The 2020 Developer Survey results are here! - Stack Overflow Blog

Full stats:

Most loved Rust, eu m-am fript cu tehnologii din astea mai arcane loved by devs fara business sense, da performant, whatever, mai adaugi un 5$ month server de php/java etc.


Eat shit, one billion flies cannot be wrong :slight_smile:

1 Like

Stii, fiind facut de utilizatorii stackoverflow, probabil ca ala e si clasamentul celor mai problematice limbaje de programare. Nah, compara Javascript cu Dart si iese Dart castigator. Pfoa.

PS. Nu-s fan JS

Cred ca mai degraba are legatura cu entuziasmul oameniilor care raspund. Probabil ca pe unii inca ii mai fascineaza limbajele in sine. Nu le vad ca un tool cu care trebuie sa termini o treaba. Imi este greu sa cred ca este un sondaj facut numai pe coderi super avansati care au ajuns la limitele impuse de limbaje si sesizeaza cat de tare este un limbaj, la modul profund, in comparatie cu altul. Asta poti sa o faci dupa ce ai programat cativa ani in fiecare limbaj pe care il compari cu altul sau programezi in acelasi timp in doua limbaje la un nivel foarte inalt. Am vazut o singura data o comparatie facuta ca la carte de un tip care programa de multi ani in C++ si C# si chiar stia ce vorbeste la fiecare cuvant scris.

Am observat la categoria Salary and Experience by Developer Type ca DevOps/SRE sunt in top. Asta mi-a confirmat trend-ul care-l observasem si eu deja, in piata.

Personal, de ceva timp, a inceput sa ma atraga partea de DevOps/SRE, sa ma challange-uiasca mai tare. O consider ca fiind pozitia cea mai apropiata de Software/Solutions Architect din punct de vedere al knowhow-ului pe care trebui sa-l ai.

  1. Cum bagi acel server in masina de spalat sau intr-o tesla sau in mai stiu eu ce are memorie limitata? Sau la fel sa iti zica si tie google/mozilla: mai dai 50 de euro pe niste ram ca sa iti mearga browserul, ca deh, devs fara “business sense”.
  2. 70% din bugurile de securitate ale microsoft si google au fost din cauza la “memory safety” 1. 2 Memory safety este unul din principalele puncte de vanzare ale rust.
2 Likes

Tesla ma indoiesc ca ar avea memorie limitata, de ce ar avea, nu e loc, la fel si in masina de spalat?

Te referi la race conditions, da propabil, tradeoff-ul e ca muncesti mult mai mult decat ai fi muncind fixand bug-urile, si avand layere de protectie, prefer sa am 2 factor auth in php decat auth in Rust, si sa imi ia cateva luni pt ca nu sunt librarii pt nimic, si totul se poate face in 70 de feluri.

Asa au zis si cei de la Boeing, ca rezolva bugurile dupa.

Trebuie sa intelegi ca exista mai mult decat webdev, iar pentru unii performanta, consumul etc conteaza mai mult decat faptul ca exista sau nu librarii pentru asta.

4 Likes

Intr-adevar sunt sisteme embedded unde se foloseste C/C++ cu niste librarii custom, gen continental automative, ce ma bucura pe mine ca poti rula C# peste tot chiar si in browser, cu Blazor, orice platforma, stiu o firma in brasov care si-a facut propiul compilator de C++ in embedded.

2 Likes

Hmm, nu neaparat. Poti ajunge atinge usor limitele tehnologiei din jurul unui limbaj prin cerinte de scalabilitate in cloud unde se cam duc acum lucrurile dar se si schimba treaba.

Din cauza costurilor de productie care trebuie mentinute cat mai mici.

Well, cand m-am apucat de Go acum mai multi ani nu aveam nimic pentru ca nu prea existau multe la vremea aia asa ca m-am apucat si mi-am dezvoltat diverse instrumente de care aveam nevoie… Nu zic acum ca toata lumea are timpul si dispozitia necesara pentru acest lucru dar poti dezvolta chiar tu elementele lipsa din jurul unei tehnologii.

Oricum am observat ca discutiile se duc in general spre comparatia cu PHP. Cu tot respectul pentru limbaj si utilizatorii lui totusi nu totul se reduce la saituri si nu totul se poate face (bine) in PHP.

6 Likes

Pai tocmai asta e problema, m-am simtit foarte neproductiv in GO, fata de alte limbaje, esti norocos daca te plateste cineva si iti da timp sa iti faci tu instrumentele tale. Eu sunt suparat ca am pus botu la posturi ca ale tale, care vorbesc doar de upside-uri, dar nu si de downside-uri, de ex ca nu e exista un ORM decent in go, si nici nu se poate face fara generics, da stiu ORMs are evil, nu si cand nu vrei sa iti rupi mainile scriind tone de error prone SQL.

Am zis eu cumva ca e winner takes all, ca e vb doar de web, etc. Da sunt usecase-uri pt Rust, Go etc. dar mult mai putine decat ne-ar placea sa credem. De exemplu graphQL, eg. un API amarat cu cateva requesturi pe ora, si desigur ca s-au gasit care sa il propuna, motive au gasit, cum si aici aducem vb si de Beoing de parca majoritatea dev-ilor scriu life critical code.

2 Likes

Sunt curios cu care tehnologie te-ai fript :thinking:

Eh, mai multe, Elixir, DLang, Hazzelcast, chiar si Go as zice, cred ca e OK pt servicii mici specifice de mare concurenta, dar cam atat.

2 Likes

Da, corect, limitele din jurul limbajului poti sa le atingi cand este vorba de scalabilitate. Dar, exista un dar. Cine alege limbaje/framework-uri in locuri unde se doveste ca sunt piedici in scalabilitate, inseamna ca nu a gandit inainte toata problema, nu a facut testele corecte, nu s-a informat corect, a citit comparatii facute prost sau/si nu le-a verificat, nu le-a inteles pe deplin, etc

Pentru ca nu il intelegi, nu il stapanesti si observ ca din pacate nici nu ai idee ce fel de aplicatii se pot scrie in el.

1 Like

Amuzant elitismul… GO care se market-eaza ca find cel mai simplu, bine si chiar e, avand cele mai putine features, dar GO e general programing language, nu ar trebui sa poti scrie doar anumite aplicatii nu? Nu am zis ca nu se pot scrie, doar ca ia mult mai mult timp, si fara vre-un mare avantaj… nu mai zic ca a fost facut pt programatorii mai putin skilled pe care Google ii rula . (according to Rob Pike)

lol
go, programatori mai putin skilled???

Cei care dezvolta Kubernetes, Docker etc sunt devi slabi?


Rob Pike:

“The key point here is our programmers are Googlers, they’re not researchers. They’re typically, fairly young, fresh out of school, probably learned Java, maybe learned C or C++, probably learned Python. They’re not capable of understanding a brilliant language but we want to use them to build good software. So, the language that we give them has to be easy for them to understand and easy to adopt. – Rob Pike 1”

“It must be familiar, roughly C-like. Programmers working at Google are early in their careers and are most familiar with procedural languages, particularly from the C family. The need to get programmers productive quickly in a new language means that the language cannot be too radical. – Rob Pike 2”

So GO is a language that makes it quite easy for enterprises to deal with developers as cogs.

2 Likes