To hype or not to hype (or why and what hype should you follow)

Codul propriu îl poți mentena, codul unui framework nu îl poți mentena. Adică îl poți mentena, făcându-l al tău, preluând controlul (dar și responsabilitatea) făcând modificări directe în framework.

Dar asta defeats the purpose of using the framework in the first place.

În practică, upgradezi la o versiune mai nouă, dacă ea există, sau folosești un alt framework.

Dar stai.

Dacă acel framework ți-a acaparat tot codul, dacă îl apelezi pe fiecare a doua linie de cod din codul tău, atunci acel framework vechi te-a prins de oo și nu îți mai dă drumul. Ce faci, iei la mana fiecare linie de cod?

D-aia e bine să îți izolezi codul tău din start de orice framework sau librărie. Adică să ai toate apelurile la acel framework în locuri bine știute de inflexiune, unde poți intra cu buldozerul o dată și ai rezolvat problema.

Nu e un efort în plus să faci asta. În principiu un lucru important pe care îl ai de făcut e să nu urmezi orbește ce zic tutorialele din documentația acelui framework.

De exemplu, când documentația zice:

class YourClass extends FrameworkClass

Tu fă în schimb:

class YourClass { private FrameworkClass delegate; (e doar un exemplu, tehnica asta cu compoziția nu e aplicabilă mereu; ideea e: gândește-te în fiecare caz cum izolezi framework-ul a.î. să nu îți prindă de oo tot code base-ul)

Singurul caz în care se nu e valabil ce zic e când faci muncă pe firmituri, adică predai proiectul și te doare în pix de client, deoarece nu tu vei face mentenanța codului de-a lungul anilor care vor urma.

1 Like