Tranzitie Freelancer -> Antreprenor si noi contracte

Salut,

Sunt programator de 7 ani si de aproape 4 lucrez ca si freelancer pe Upwork (initial doar part time), unde am reusit sa imi creez o reputatie destul de buna iar odata cu asta au inceput sa vina din ce in ce mai multe oferte de colaborare.

Initial am inceput sa ajut alti prieteni programatori, freelanceri sau angajati cu mai mult timp liber, cu parte din contacte / contractele pe care nu le puteam onora din lipsa timpului, dar apoi mi-am zis ca pierd ocazia de a-mi dezvolta un business.

Astfel, am decis sa trec de la partea de freelancer la cea de antreprenor (sa deschid un sediu, sa angajez oameni care sa ma ajute cu munca, sa ii “trainuiesc” daca e cazul si cam tot ce tine de outsourcing).
Am inceput ca tot omul prin a cauta caut chestii pe web si am descoperit acest forum unde, din mai multe postari si comentarii mi-am dat seama ca unii dintre voi ati trecut deja prin aceste tranzitii (angajat -> freelancer -> antreprenor)

Desi e un business model destul de comun, sunt cateva chestii la care nu ma pricep deloc. Am fost prea mult timp in zona de comfort unde primeam multe propuneri si spuneam “DA!” doar celor care mi se pareau mai interesante, iar acum ma trezesc cu foarte multe lipsuri cand vine vorba de:

  • Contracte. Cum obtineti noi contract / proiecte? Eu folosesc doar upwork momentan si, desi e un serviciu okay, are unele probleme.
    1- costa intre 5-20%. Sunt procente destul de serioase. Si taxele pe micro sunt mai mici.
    2- calitatea clientilor e (uneori) dubioasa
    3- partea de terms and conditions nu e deloc avantajoasa prestatorului de servicii ci e conceputa sa favorizeze intotdeauna clientul
    4- e greu sa iti cresti fee-ul. Toate castigurile sunt publice si atunci cand ceri lui X mai mult decat ceri lui Y, acel Y pleaca de la prezumtia ca il iei de prost. Eu unul nu mi-as putea dezvolta compania cu acelasi fee de freelancer. Vor fi multe costuri aditionale. Impozitele pe salarii sunt mult mai mari, cel mai probabil as deveni platitor de TVA (momentan detin un SRL neplatitor de TVA pentru incasarile din freelance), voi avea nevoie de un sediu cu toate facilitatile, echipamente (laptopuri si calculatoare, device-uri de testare). Ar trebui sa maresc fee-ul considerabil mai sus. (de la 40$/h)

  • Business fees. Sper ca nu e outrageous sa va intreb dar, care sunt fee-urile companiilor voastre? Stiu ca depind de tehnologii. Eu momentan fac mobile game development si native iOS, dar as fi deschis si catre web sau desktop daca gasesc oameni buni. Sunt fee-urile de $100-200/hr exagerate? Am auzit de companii romanesti care cer chiar mult mai mult de atat. Pentru mine momentan sunt doar zvonuri.

  • Angajati. Va platiti angajatii pe SRL/PFA sau cu contract de munca? Lucrati cu alti freelanceri? Ce salarii sunt considerate decente sau chiar bune in ziua de azi pentru un programator.
    As prefera sa imi platesc oamenii bine, nu sa ma trezesc ca o sa imi plece in mijlocul unui proiect la o alta companie care ii ofera 20-30% in plus.

Imi cer scuze daca sunt deja postari mai vechi pe acest subiect.
Am folosit functia de search si chiar am gasit deja foarte multe chestii care m-au ajutat.
Va multumesc frumos pentru contributii.

Alex

8 Likes

Contractele nu le găsești pe upwork decât printr-un noroc chior: scoți clienții în afara platformei (chestie ce parcă contravine ToS) și speri ca ăia să-ți dea un volum suficient de muncă și, eventual, să te pună în contact cu alți clienți. Unele agenții preferă să externalizeze la modul „noi îți dăm bani, tu livrezi, nu ne interesează dacă subcontractezi și tu”. De obicei sunt agenții intermediare, care lucrează cu agenții mai mari, deci ai un flux constant de proiecte. Sunt și câteva dezavantaje, cel mai mare fiind că nu poți pune proiectele în portfolio.

Contractele le obții prin: recomandări (în primul rând!), job boards, cold email, abordarea posibililor clienți pe grupuri de FB sau pe forumuri. La nivel mai mic, de freelancer, poți primi oferte de colaborări în urma activității în open source, stack overflow sau articole pe blog(uri).

E.g. la un moment dat era o discuție pe un grup de genul „ce acte sunt necesare pentru înregistrarea la OSIM”. Câteva comentarii au fost la modul „firma noastră vă poate ajuta”. Dar aici e o linie destul de subțire între „caut clienți” și „fac spam”. Tu decizi ce reputație îți dorești :slight_smile:


Despre upwork: eu m-am trezit fără cont.

2 Likes

Am incercat si eu cu upwork-ul. N-am incercat prea tare. Chiar am prins doi clienti pe acolo, dar au ‘externalizat’ (ei m-au contactat pe mine ‘outside’, e vina lor, nu a mea :slight_smile: ). Parerea mea e ca platforma aia e un rahat. O gramada de joburi sunt la misto. Vin studenti care vor sa le faci proiectele aproape pe gratis. De vreo cateva ori m-am ales cu niste propuneri sa fac programare intensa 24 h, “pentru test” (de fapt, era munca pe gratis - eu asa ceva refuz instantaneu).

Chiar acum ca mi-am adus aminte m-am uitat pe platforma si am gasit asta:

E un proiect interesant si la care pot sa zic ca ma pricep binisor. Singura problema e ca ofera $80. De acolo presupun ca se mai scade si taxa upwork. Nu il vad pe cineva care stie sa faca asa ceva, sa faca munca asta pentru suma asta. Fie are deja codul facut si-l da asa, fie e vreun indian care il plagiaza cu tupeu de pe net si ia banii. Plus ca treaba e imorala, e vorba despre tema data la Berkeley. Chiar ma gandesc daca n-ar fi cazul sa trimit un e-mail la vreunul de pe-acolo sa-l avertizez cu ce se ocupa studentii lor.

3 Likes

Fiind freelancer singur, ai ocazia să pui la punct toate detaliile înainte de angajarea mai multor persoane, adică înainte să pierzi mulţi bani (angajaţii sunt buni pentru business, dar şi o mare responsabilitate: trebuie plătiţi indiferent de proiecte sau încasări).

Va trebui să gândeşti şi ca angajat şi ca administrator/asociat al unei firme cu un singur anagajat. Ca administrator, trebuie să te asiguri că firma ta face profit pe urma vânzării expertizei singurului anagajat şi să jonglezi cu proiectele, scheduling şi cash flow, iar ca angajat trebuie să te implici în proiecte şi să îţi ceri drepturile de la patron (forme legale, salariul şi beneficiile nu mai mici decât media pieţei ).

Calculul tarifului devine o simplă formulă matematică (salariu + taxe + cheltuieli + profit / ore facturabile - vezi si How much could be the cost of a Freelancer from Romania ?), provocarea fiind să găseşti clienţi serioşi şi proiecte suficient de mari. După multe luni în care eşti fully-booked cu acest tarif, când profitul pe care l-ai strâns (şi cu ce mai reuşeşti să pui deoparte din propriul salariu) acoperă complet cheltuielile pe cateva luni, poţi să investeşti în mărirea echipei - unde începe partea cu adevărat complicată: recrutarea şi asigurarea fluxului de proiecte pentru noul membru al echipei.

O altă modalitate este să te asociezi, fie să faci o companie cu încă 1-2-3 persoane (şi să împarţi riscurile dar şi beneficiile), fie să faci o echipă cu alţi freelanceri. Probabil ar fi util ca aceste persoane să aibe specializări diferite, ca să poţi licita la proiecte mai mari (de ex: branding + UI/UX + website / web app / API + iOS app + Android app + marketing) .

Eu mă ocup de web & API development, dacă o să ai vreodată un proiect ce necesită şi implementare server-side.

4 Likes

Salut, ca sa treci la a deveni o firma cu angajati, sediu etc este nevoie sa-ti faci un calcul ca minim pentru 8 luni sa ai un venit care sa acopere salarii, chirie, taxe si utilitati. Asta de exemplu inseamna ca pentru 6 angajati (incepatori - mediu ca nivel) sa ai un venit lunar de 10000 euro + TVA si acolo este la limita profitabilitatii.

Dupa aceea pentru partea de tarif pe ora zona de pret pe Romania este undeva intre 35-40 euro + TVA pentru un programator (fie el php, java sau Swift) si ajunge pe la 80 + tva pentru arhitect de sistem si PM.

Tariful pe ora este mai putin important ci este important cate ore si resurse per proiect poti factura. O sa vezi ca sunt compani foarte mari care au tarife pe ora de 35 euro + TVA insa care la un proiect mediu adauga foarte multe resurse si nr. de ore ( Asa se ajunge usor la 80000 euro per proiect, chair daca ai un tarif mic pe ora).

Acum ideea este sa gasesti clienti care isi permit aceste costuri si care sa fie dispusi sa dea un proiect de sa zicem 20000 euro unei firme care are putin vechime in piata si cifra de afaceri mai mica ca suma totala a proiectului. Ceea ce nu se va intampla foarte usor.

Asta te va duce in primi ani in zona proiectelor mici intre 800 - 3000 euro. Astfel trebuie sa vezi cate astfel de proiecte poti gasi si termina cu numarul de oameni angajati pe care o sa-i ai. Probabil ca nu mai mult de 1-2 proiecte de om pe luna.

La asta adaugi clienti care se hotaresc greu si chiar daca ai terminat proiectul dureaza pana ajungi la facturare, intarzieri de plata si terment de plata de last month + 60 zile. Iti vei da seama ca un cashflow necesita venituri de sutinere suplimentare fata de ce castigi pentru a putea tine afacerea in picioare. De aceea iti recomanda sa ai un minim de 20000 euro bani de inceput pentru rulaj.

La toata povestea de sus se adauga problema resursei umane unde de fapt vei vedea ca sunt problemele cele mai mari. Oamenii pleaca ramai in mijloc de proiect cu mai putine resurse, freelancerii sunt neseriosi sau vor mai mult bani fata de ce poti tu factura si tot asa. Este complicat sa ti un echilibru intre resursa umana si clienti.

8 Likes

Mersi frumos pentru raspunsuri.

Am deja ceva banuti deoparte (chiar mai mult decat suficient incat sa incep cu alti 2 programatori).
Cat despre proiecte, nu prea ma bag la chestii mici (sub 5000), intrucat am facut deja si proiecte de 50.000+.

Intrebare: Eu am un portofoliu okay ca si freelancer, pot sa il folosesc la companie? Cum functioneaza mai exact aceste portofolii? Trebuie sa ceri voie clientului sa adaugi proiectul in portofoliu? Ii ceri o recomandare in scris?

Resursa umana stiu ca e complicata, sper sa invat sa navighez problemele pe care cu singuranta o sa le am la un moment dat din cauza asta.

Asta cu nu ma bag la chestii mici este posibil sa fie o viziune optimista, chiar daca tu preferi proiecte mari, vei avea totusi o firma nou asta inseamna cifra de afaceri mica si nivel de incredere scazut.

Poti sa te bazezi doar pe clienti care te cunosc si sunt multumiti de ceea ce faci.

Daca nu ai proiecte confidentiale sau alte probleme contractuale care sa-ti interzica publicare proiectului nu cred ca este o problema sa le folosesti ca portofoliu.

Ca si curiozitate personala, cate proiecte de peste 5000 de euro ai gasit pe upwork sau ca freelancer si daca erau din ro sau extern?

Nu am lucrat cu nimeni din RO inca.
2 proiecte de 50.000+ si 3 de 5000-15.000 pana acum (in 3 ani si cateva luni)

Foarte tare nu am mai auzit pana acum de proiect de 50000+ de euro dati la un freelancer, dar ce sa zic felicitari si tie ca l-ai terminat si celor care au avut proiectul ca au avut incredere sa lucreze cu un freelancer.

Sunt curios daca mai exista si alte persoane cu experiente similare aici pe forum.
Eu am trait tot timpul cu impresia ca la tot ce depaseste 5000 de euro te duci la o firma cu proiectul. Recunosc ca nu as da niciodata 50000 de euro unui freelancer fie si ei impartiti pe mai multe luni de munca.

1 Like

Am lucrat doar “hourly” la ele.
Nu mi-a dat nimeni bani inainte.
Cam asa se lucreaza la proiecte mai mari pe upwork.

1 Like

Da da stiu cum se lucreaza dar tot mi se pare curajos sa platesti 50000 euro la un freelancer, fie si plata esalonata pe o perioada mai lunga de timp (1120-1500 ore de munca corect?). Si o spun sincer fara pic de ironie. Astfel de proiecte se fac deobicei cu contract de munca remote sau contract pe PFA, de asta zic ca ai niste clienti foarte ok daca lucreaza asa.

Orientativ, cu ce hourly rate ai mers ?

Salut,
Rate-ul cu care am mers a fost de $40/hr.

1 Like

De ce? Plata eșalonată înseamnă dezvoltare continuă, nu e ca și cum clientul ăla nu se folosește de soft. Vine cu softul X la care adaugă funcționalități multiple în Y ani - așa are complet sens. Pe platformele de genul ăsta vor clienții să „te țină aproape” dacă ești capabil și serios…

Da eu vad zona de siteuri de tipul upwork pentru proiecte punctuale ocazionale la preturi de sub 1000 euro. Pentru altfel de proiecte mai costisitoare pe termen lung deobicei gasesti o firma fie ea locala sau remote, care vine cu niste garantii, proceduri resursa umana scalabila. Eu cel putin asa as face si de asta sunt fascinat sa aud ca totusi exista clienti care folosesc resure upwork ca pe o companie.

Upwork makes perfect sense și pentru proiectele mari și am să spun de ce (din perspectiva mea).

Se lucrează hourly pentru că zilnic sau macar săptămânal se poate evalua munca freelancer-ului.

Spre deosebire de semnarea cu o firmă, unde un contract presupune obligații, plăti în avans, cu un freelancer dacă vezi că nu merge treaba oprești și cauți altul. Riscul e mult mai mic. Nu te poți lua neapărat după portofoliu, trebuie să ai chimie cu omul, să puteți comunica, să înțelegeți corect așteptările unul de la altul, e o întreagă artă.

Evident că nimeni nu te lasă să lucrezi 500 de ore de capul tău, nimeni nu riscă. Însă cei care sunt serioși cu proiecte din acestea mari își permit să riște câteva sute de dolari ca să vadă cum lucrezi.

Mai ales dacă nu sunt presați de timp, și poate fi el 50k bugetul dar dacă timpul nu e un factor presant, E foarte ok.

Eu personal când voi avea proiecte voi prefera să lucrez la oră pentru a putea vedea cum merge treaba fără să plătesc sume mari in avans.

3 Likes

La un proiect mare, Switching costs sunt mari. Nu e ca la săpat șanțuri, unde unul sapă 50 m și vine următorul cu 100 m. Eu nu aș alege un freelancer pentru un asemenea proiect.

2 Likes

Cred ca este foarte complicat la un proiecte mare sa faci experimente cu freelanceri asa cum spunea si @Floki, timpul pe care il pierzi sa explici proiectul pe care freelancerul nou il pierde sa inteleaga codul existent este inacceptabil pentru un proiect mare fie el si cu un deadline mai relaxat (daca exista asa ceva). Pentru chestii punctuale site-uri de tipul Upwork sunt ok sau pentru spike-uri in echipa cand ai nevoie de o resursa specializata pentru task sau short term dar pe termen lung mi se pare complicat si scump pentru client.

Dar acum sunt si exceptii, stiu o companie care face outsourcing de programare in Elvetia :slight_smile: Era probabil cel mai scump loc pe care le-au gasit ca sa poata spala niste bani :))

Sunt si freelanceri care o dau in bara, dar si firme care o dau in bara.
Depinde doar de norocul pe care il ai.

Revenind la topic, am dat de acest website: https://clutch.co/
Cat de legit vi se par fee-urile de acolo?
Vad firme din Manhattan cu $25-50 price ranges. :neutral_face:

Mai stiti altele de acest gen?

De ce nu incepi incet, subcontractand altcuiva surplusul de proiecte? sau anagajezi un singur om, pe care iti permiti sa il platesti din ce faci tu. Daca merge treaba, mai iei unu si tot asa.
Asta cu ma apuc si angajez 6 oameni, iau contracte si vine succesul nu merg aproape niciodata pentru ca o sa faci greseli, e inevitabil, si greselile costa.
Cum era aia, overnight success takes at least 10 years.

4 Likes