Timpul de elaborare a task-urilor

Buna,
Sunt tanar antreprenor dar si programator web. De multe ori caut freelanceri pentru a ma ajuta cu ceva proiecte/task-uri.
Deci sunt impresionat rau cand aud ca la unele task-uri care mie mi-ar lua 5-8 ore maxim, citesc raspuns de la freelanceri dupa ce studiaza task-urile si ei imi spun de 25-30 ore. Si inca isi mai pun ora 12-20 euro/h. Adica nu am o problema sa achit pe ora 20 euro, dar sunt indignat si am impresia ca de multe ori programatorii ofera un numar de ore de lucru care este intins artificial pentru a scoate cati mai multi bani, in acelasi timp eu sunt nevoie sa fac asta singur ca nu-mi ajunge buget sa-i platesc. Pai cum se poate ca la item-uri din menu sa le faci “capitalize” din css sa-ti iei o ora pentru asta ?
Si am mai observat un lucru, in mare majoritatea cazurilor lucrurile se misca foarte foarte greu, cate 2-3 commit-uri si cu 5-10 randuri de cod maxim pe zi, ceea ce pentru un programator care cere 15-20 euro, parerea mea este ca e o rusine.
Chestia asta nu am intalnit la 1 sau 2 persoane, dar la mult mai multe…Si nu doar la freelanceri, dar si la angajati si la colaboratori.

Voi ce parerea aveti despre acest lucru? Cum lucrati cu freelancerii/colaboratori/angajati? V-ati intalnit cu asa ceva?

1 Like

Problema asta am avut-o și eu cu un colaborator și am rezolvat-o cu tariful fix pe task/proiect Iar acum nu îmi mai bat capul cu orele.

3 Likes

E dificil sa estimezi anticipat cat ia un ‘task’. Cel mai bine poti sa stii facandu-le, nu pe ‘impresii’.

Cat despre LOC, e o metrica proasta. Poti merge la sute de linii de cod pe ora la inceputul unui proiect, apoi treaba poate deveni mult mai lenta.

5 Likes

Dar ce faci cand nu se incadreaza in timp? Efectiv pierzi daca iti livreaza proiectul cu o saptamana mai tarziu. Ma gandeam la amenzi, dar parca n-as vrea sa fiu asa de rau…

Pentru un junior poate este dificil sa estimeze timpul dar pentru middle sau seniori nu as crede. Cred ca sunt lenesi

Probabil din descrierile succinte de mai sus, sunt foarte lenesi. Dar nu suna a seniori, mai degraba a incepatori: “Pai cum se poate ca la item-uri din menu sa le faci “capitalize” din css sa-ti iei o ora pentru asta ?”

Mie personal mi-e foarte dificil sa estimez cat imi ia un proiect. De obicei dau cu ghiceala apoi inmultesc cu doi, pentru siguranta. Un motiv pentru care am inceput sa fac proiecte mici open source a fost si asta, sa ma ajute sa pot estima mai bine dificultatea… dar si asa o dau in bara destul de rau. La proiectul asta https://www.openhub.net/p/DFTAtomCompPhys , cunoscand teoria binisor, avand ceva experienta cu subiectul, fiind o banalitate, etc, m-am asteptat sa-l fac mai repede decat mi-a trebuit de fapt. Diavolul a fost ascuns in detalii. Bine, nu mi-a luat cat estimeaza aia pe acolo, dar nici cat am estimat eu :stuck_out_tongue:

4 Likes

tariful asta inseamna de obicei entry level.
oricum, depinde ce inseamna “ora de programare”.
contorizezi timpul efectiv cat scrie cele 5 linii de cod?
adaugi si timpul cat dureaza sa citeasca si sa raspunda la mailuri?
dar cel pe care il petrece in negocierile initiale + hartii (draft contract, facturi, etc)?
dar timpul pe care il petrece freelancerul cu promovarea sau cu adminisitrarea (contabilitate, banca, anaf, etc)?
apoi… ce faci cu timpul pentru concediu? ii adaugi niste ore la final ca sa aiba bani de concediu? dar cu sarbatorile legale?
si nici nu m-am atins de problema “studiului” necesar pentru a invata chestii necesare (unele strict pentru taskul respectiv) pentru a putea livra cele cerute.
de impozite nici nu mai zic.

deci? cam care e salariul echivalent al unui angajat care munceste niste taskuri cu 20euro/h?
cam cate ore din cele ala angajatului respectiv sunt facturabile direct clientului?

2 Likes

Daca eu as primi un task de genul “Fa cuvintele alea sa apara in litere mari” la un proiect despre care nu am nici o documentatie si unde programatorul lui a plecat (cazul meu), as estima 1 - 2 luni doar fiindca nu stiu ce este in acel proiect.

Lucrez de 2 zile sa copiez niste produse si ce gasesc e:

  • tabele dependente de care nu stiam;
  • tabele care ma asteptam sa trebuieasca sa le copiez dar de fapt nu trebuie;
  • directoare de copiat + fisierele;
  • desigur, pastrat legatura dintre toate acestea astfel incat aplicatia sa mearga.
  • identificat probleme in structura initiala a produselor, ceea ce ma facea sa cred ca eu am copiat ceva gresit.

Si asta la un proiect pe care il stiu. Sa fi angajat pe cineva sa faca treaba asta extern, lua cel putin o luna.

P.S. Daca nu ar fi norma de venit la 6202, 20 de euro pe ora inseamna vreo 11 euro net pe ora. Adica vreo 1800 de euro net, bani pentru care trebuie sa stai lipit de calculator 8 ore pe zi si care iti va distruge spatele intr-un an maxim. Sa nu zic de ochi. Si luand in considerare toate chestiile extra care trebuie platite (calculatoare, ceva software cumparat legal, internet, electricitate, etc.) se duce mai degraba in 6 - 7 pe ora. Ca sa nu mai zic ca de cand lucrez ca freelancer nu am mai avut timp sa invat nimic extra. Nu am nici o jumatate de ora sa studiez ceva tehnologie noua pe saptamana. Doar daca iau din timpul meu personal.

Vad ca nimanui nu-i pasa pe ce calculatoare lucreaza freelancer-ii. Astia cu care lucrez au niste harburi de laptop-uri ieftine unde dureaza 5 minute sa deschida Notepad. Asa ca e normal sa le ia 2 ore sa scrie 5 linii.

Una peste alta e groaznic ca angajat (in fiecare zi mers/venit de la servici, totul e monitorizat, nu poti sa te intinzi ca vine ceva bo$$ sa te intrebe de ce nu lucrezi) si e groaznic ca liber profesionist (fa, fa, munceste, e gata?, nu te ocupi tu de tot?, da’ nu putem implementa {cevaIdeeCompletInConflictCuArhitecturaCurenta}? Si dupa 2 luni de munca si schimbat 50 de tabele: De ce dureaza asa de mult? Hai sa facem altceva.)

3 Likes

Care e tariful corect?

sa mai adaug si timpul cat isi face cafeaua si fumeaza o tigara?

Ce treaba am eu cu concediul lui? Persoana respectiva singur decide cand sa se odihneasca, pentru mine este important sa-mi livreze la timp produsul si sa-si faca treaba cinstit, nu sa-si adauge ore in plus ca sa castige bani usori.

tot n-am nimic cu asta, candidatul se ofera ca stie sa faca aceata treaba,deci eu nu-l platesc sa invete cum se face si apoi sa faca.

Hai sa facem un calcul simplu si o sa vezi ca nu-i rau deloc.Uite:

  • 20*8=160 euro pe zi.
  • 160x5=800 euro pe saptamana
  • 800*4=3200 euro pe luna

Spune-mi te rog, 3200 euro lunar e un salariu rau? In majoritatea tarilor europene viseaza sa aiba asa salariu. Daca doreste un salariu mult mai mare ca acesta, trebuie sa-l merite, trebuie sa munceasca foarte mult si sa dovedeasca liber capacitatile lui. In caz contrar asa nu mai vedem progres si calitate.

1 Like

NImeni nu spune ca munca este usoara, asa e viata. Trebuie de muncit si de invatat cum sa ocolesti obstacolele care te-ai intalnit(exemplul tau cu tabele dependente).

Am facut un test cu ceva timp in urma. I-am promis unui angajator ca ii dau un salariu asa cum doreste. Mi-a spus ca daca ii dau x el va fi super multumit si isi va face treaba foarte bine…deci ii ofer eu un asa salariu X si cu bucuria ca in sfarsit poate se va face ceva treaba. Ce crezi? Nu s-a schimbat nimic, baai, nimic,asta ma fura de bani, intelegi? adica venea la munca si vedeai cum se straduie sa fure din timp, pana se dezbraca, pana facea cafea, mai vorbea la telefon cu nu stiu cine, si seara te trezeai ca avea cateva randuri de cod scris in care deja aveam un stres si imi tremurau mainele. Ma gandeam ce sa-i zic clientului care ma plateste si noi sa-i spunem ca uite pe azi nimic nu prea s-a facut ? Ce sa-i spun? Sa-i zic ca: aoleu…angajatii vor relax, ei vor salariu, ei mai invata, mai vor concediu…de asta asa greu noi iti livram produsulu.
Nu suna profesionist toata asta,asa e ? Asa este!

2 Likes

Decizii, decizii. Fie ramai cu 8900 de lei (ceea ce e mult/putin/depinde cat de stabil e locul de munca), fie ramai cu vreo 14 000 de lei si ciuciu pensie.

Oricum o iei, you loose.

La mine e fix invers. Trag de clienti sa facem, sa implementam, sa automatizam, sa mearga business-ul ca pe roate. Ei trag de timp, pleaca in concedii, stau dupa altii, nu stiu de ce au nevoie.

Nicicum nu-i bine.

Nu am probleme cu clientii, sunt foarte receptivi si ambitiosi. Vin mai in fiecare zi cu ide noi de features.

Asa e. E super usor sa dai din gura si sa lasi munca pe seama altuia. Idem la mine.

Si eu pot veni cu 20 de idei in jumatate de ora. Dar cine le implementeaza? Eh, asta-i problema.

2 Likes

Ei platesc, apropo )

tariful corect e ala la care gasesti pe cineva care iti livreaza ce ai tu nevoie.
avand in vedere ca te plangi aici ca nu gasesti… inseamna ca tariful platit de tine este sub cel corect.

depinde.
daca asta il face mai productiv… eu l-as adauga.
mie imi place sa lucrez cu rezultate si imagine de ansamblu, nu sa ma pierd in detalii din astea.

pai tu esti “angajatorul” lui. asa functioneaza lucrurile in general: angajatorul asigura angajatului concediu (chiar daca direct sau indirect).

pai stie ca a invatat inainte (a investit timp si bani, resurse pe care trebuie sa le acopere acum).
de asta unul care stie multe costa mai mult, chiar si cand il pui sa schimbe culoarea scrisului.

pleci de la o presupunere eronata: un angajat nu lucreaza ore facturabile in valoare de 8 (pe zi) x 5 (pe saptamana) x 4 (pe luna) x 12 (pe an).
de asta ti-am spus despre concedii, sarbatori legale, timp pentru lucruri administrative, timp de invatare, etc.
si apoi vezi cum faci cu impozitele.
si mai apoi vezi despre alte resurse: abonamente (net, curent, mail, etc) + laptop + monitoare + etc.
cam cat mai ramane acum salariul?

3 Likes

Nu eu propun taxa. Ei cer taxa, dar nu-si fac treaba dupa taxa ceruta.

hmm…astea nu costa o avere, comme on… exagerezi. Exista realitate si fantezie.

Eu nu ma plang aici, noi discutam.

Si se primeste sa obtii rezultate? rezultate bune desigur…

pai nu costa o avere, dar incearca sa le calculezi pe toate… si vezi ce tarif de freelancer trebuie sa ai pentru salariul echivalent de angajat.
nu uita sa adaugi costul cu promovarea si gasitul clientilor si ce am discutat mai sus.
eu nu am gasit pana acum senior cu 20euro/h.

cine sa primeasca?
nu inteleg intrebarea.

1 Like

pai ramai cu sumele alea daca lucrezi non-stop ore facturabile si daca nu iti iei concediu (nici macar zilele libere legale).
asa ceva este cel mult un scenariu teoretic.
nu ai cum sa faci asta (nici macar daca vrei).
o sa ajungi repede la burnout si o dai de tot de gard.

2 Likes