simplu.

  • ba nu gaseste nu stiu ce bec
  • nu mai pot stinge lumina ca s-a deconectat gateway si nu-l mai recunoaste, da-i restart :clown_face:
  • a mers o telecomanda d-aia wireless 3 zile, a 4-a zi s-a deconectat deodata si a uitat de 4 becuri
  • ai luat bec nou si ai incercat sa-l conectezi si sa-l adaugi in aceeasi camera? ghinion, 2 alte becuri nu mai pot fi gasite acum

Mizerii scumpe proiectate prost cu senzori de 2 bani, marketate ca fiind revolutia. Cum sa mai ai incredere intr-o industrie stropita cu bullshit de sales?

3 Likes

ikea foloseste zigbee… din experienta mea produsele ikea au o implementare destul de ok, sunt altele mai proaste.

Gatewayul e mizeria, nu becurile. Și eu am tot avut probleme pana am schimbat gateway-ul cu un zigbee gateway.

1 Like

Probabil ca asta e motivul, eu n-am incercat niciodata vreun gateway de la ikea, folosesc o implementare proprie.

1 Like

Poți să dai mai multe detalii, dacă nu e secret?

Ceva secrete sunt, ca am semnat NDA. Dar chestiile generice nu sunt.

Nu e mare filosofie, pentru un produs comercial am implementat un modul zigbee (si unul zwave + ca mi-am bagat codita si prin altele, cum ar fi KNX sau EnOcean).

Interesant pentru unii, pe mine ma cam plictiseste subiectul.

Plus ca… era pus mai demult un banc cu ala de nu dorea sa-si puna prin casa chestii ‘smart’ pentru ca lucra cu ele. Cam asa sunt si eu, am o cutie mare cu tot halu’ de device-uri IoT, plus un sertar plin, un raspberry cu vreo trei controlere/coordinatoare conectate etc.

Nici prin cap nu-mi trece sa-mi fac casa smart. Cel putin nu acum sau in viitorul apropiat.

Nu mă înțelege greșit, nici pe mine nu mă interesează chestii de genul sa sting becul din aplicație, asta pot sa fac și singur, dar ce ar fi interesant poate e sa aprind luminile din exterior automat bazat pe o anumită ora în funcție de când se înnoptează, dacă pun rolete cu motor sa coboare toate dintr-un singur click, chestii care chiar sunt enervante când trebuie sa le faci zi de zi.

Recomand HomeAssistant. Cauta device-uri care is compatibile cu Home Assistant, ideal prin comunicare locala.

Il instalezi pe un Raspberry Pi4, sau pe un NAS, si apoi poti sa il controlezi si de pe mobil (daca vrei sa il controlezi si cand nu esti acasa, trebuie sa stii sa setezi un Dynamic DNS sau un IP static).

2 Likes

Aș fi de acord să am în casă așa ceva dacă acele companii care pun pe piață astfel de produse nu ar avea mentalitatea de violatori, pe care o au.

Da, mă gândesc că se pot pune de acord în privința unui protocol standard de comunicare. Să existe mai mulți producători de hub-uri și produse care să comunice cu aceste hub-uri. Becul să știe să comunice doar cu hub-ul. Toaster-ul la fel. Termostatul la fel. Frigiderul la fel. La hub să am acces doar eu și numai eu. Iar informațiile să fie stocate și prelucrate doar de mine. Eventual să poată exista opțiunea (contra cost), să se poată face un offload criptat pe vreun server, undeva. Dar și atunci, cheile de decriptare să rămână pe hub-ul meu, nu altundeva. Fără acces standard în Internet (mai ales pt. becuri sau termostat). Hub-ul este unicul mod de a ieși cumva afară. Fără sunat acasă la compania mamă pt. fiecare acțiune.

Sistem cu circuit închis, pe care să-l pot personaliza eu după bunul plac. Nu vreau fingerprinting, tracking, analize de comportament, etc, etc. Producătorul becului să rămână la a produce becul. Atât. Punct. Producătorul termostatului, să se rezume la a produce termostatul. Nu să-mi violeze viața personală din momentul în care produsul acela primește curent.

Plus, ar mai fi un beneficiu: în felul ăsta, ne putem asigura că un hub și un bec/termostat achiziționat azi, va funcționa și peste 10 ani. Dacă compania care ține serverul din spatele lui moare sau e cumpărată peste 4 ani, nu rămân cu un bricked product, pt. că na, viziunea noastră e de azi până mâine. Ca să nu mai aduc vorba de sustenabilitate, reciclabilitate, etc.


Dar ce vorbesc prostii. Nu va face niciodată așa ceva capitalistul/violatorul din Sillicon Valley.

3 Likes

L-am mai pus si il mai pun ca e funny si on topic.

xkcd: Standards

It’s funny because it’s true.

:joy: Măi, să fie și 20 de protocoale. Na, să zicem că ajută la competiție și alte prostii de genul ăsta. Na, să zicem că avem de unde alege. Okay. O pot înghiți pe asta, cu ecosistemele, să zicem. Atunci cumpăr becuri, termostate și frigidere doar de la compania X, pe protocolul Y. Fie. Dar și atunci punctele de mai sus rămân în picioare. Protocoalele astea le văd stabilind comunicarea doar între produse și hub. Atât.

Dar chiar nu se poate pune la punct un corp care să reglementeze lucrurile astea și care să întrețină un standard? Zic și eu, nu știu. :nerd_face:

Protocoalele tipice IoT tind sa fie destul de sigure. Pachetele sunt criptate, semnate, adaugarea in retea se face in asa maniera incat daca cineva ‘trage cu urechea’, trage degeaba (desi de obicei faza cea mai vulnerabila e atunci).

Si daca iti trece prin cap ca ‘nu-i nimic, inregistrez un pachet si fac replay’, ei bine, pachetele au in ele controare/numere de tranzactie care le face obsolete dupa prima intrebuintare. Sunt tot felul de chestii facute ca sa le faca viata grea ‘spargatorilor’. De exemplu protocolul S2 de la zwave necesita sincronizarea (criptat, bineinteles) a doua generatoare de numere pseudoaleatoare in controller si in device-ul imperecheat. Am pus candva un link pe-aici, treaba e serioasa, nu degeaba astia cu open source s-au chinuit ani de zile cu implementarea…

Cat despre izolarea de internet a hubului, depinde doar de tine.

1 Like

Toate bune și frumoase, dar la produsele din comerț pe care le găsesc, încă am de citit o târlă de condiții și privacy policies, iar marea majoritate din ele au nevoie de un cont de utilizator, ori Google, ori Amazon, ori Microsoft, ori Apple.

Securitatea ca securitatea. Vorbeam mai sus de intimitate. Sunt convins că securitatea pe serverele acestor companii este din aia… bună. Dar bine, nu mă violează tot netul, mă violează ei, în fiecare zi. :joy:

Și eu urmează să mă mut la casă anul viitor, problema e că instalația electrică e montată deja și nu am nul la întrerupătoare.

Deocamdată mă tentează soluția de la sonoff, au și modul lan only și suportă și firmware 3d party. Plus am unul (l-am luat de teste) de vreun 2 ani montat si a mers exemplar. Dacă nu ai net merge ca un întrerupător normal.

phillips hue îmi plac mult dar sunt exagerat de scumpe, si becurile sunt slabe, trebuie să pui 3-4 becuri pentru o lumină decentă.

Dar îmi plac prin faptul că au întrerupătoare cu baterie care le poți monta pe perete să arate ca un întrerupător normal.

2 Likes

De fapt marea majoritate nu au nevoie de asa ceva, in special cele cu protocol de-ala mai serios.

Cele 2 optiuni de protocoale sunt ZigBee si Z-Wave, ambele cu problemele lor de implementare practica (costuri, compatibilitate, etc), asa ca gingantii lumii (apple, google, amazon) s-au pus sa creeze protocolul viitorului numit “Matter” pe care insa l-au amanat pana in 2022. Eu as zice ca mai avem de asteptat inca un an doi pana se maturizeaza piata in zona asta IoT, sau de implementat/folosit solutii in-house bazate pe wifi.

Eu urmează sa încep renovarea și am încă necunoscute la instalația electrică pt ca nu știm (tatal meu se va ocupa fiind electrician) sigur dacă trebuie schimbată toată sau doar anumite părți. Dacă ai nevoie de ajutor pe partea electrică poți sa mă contactezi.

Ca și curiozitate (fata de piața imobiliara din Oradea), unde va fi casa noua ? e construita/renovată de tine sau de un constructor ?

Am văzut și eu ca astea 2 ar fi soluțiile, mai sunt soluții wired pe care nu le pot înghiți, nu știu de ce, or fi ele mai reliable dar perspectiva insirarii a sute de metri de cablu cat6 prin casa nu mă atrage, și nu e ca și cum am nevoie de lățimea de banda aferentă.