Time tracking tools la locul de munca?

As fi curios daca sunteti obligati sa folositi la locul de munca astfel de tool-uri (gen Paymo) si ce parere aveti despre asta. Si mai ales cand locul de munca este la sediu, next to the “scrum master”/manager/responsabil si ceilalti colegi.

Dintr-o simpla cautare pe forum am gasit cateva pareri aruncate ici-colo pe niste thread-uri, insa am observat mai mult o parere pozitiva pe care n-am inteles-o si ma gandeam ca poate imi explicati cum va ajuta pe voi un astfel de tool.

Momentan subscriu la parerea lui Vilmos_Ioo: Ce folosiți pentru time tracking?

“Nu stiu de ce as folosi time-tracking. Practic esti penalizat ca faci o treaba mai buna daca lucrezi mai repede. Eu as prefera sa fiu platit per proiect.”

Mersi,

1 Like

Se pot scrie multe pe subiectul asta, dar e important si felul in care este setata atmosfera la munca. Daca e “plantatie” atunci e simplu, dar daca oamenii aceia chiar se straduiesc sa livreze un serviciu din ce in ce mai bun si se lovesc de membrii echipei care se simt frustrati ca sunt “urmariti” atunci trackingul e degeaba. In “afara” nu am intalnit pe nimeni frustrat ca managerul incearca sa inteleaga cat dureaza implementarea.

De multe ori sudarea unei echipe este un proces de invatare atat din partea celor care implementeaza, cat si a celor care lupta sa aduca urmatorul proiect si au nevoie sa raspunda coerent (nu precis) la intrebarile inevitabile “cat dureazA” care se pun mult inainte sa ajunga la echipa de dezvoltare. Eu gasesc util sa imi fac tracking la propriul timp, mai ales ca sa stiu cat imi ia sa invat ceva nou, atunci cand e cazul.

5 Likes

personal, eu folosesc ceva de gen.

  • ma ajuta sa vad la ce taskuri am stat mai mult decat estimasem si astfel sa ma adaptez pe viitor.
  • ma ajuta cand fac rapoartele la clienti sa pot sa le spun cat am muncit la fiecare
  • ma ajuta sa imi ordonez taskurile si timpul de lucru si sa ma focusez doar la ce am de lucru nu la alte chestii (gen fb sau chat) + ma ajuta sa nu ma aglomerez cu taskuri pentru ca mi le pot programa pe o perioada mare (de obicei pe o luna)

Asta fac eu ca freelancer, dar si cand eram angajat, am preluat obiceiul de la firmele mari care aveau acelasi sistem.
Desigur, dezavantajul cand esti intr-o firma e ca asa ti se poate estima competenta si daca si managerul de proiect nu are experienta, te trezesti ca ti se dau taskuri cu timp prea mic si incepe stresul, bile negre si alte probleme.
Cel mai bine e cand ti se aloca taskurile si te lasa pe tine sa iti pui timpii de executie la ele iar tu ulterior sa le termini in jumate din timpul estimat :wink:

2 Likes

Eu zic ca aici mai conteaza si faptul daca cineva are o facultate, a participat la concursuri sau nu. Cei care nu au facultate, nu au fost la concursuri vor lucra mult mai incet decat cei care au fost constant limitati de timp si s-au obisnuit sa gandeasca rapid. Imi amintesc ca temele erau de cate o saptamana si noi le scriam cu o zi inainte de termenul limita si abia terminam cu 5 minute inainte de termen dupa o intreaga zi de scris si invatat fara oprire.

La fel si la concursuri, cei care doreau minim locul 10 mancau exercitii pe paine, altfel degeaba stiai ce trebuia sa faci ca pur si simplu nu aveai timp nici pentru jumatate de probleme. (in cel mai bun caz nu te puteai verifica pe hartie)

Concluzia este ca daca timpul alocat pentru un anumit lucru va fi pentru toata lumea (si cei fara facultate) va fi normal ca unii vor termina mult mult mai rapid anumite task-uri. Faza cu cum esti platit tine de tine, tu decizi contractul, tu decizi unde lucrezi, tu decizi ce suma accepti. Nu iti convine pleci…

2 Likes

Iulian, eu cred ca nu pui problema corect. Intrebarea nu ar trebui sa fie “cum te ajuta un astfel de tool”, ci “cum iti prestezi tu cele 8 ore pe care te-ai angajat sa le prestezi”. Pentru ca tu vorbesti despre calitatea de salariat, nu de freelancer!

Un om ar putea munci, teoretic, 14-16 ore pe zi. Din acestea, angajatorul “cumpara” 8 ore, platind la schimb o suma de bani (aka salariu). Daca angajatorul iti da un task si se asteapta ca tu sa il termini in 8 ore, dar tu esti in forma si il termini in 6 ore, tu in celelalte 2 ore nu ar trebui sa pleci acasa, ci sa anunti ca ai terminat mai repede, si sa ceri un alt task, pt cele 2 ore ramase. Cu siguranta angajatorul va aprecia asta, si va conta la urmatoarea marire salariala.

Din pacate, tu amesteci foarte mult caracteristicile activitatii de frelancer (unde, da, lucrezi cat e necesar pt a termina un task, dar ai si nesiguranta lunii viitoare… poate nu mai prinzi proiecte!) cu caracteristicile calitatii de angajat (care lucreaza un numar prestabilit de ore, pentru o suma prestabilita de bani). Pe langa asta, ca salariat ai si alte beneficii: 1 luna pe an concediu platit, alte zile libere “de la stat”, poate o asigurare medicala, poate acces la sali de sport, etc.

Un angajator care nu implemeteaza nici un sistem de evidenta/pontaj NU respecta legea. Vezi articolul 119 din Codul Muncii!

Ca si developer, trebuie sa alegi calea pe care vrei sa mergi: freelancer / angajat, si sa intelegi ca ambele cai au avantaje si dezavantaje.

Putem continua discutia live, in birou, nu e nevoie sa o facem pe un forum…

3 Likes

Tudor, simt destul de multă tensiune în postarea ta și sper că faptul că Iulian a ales să ridice această problemă pe un forum fără să se folosească de un pseudonim nu o să îl afecteze în birou.

Aceastea fiind zise, aș vrea să fac câteva mențiuni și pe subiect: programarea nu este o muncă repetitivă, ci una creativă, iar munca creativă nu poate fi forțată stând cu biciul pe oameni (ba chiar am observat că are efectul invers). Părerea mea e că un tool de tracking are mai multe șanse să creeze frustrări decât valoare, atâta timp cât e folosit pentru a “motiva” angajații să nu piardă vremea la birou printr-o monitorizare strictă (după cum ai lăsat să se înțeleagă din postarea ta).

Aș mai vrea să sugerez că poate există o problemă mai adâncă în implementarea metodologiilor Agile pe care le folosiți voi. Un sprint construit corect, pe story points luându-se în considerare team velocity nu ar trebui să lase loc situațiilor în care și angajatul și angajatorul se consideră nedreptățiți.

A nu se înțelege că îi dau neapărată dreptate lui Iulian, consider că e nevoie să aveți un sistem de tracking pentru a ține cont de cine/ce a lucrat (în special pentru calcularea velocity-ului de care spuneam mai sus), dar cred că ar fi mai bine să vă axați mai mult pe calitatea muncii decât pe cantitate când discutați despre următoarele măriri.

6 Likes

Eu nu simt niciun fel de tensiune în postarea lui, ci omul a spus niște lucruri perfect adevărate.

Și, apropo, nu mai raportați tot ce se discută exclusiv la experiența voastră sau la locul vostru de muncă, nu peste tot se pot implementa cap-coadă niște metodologii OK de lucru pentru că diferă specificul activității.

Tudor, discutia in birou despre Paymo e veche si stiam parerea interna la fel cum o sti si tu pe a mea. Nu sunt neaparat impotriva lui. Legal, obligativitatea folosirii lui abia acum o inteleg si mi se pare justificat si o solutie foarte buna. Ce vreau sa inteleg in discutia pe care am deschis-o aici e cum e privit acest mod de lucru (la nivel de management/productivatate si nu neaparat formal/legal) si de catre alti developeri. Mi se pare un forum foarte ok devforum.ro, unde pana acum am gasit pareri la fel de ok in domeniu. Am vazut in mai multe locuri vorbindu-se de bine astfel de tool-uri de time tracking si de asta is curios cum abordeaza ei acest lucru.

2 Likes

Din pacate, time tracking-ul este folosit, deseori, gresit. Rolul lui nu ar trebui sa fie decat cel al monitorizarii unor task-uri in vederea unor estimari ulterioare si eventuale kpi. Big deal-ul cu solutiile astea este sa le gestionezi cum trebuie. Daca esti control freak s-ar putea sa nu mai intelegi ca asta este un tool de raportare.

Eu am implementat un productivity monitoring la firma unde lucrez. Ideea este sa-i lasi sa-si gestioneze cum vor timpul, iar tu poti interveni cu feedback/proceduri atunci cand productivitatea scade sub un anumit nivel. Feedback/proceduri inseamna ca sunt trimisi la cursuri sau sunt pusi sa citeasca despre organizare/time management. Eventual, ca sa fie engagement, le dai extemporal, iar rezultatele sunt luate in considerare in programele de incentivare/gamification din cadrul firmei.

3 Likes

Salutari, Jan aici de la Paymo. Am urmarit cu interes postarea si o sa incerc sa vin cu cateva precizari:

  • exista o oarecare perceptie la angajati conform careia time tracking-ul este un tool de control si asuprire (mai ales in firmele de outsourcing - “plantatie” cum zicea Georgiana). E exemplul clasic de “blame the tool”. Noi am construit Paymo ca pe un tool care sa ne ajute in primul rand pe noi, se elimine guesswork-ul si estimarile gresite.

  • managerii trebuie sa ia la un moment dat niste decizii, mai ales in cadrul unor echipe mari, aceste decizii se pot lua mult mai usor daca respectivul se bazeaza pe anumite date (da, efortul in ore este un parametru, chiar daca nu este crucial)

  • dupa ce se trece de frustrarea initiala (ah, trebuie iar sa dau start in loc sa ma concentrez la coding) time tracking-ul ar trebui sa armonizeze relatia dintre angajat/manager/client/product owner.

  • Paymo este si un tool de project management - cel mai tare, cel ma frumos, facut in Romania :smiley:

  • lasand gluma la o parte va recomand cu caldura sa incercati mai multe tool-uri si sa gasiti unul care se potriveste cel mai bine cu workflow-ul vostru, in final toata lumea va avea de castigat. trebuie sa na inbunatatim procesele de workflow interne (chiar daca suntem freelance) nu doar codul, sa lucram mai eficient si disciplinat

3 Likes

Iar unul dintre rezultatele acelui management poate fi incheiarea contractului, daca in contract mentionezi ca angajatul poate fi concediat daca eficienta sa este sub media firmei, grupului ori mai stiu eu ce, iar astfel managerii pot muta un above-average intr-un grup de seniors pentru ceva timp iar apoi sa-l concedieze legal, simuland, astfel, un motiv (sau creand unul from thin air). Iar asta poate duce la opinie negativa despre tool (paymo, in cazul lui @jan_lukacs), nu doar despre managerul in cauza.

Vreau sa spun ca tool-ul dumneavoastra permite folosirea sa pentru crearea unor motive (initial) inexistente pentru incheiarea unui contract fara ca angajatul (sau fostul angajat) sa poata avea ceva de spus in apararea sa. Astfel, poti, spre exemplu, incheia un contract fara a fi nevoie sa platesti produsul, doar fiindca in contract se mentioneaza intr-o singura sectiune, intr-un singur, ca incercarea de a contoriza timpului in care nu s-a lucrat direct la proiect duce la terminarea contractului fara ca angajatorul sa fie nevoit sa plateasca serviciile/produsele prestate. Cu alte cuvinte, nu doar ca ai muncit pe gratis, dar nici nu poti da firma in cauza in judecata, ori demonstra ca ai lucrat direct la proiect tot timpul.    (In exemplul dat, ce ti-se contorizeaza? Timpul petrecut doar scriind cod? Timpul petrecut gandindu-te la proiect? Timpul petrecut studiind pentru proiect? Timpul petrecut discutand detaliile cu clientul? Timpul petrecut verificand daca produsul functioneaza? Timpul in care clientul nu te-a lasat sa lucrezi fiindca a vrut sa re-discutati ce-ati discutat deja de 15 ori in ultimele 3 zile?)

1 Like

Concluzia e atat de simpla incat ma mir ca nu o spune nimeni:

Daca te angajezi undeva si lucrezi in conditiile astea, atunci ti-ai dat acceptul tacit pentru a ti se trackui timpul petrecut la munca. Recte, cum era acum cativa ani la NetBridge, cand puteai sa te duci la toaleta de 3 ori pe zi (cu cartela, nu mai puteai sa intri dupa ce-ti expirau cele trei cacari), unde aveam prieteni care lucrau si acceptau situatia.

Despre ce discutam? Despre privacy-ul care ar trebui sa ti se respecte la munca “in Romania”? Viata “e grele”, da-ti demisia. Sau, empiric vorbind si te rog, nu o lua personal, e doar o expresie, “taci si inghite”.

LE: @iamntz niste semnaturi erau bune, puteam sa pun expresia “I might be harsh, but it’s for your own good.”

ELE: Nu pot intelege ce ar trebui sa iasa bine din chestia asta cu pontajul timpului, de exemplu, poate imi iau un caiet si ma duc pe balcon sa-mi fac un plan de “lupta” al unui proiect. Ce pontez, ca lucrez? Si daca ma vezi cu tigara in gura pe balcon, ma dai afara? Sau faci investigatii, daca era aprinsa sau nu, daca aveam mina in pix? Ce rost au atatea restrictii?

2 Likes

Tu nu crezi că ar trebui ca mai întâi să fi fost angajat vreodată ca să poți emite astfel de scenarii? :slight_smile:

2 Likes

Mi se ridică părul pe ceafă când te văd (pe tine și pe alții) că, una-două, băgați placa „în România…”. Când o să înțelegeți că răutățile lumii nu au început, nu s-au sfârșit și nu sunt unice în România. Peste tot se întâmplă mizerii la locul de muncă.

Dacă nu-i cartelă la toaletă, e inspectarea traficului. Dacă nu-i asta, e un manager/team leader stupid. Dacă nu-i nici asta, e vreo politică de securitate care nu-ți permite să rulezi alte aplicații în afara celor „binecuvântate” de sysadmin. Etc.

Nu noi am inventat condițiile de muncă proaste. Nici măcar nu am putea spune că le-am rafinat…

PS: poți pune un fel de semnătură/descriere în profil. Apare în usercard, când cineva apasă pe avatarul tău :slight_smile:

5 Likes

Mi se pare că tu o dai mult prea mult în extreme. Și mie mi se pare aberant să folosești tool-uri d-astea cu "Start pontaj, frățică!”, dar mi se pare absolut normal ca fiecare angajat să înregistreze timpul (estimat) cât a stat pe un anumit task. Și nu pentru urmărirea angajatului, cât pentru calibrarea tuturor estimărilor care se fac proiect de proiect.

Pai vorbim concret pe situatia din Romania, ca nu putem vorbi pe cea din Albania :slight_smile: Recte si expresia, “in Romania” :slight_smile:

Si sa fii sigur ca da, pot spune din experienta, si afara se fac chestiile astea. Dar, daca le accepti, le accepti. Tu de exemplu, sau eu, sau altul le-ar accepta de la Google. Pe de alta parte, intotdeauna cineva o sa le accepte de la “Wordpress in apartament SRL”.

Notat :slight_smile: mersi

LE @Bogdan_Ciubotariu de acord man, dar la ce firma? La HP? Poate. La Google? Poate imi trec peste inima. La “Ipsos SRL” sau stiu eu ce alta firma? Prost sa fiu.

2 Likes

La orice firmă. Ca angajat nu te poți aștepta să te duci la SRL și să freci duda spunând la final de zi că ai lucrat și tu la niște chestii. Mai mult, nu spune nimeni să ai 8 ore „pontate”, că nu așa funcționează treaba, dar la final de zi ar cam trebui să poți să spui „am stat două ore la task-ul X, trei ore la task-ul Y, o oră la task-ul Z” și eventual „m-am documentat despre chestia asta mișto” în restul timpului.

Dacă nu poți accepta așa ceva nu cred că lucratul pentru alții este de tine…

2 Likes

Nu o mai fac, deci cam ai dreptate :slight_smile:

Tot ce incercam eu sa transmit este ca trebuie sa va vindeti mai bine. In definitiv, mereu o sa existe “victime” care scriu pe HN “nu ma mai simt bine ca sunt CEO, sa-mi dau demisia?” Viata e grea pentru toti, dar unii si-o fac a dracului de grea.

Asta e tot, fiecare intelege ce vrea :slight_smile:

OK, nu mai lucrezi pentru alții. Acum ai angajați sau ești singur? Cum faci să urmărești dacă totuși oamenii își fac treaba?

Am un startup care produce suficient de mult incat sa nu fiu nevoit sa dau raportul in fise ca in armata :slight_smile: Atunci cand lucrez pentru cineva, nu lucrez decat cu oameni pe care ii cunosc, pentru care as putea garanta oricand si care au suficienta incredere in mine incat sa imi accepte conditiile, poate “un pic mai ciudate”.

Stiu, situatia mea e diferita, dar asta nu inseamna ca toti ceilalti trebuie sa fie de acord cu conditiile astea. Cum functioneaza mai exact, ma ridic sa imi iau o cafea, pun pauza in aplicatie? Ma suna nevasta-mea, tre sa anunt project managerul ca vorbesc la telefon? Sau pui din burta la sfarsitul programului “issue 25, 3 ore jumate, +/- 15 minute in care m-am uitat la colega de munca”?

Glumesc, dar nu prea. :slight_smile:

LE. mi-am dat seama ca nu ti-am raspuns.

Ipotetic vorbind … nu stiu, e 2016, te uiti in git? Vezi ca are 1 commit in care a adaugat 10 spatii?

1 Like