Trenduri in IT pentru noul deceniu

Ce previziuni aveti pentru acest deceniu in domeniu IT(dev si related)?
Ce tehnologii care acum sunt noi, vor deveni mainstream si le va folosi toata lumea?

Am gasit aici un mic rezumat pt perioada 2010-2019

Eu as avea urmatoarele previziuni

  • Limbajele clasice de acum, php, java, c#, c/c++, python, javascript voi fi in continuare si va exista cautare pe piata. Cel putin in Romania
  • Devops si ML cu tot alaiul vor deveni complet mainstream. Cred ca nu o sa mai mearga asa de mult chestia, tranteste php-ul in htdocs si altele :grin:
  • Din ce in ce mai mult cloud.
  • Go si Rust vor fi folosite din ce in ce mai mult
  • Agile, Scrum, Kanban si altele nu se vor demoda inca. Eu zic ca se vor transforma si vor fi aplicate si in alte domenii
  • Low code tools
  • Probabil bariere mai scazute de a intra in domeniu si din ce in ce mai multi devi for fi self taught.
  • Work from home o sa devina inclus in pachetul de baza de beneficii si majoritatea companiilor il vor oferi.

Sigur mai sunt si altele. dar pana acum asta am eu. Mai completez daca ma mai gandesc la ceva.


Ne vedem in 2025 si 2030 sa vedem daca tot ce se scrie pe aici se adevereste :grin:
Asta daca mai este forumul pana atunci.

3 Likes

Apropo de asta:

Am folosit si eu Xcode, pentru ca nu am avut incotro.

Dar lucrurile se schimba: Visual Studio 2022 for Mac - IDE for macOS

Cat despre predictii, vorba unuia:

https://quoteinvestigator.com/2013/10/20/no-predict/
Despre trecut e mai simplu, dintre marea gramada de prezicatori mai poti gasi cate unul care a nimerit.
Din greseala.

Mie mi se pare că bariera asta crește pe zi ce trece. Am avut și pe blog un post la un moment dat, dar gândește-te că dacă ai început acu 20-30 de ani, de exemplu, pentru a scrie într-un limbaj aveai nevoie de un compilator și un editor de text.

Acum instalezi IDE, că suntem hip. Nu mai poți avea doar compilatorul, este nevoie să instalezi xcode/vs builder/whatever. Nu mai descarci o bibliotecă, instalezi un package manager. Iar la package manager … another can of worms.

Bonus: voiai sau nu, căpătai și noțiuni de hardware.

Bine, pe de altă parte, materialele didactice erau semnificativ mai puține. :slight_smile:

1 Like

Cand instalai o placa nou in calculator acum ceva timp, trebuia sa configurezi IRQ si alti draci. Plus ca veneau cu un fel de switch unde aveai vreo 8 comutatoare on/off parca :slight_smile:
image

Sau clasicele jumpere care cred ca mai sunt :grin:

1 Like

True story! Orice aplicatie web sau mobile cu tot cu back-endul si clientii mi se par considerabil mai complicat de scris azi fata de acum 10 ani, oamenii sunt obisnuiti cu un nivel de calitate si functionalitate incredibil de ridicate setate de servicii de genul google/fb/alte companii mari.

3 Likes

Desi sunt fan Rust, acestea sunt limbaje cu entry level ridicat si nu cred ca vor creste atat de mult. Este un motiv pentru care JS/PHP/Python sunt baza

Pe la noi, sau in general?

In general, peste tot e la fel nu doar in RO

Pacat ca e mai greu de gasit o statistica pe locatii, cred ca ar fi interesanta.
E vizibil ochiometric cum se schimba tipul intrebarilor functie de ora pe stackoverflow.

Aia din USA au alt fel de intrebari decat cei din India. Nu e peste tot la fel.

5 Likes

As completa putin lista de previziuni astfel:

  • Exista o piata a aplicatiilor desktop care probabil va ramane dar o parte se va diminua si se va duce in cloud.
  • Lumea se muta din ce in ce mai mult in cloud, limbajul Go va deveni unul dintre cei mai importanti piloni pe segment. Un alt pilon al zonei de cloud va fi reprezentat de microservicii.
  • AI/ML ne vor domina efectiv (spre abuziv) viata si aplicatiile.
  • Tehnologia blockchain va deveni un standard pe piata aplicatiilor care necesita nivele serioase de incredere.
  • O parte din bazele de date vor incepe sa devina distribuite dar nu estimez o evolutie spectaculoasa in acest domeniu.
  • Fenomenul IoT va fi din ce in ce mai prezent in viata noastra la pachet cu bune si cu rele.
  • Vom gandi in termeni de securitate mult mai mult decat acum avand in vedere punctele expuse anterior.
2 Likes

Exista cateva articole care arata ca prognozele in domeniul AI sunt:
a) groaznice
b) si independente de expertiza prognozatorului, amatori si experti dand-o in bara substantial

Un articol gasit la repezeala, dar mai sunt: https://www.fhi.ox.ac.uk/wp-content/uploads/FAIC.pdf

Sa nu uitam ca au mai fost ierni AI. Ca subiectul este hyped, se baga multe startupuri pe domeniu si alea pot esua spectaculos, caz in care increderea investitorilor intr-un subiect hyped poate sa scada.

Cu IoT sunt sanse ceva mai bune, nu e nimic SF acolo.

3 Likes

go e asa tedios, daca uiti un return din err != nill, toata aplicatia iti da crash,contra din contraca daca java adauga green threads, si cu native image, nu o sa mai fie un motiv sa folosesti go.

Piața IoT e în plină ascensiune.
N-aș spune că se caută programatori specializați în limbaje specifice, ci mai degrabă oameni cu experiență pe anumite platforme care administrează senzori/device-uri.

Așa cum se caută acum oameni specializați pe frameworkuri precum React sau Angular, probabil că va creste cererea pentru oameni specializați pe SaaS de administrare a IoT.

1 Like
  • Internetul se va maturiza. Apar mega-furnizori de servicii, iar restul lumii sunt doar clienti.

  • Din ce in ce mai greu sa apara vreo idee geniala de la un singur om. Firmele mari vor cumpara tot ce misca, idei, patente.

  • Programarea devine super-specializata. Apar experti in punerea punctului pe i.

  • Serviciile vor fi la mare voga. Nu vor mai exista decat abonamente.

  • A inceput deja trendul open source, care se va accentua. Specialisti plecati din corporatii vor crea probabil un Windows open source.

  • Securitatea va fi punctul nevralgic, toti se vor bate pe ea. Si nimeni nu va mai fi 100% protejat.

  • Se dezvolta “realitatea virtuala” la modul serios si mainstream. Va fi noul drog.

2 Likes

Well e timpul sa fiu și mai futurist (desi cred ca am postat asta pe alte thread-uri)

  1. Majoritatea aplicațiilor vor putea fi scrise de Citizen developers (adica analiști cu abilități tehnice) folosind low code sau chiar no code. In combinație cu Gpt3 care genereaza cod se va ajunge la schimbarea de paradigma în IT.
  2. software 2.0 va fi fără îndoială din ce în ce mai popular. Multe soluții se vor baza pe deep learning, deep reinforcement learning
  3. Java devine noul Cobol (în final) dar JVM rămâne. Deja Kotlin preia o mare parte din beneficiile Java. La fel si alte limbaje gen Scala/Groovy) Programatorii C++ rămân putini dar importanti
  4. Lumea Microsoft (nu ma pricep, am fost doar pe Java tot timpul) automatizeaza dezvoltarea tot mai mult. Deja am auzit ca testele unitare sunt generate automat (nu as folosi asta dar oricum), au scos o platforma de low code și au colaborări cu Open AI pentru Gpt3 care pot duce la generarea de cod(program synthesis) asta ca să nu mai vorbim de propriile eforturi în direcția asta.
  5. Work from home va fi generalizat cu vaccin sau fără.

Ce nu se va schimba: Probabil deja arhicunoscuta abordare Agile (de multe ori un Scrumbut).
Desi numărul de joburi în programare va fi constant (cel puțin în următorii 2 ani) bariera de întrare va fi destul de sus sau poate chiar ridicata.
Dar dublarea numărului de programatori la fiecare 5 ani care a avut loc pana acum probabil e pe final.

La finalul perioadei va începe sa scadă numărul de programatori necesari, fiind înlocuiți de no code și AI.

Vor exista insule de izolare în care nu se va schimba nimic (inca exista programatori Cobol de exemplu).
Exista aplicații legacy care vor rămâne mult și bine acolo (de multe ori nu mai sunt înțelese și documentate decat de câțiva oameni).

Programez de ceva timp și probabil ca e timpul sa ma pensionez(poate de aici perspectiva oarecum gri)

2 Likes

Bună asta :))

Cele mai comune predicții pe aici sunt legate de cloud, ML, AI, specializarea tot mai accentuată.
Este un fenomen interesant pe care advertisingul îl injectează încet dar sigur în piață: reprofilează-te pe programare frate că una-două ajungi la un salariu de te ia amețeala.
Trendul pieței este însă opus: nu este așa de ușor să treci de la o tehnologie la altă, darămite să vii din altă piață și să prinzi din urmă toată transformarea pieței de IT din ultimul deceniu.
Nu cred în tooluri care îmi construiesc aplicația în timp ce eu mă joc soli… pardon, dau niste clickuri și desenez niște pătrate sau schimb niște setări.
De la ce mă aștept în viitor? Nu știu la ce să mă aștept. După cum spuneam: limbaje tot mai specializate, cloud computing, tooluri tot mai puternice, librării pe care dacă le combini cu ce trebuie (plus decizii manageriale bune) ies lucruri super tari. Conexiune cu alte domenii: auto, bancar…
Mie îmi pare un sistem cu mai multe ecuații decât necunoscute.

2 Likes

Jamstack + procesare la edge (cum ar fi Cloudflare Workers) mi se pare un pattern practic și funcțional astăzi pentru scalare.

Ca idee, daca ai o aplicație web, să zicem ceva shop, și are mult trafic și din toată lumea, mi se pare de bun simt sa descentralizezi și să faci procesare “at the edge”/prin diverse data center din lume cat se poate de mult (și cât se poate de mult cache at the edge). Trebuie modele care permit descentralizarea datelor, având în același timp un minimum de date centralizat (să zicem informații de stoc). Modelul clasic de DB unic central (MySQL, PostgreSQL) e depășit aici, trebuie alte soluții pentru stocare date parțial descentralizat.

Cred că publicitatea nu trebuie luată în serios dacă vrem să anticipăm ceva. Aici sunt oameni care au interesul să vândă cursuri de programare pentru că a fi programator se știe meserie bănoasă. Atâta tot.

Ca și cei care vindeau locuri de muncă în străinătate, sau cei care vindeau ferme de melci, caracatițe, ciuperci sau mai știu eu ce afaceri bănoase la pachet care sunt așa de bănoase încât ei nu le fac dar învață pe alții.

Sau cel mai tare exemplu, vânzarea pe amazon. Dacă ar fi să te iei după ei, toate magazinele online s-ar închide mâine și am vinde toți pe amazon.

Iar legat de no code sunt de aceeași părere. Acele aplicații au existat dintotdeauna. Cei cu nevoi generale le găsesc utile, dar de îndată ce vei dori ceva diferit, discutăm de altceva.

Dintotdeauna, flexibilitatea vine la pachet cu complexitate. E un principiu general al vieții care îl văd de la constructii, la mașini, la orice. Soluțiile simple au fost totdeauna bune doar pentru nevoile simple.

Eu zic că e doar un hype strict publicitar, sunt companii cu bugete care au bani de PR și încearcă să devină trenduri, poate și ca să le crească acțiunile (n-ar fi prima oară).

Chestiile reale cred că ar fi cele ce folosesc ML dar și acolo valoarea va fi în cine are datele cele mai relevante pentru soluția finală. De ex degeaba ai un AI învățat pe obiceiurile chinezilor când poate la noi avem total alte nevoi, altă cultură, alte obiceiuri de cumpărături de ex.

2 Likes

Stai să vezi când vor descoperi amazonienii că și emag permite dropshipping!

:exploding_head:

Sunt plin de reclame pe facebook cu începi noua ta carieră în IT. Am văzut unul, legat de un trend care e real, dar mi s-a părut penibil: Cybersecurity.

Băi cum să oferi curs de formare Cybersecurity fără nici o pregătire tehnică, nu știu câte luni? :slight_smile:

Păi un exploit se face la nivel de bug hardware în zilele noastre, iar pentru asta trebuie să înțelegi și cum funcționează procesoarele, controllerele de memorie, și zi-mi că unul cu cursuri de genul va putea înțelege acele lucruri.

Revenind, un trend care cred că va fi real, se va lua tot mai în serios Cybersecurity, pe măsură ce componente vitale vor fi informatizate.

Acum 10 ani încercam să vând firewall-uri și era greu pentru că în afară de companiile de IT nu prea înțelegeau nevoia de un Firewall adevărat (cu deep packet inspection și toate cele). În ziua de azi când și frigiderul e legat la Wifi deja încep să se schimbe lucrurile, lumea înțelege.

De amenințarea ransomware care va fi de departe zic eu cea mai mare și periculoasă chestie pentru o companie în anii ce urmează. Pentru simplul fapt că e profitabilă și funcționează extrem de bine.

Protecția ransomware va trebui luată mult mai în serios ca azi. Doar uitați-vă la Unix Auto, care e o companie de piese auto ce n-au mai putut vinde nici o piesă în 2-3 țări în care erau prezenți…nu e de joacă.