TIL: WSL (Windows Subsystem for Linux) e un Linux de-a dreptul si e tare

WSL sau Windows Subsystem for Linux merge foarte bine si e un Linux de-a dreptul.

De ce zic asta? Pentru ca am fost socat sa observa ca aplicatia noastra merge fara probleme in WSL. Desi avem un deployment cu docker, merge fara problema. Singura chestie e ca nu e systemd in WSL ci clasicul init. Astfel nu a pornit docker din scripturile noastre cu systemctl si a trebuit sa il pornesc de mana cu service docker start.

Un giumbusluc fain e sa te asiguri ca ai tot timpul acelasi IP in WSL, gen 192.168.99.2, chiar daca te plimbi si te conectezi pe la alte wifi-uri. Chestie nesuportata standard de WSL, dar merge bine workaround-ul asta: windows 10 - Make IP address of WSL2 static - Super User

Daca nu m-ar enerva consola asta cmd poate nici nu mi-as mai face dual boot cu Ubuntu. Stiti ceva terminale pentru Windows care se comporta similar cu cele de pe Linux?

3 Likes

Nu știu ce înseamnă „similar cu cele de pe linux” dar îți recomand să te uiți peste Windows Terminal

2 Likes

I-am zis asa ca nu mai stiu cum il cheama pe cel pe care il aveam pe vechiul meu sistem . :smiley: Ma uit, mersi.

Windows Terminal Preview mai curand, e o versiune cu mai multe features (inclusive Quake style terminal :D).

2 Likes

De cand a aparut WSL folosesc doar ptr gnome-terminal ! Nu am gasit mai nimic alternativa care sa se apropie , asa ca folosesc un workaround, un Windows X Server ( eu folosesc VcXsrv , dar am inteles ca merge si XMing ), export la DISPLAY din cmd si de acolo gnome-terminal cu & si gata, am linux terminal pe bune :slight_smile: In Windows.

1 Like

Si eu folosesc noul terminat :smiley:

Genial Windows Terminal si arata foarte fain fontul si highlightul.

Cumva mi-au rezolvat si o alta problema: daca pornesti vim intr-un container docker era la revedere copy/paste de content din terminal. Aici pur si simplu merge.

Am gasit si alternativa la SHIFT+PAGE UP/DOWN pentru scroll pe content, merge cu SHIFT+CTRL+PAGE UP/DOWN sau ARROW.

Si cum ma chinuiam inainte cand bootam in Ubuntu si nu imi mergea microfonul de cele mai multe ori, rebootam in Windows doar pentru cate un Meet. (laptopul nu avea support oficial de Linux si driverele sunt vesnic o problema pe Linux daca nu iti alegi cu grija hardware pentru Linux)

E duminica la mine! :tada:

2 Likes

Ești atât de aproape să spui că îți place Windows! :joy::joy::joy: :troll:

hehe :smiley:
Cineva a trecut prin asta :grin:

Blasfemie! :rofl:
(I use Arch btw)

1 Like

in caz ca nu stiati, puteti rula aplicatii native linux direct in windows. asa se lauda, n-am incercat inca.

WSL2 e o masina virtuala Linux rulata via Hyper-V.

Prefer masini virtuale instalate manual de mine pentru a controla exact ce (versiune) rulez.

Recunosc tot timpul meritele Microsoft. Si Windows e un produs reusit cu care eu nu am avut niciodata probleme. La fel cum si Office e fara pereche. (In afara de Office 365 unde sunt varza Microsoft pe aplicatii web, niste mizerii gen share point si excel chinuit in browser, aici Google rulz; nu stiu daca s-a schimbat ceva in ultimii ani)

Primii 5 ani de dev i-am petrecut cu Visual C++ 6.0 si ceva cu C#. Apoi am gasit calea: (PHP la inceput), Python, open source etc. :))))

Ubuntu s-a apropiat bine in ultimii ani de un desktop care merge flawless, dar tot nu sunt la nivelul Windows.

Deci da, imi place Windows desktop, asa cum imi place Linux pe server. :slight_smile:

1 Like