Un IT-ist se ofera sa repare sistemul din sanatate

Bravo lui !
Poate mai doreste cineva sa se implice :slight_smile:

Apropo, de ce soft-ul care are ca beneficiar statul si iplicit noi este scris cu picioarele si in bataie de joc ?

2 Likes

Eu inteleg ca este vorba de bani, spagi etc, dar totusiā€¦


PS: Cred ca puteai sa lasi raspunsul :slight_smile:

1 Like

Frumoasa initiativa, dar de ce sa repari pro-bono ceva ce a fost platit deja, cu bani grei, din impozitele platite de noi ?

Ce se mai aude de GovITHub ? Asa ma gandeam si eu ā€¦

Poate dupa ce vedem vinovatii ca suporta consecintele, mai stam de vorba ā€¦

1 Like

Pe vremea GovITHub o parte din cei implicati au dorit sa ajute. Si eu mi-am voluntariat timp. Ni s-a explicat ca nu se poate. In loc sa ne laudam pe net cu initiativa/disponibilitatea (la nivel declarativ), unii dintre noi au facut deja pasi concreti, dar ne-am lovit de alte probleme. As zice ā€œmai usor cu pianul pe scsriā€.

3 Likes

Probabil ca unii isi doresc doar sa faca valuri si sa capete atentie.

2 Likes

Mda. E ca si cum ai lucra pe gratis pentru Ghita. Tu muncesti, el a primit banii.

1 Like

Afirmatia pare hei-rupista.

Sa iti dai cu parerea despre un sistem de care nu ai habar e treaba serios. Ce versiuni de baza de date foloseste, cum arata infrastructura hardware/de aplicatii/etc

Totusi problema SIUI nu este una simpla. A fost proiectata prin 2003-2004 cu mai multe update-uri si add-onuri si a ajuns sa scrie acum sute de mii de intrari zilnic.

2 Likes

Această postare a fost marcată de către comunitate cu marcaj de avertizare și a fost ascunsă temporar.

http://siui.casan.ro/cnas/

Cu ocazia asta, am aflat ca foloseste drupal:

Lol, a mers acum 6 minute !

Acum vad ca merge. Greu, dar merge !

La cum arata si la cati bani s-a bagat in el, pare ca este facut pe genunchi.

2 Likes

La mine nu vrea sa mearga. Poate i-am suparat cu ceva.

Impresia mea e ca a fost facut prost si a avut probleme chiar de la inceput. Nu cred ca aveau experienta in astfel de aplicatiiā€¦ Daca erau probleme de mentenanta obisnuite se rezolvau dar cred ca treaba e groasa si aplicatia aia chiar nu mergeā€¦ sau ma rog merge prost de totā€¦

1 Like

Si nici nu mai are metenanta !

lol, nu folosesc nici un drupal, nu va mai dati cu parerea, partea web n-are nici o legatura cu aplicatia in sine.
nu stiu exact limbajul in care e facut, banueisc ca-i ceva ms. dar stiu sigur ca e pe mssql si cu o tona de proceduri stocate. si pt patch-uri veneau niste baieti cu dischete, bine, asta era acu cca 10 ani. posibil sa vina cu un cd acum. dar sunt sigur ca aplicatia nu s-a rescris.

ps, cat despre partea cu it-istu care repara aplicatiaā€¦ nici macar nu-mi vine sa rad

@alescx posibil java pt partea de backend + aplicatiile de pc in c# win forms

La momentul cand s-a dat in functione era Java + Oracle. Sigur nu era pe SQL Server, am vazut mesaje de eroare de Oracle. SIUI-ul este imens si are multe module: clinici, paraclinici, medicina de familie, spitale, farmacii ā€¦ Bussines-ul este extrem de complicat. Aplicatia din casa de sanatate era in browser, iar la medicii de familie client / server.

cand am avut eu contact cu siui-ul toate serverele erau pe windows. tot ce avea statul atunci si ce se facea pt stat era pe ms (a fost si scandalul cu ms-ul acu ceva ani). nu stiu cum era la casa de sanatate dar stiu sigur ca in spitale era cum spui tu, client/server. si stiu sigur ca era pe mssql pt ca am avut ocazia sa ma uit prin baza de date. si pe aplicatia folosita de medici. chiar sa dau cateva restarturi la server. pt ca se bloca des

ps: in 2012

Daca au si tehnologii Microsoft performanta e garantataā€¦(aici am fost rautacios involuntar :crazy_face:).

Am interactionat de-a lungul timpului cu aplicati mamut (ERP), scrise relativ prost pe care functionau business-uri mari. Oamenii aia stiau sa scrie partea functionala dar nu stiau sa scrie aplicatii functionale ca sa fac o gluma. Ca sa scoti un raport blocai toata firma, nu puteau doi insi sa faca acelasi task,servere de zeci de mii de euro insuficiente, restarturi peste restarturi si o gramada de firme de consultanta care remediau diverse, puneau patch-uri, frecau sql-ul, etcā€¦

Cam asa se lucreaza in unele sectoare de activitate, nu cunosc chestii interne dar suspectez si aici acelasi pattern. Cred ca nu s-a inteles ca de la scara mica la zeci de milioane de utilizatori diferenta e ca de la mecanica clasica la cea cuanticaā€¦ iar sistemul ajunge greoi spre inert :dizzy_face:.

Genul asta de aplicatie de care depind toti cetatenii unei tari trebuie sa mearga flawless. Chiar daca ai milioane de carduri care acceseaza simultan aplicatia, ei bine aia trebuie sa tina, ca si Google sau Facebook au la fel accesari si nu picaā€¦ sunt tehnici si tehnologii care iti permit sa faci acest fel de aplicatii. Totul e sa stii de ele si sa le folosesti. Ce au facut aia acolo nu pare sa respecte stilul asta de lucru iar daca tot suntem la cercul de parerologie, cred ca aplicatia aia va trebui rescrisa la modul serios candvaā€¦ :unamused:

4 Likes

Hai ca esti amuzant. Am dat copy/paste la link-ul furnizat. N-am scris nimic specific, nici ā€˜aplicatia in sineā€™ nici altceva. De ce va place unora sa puneti pe seama altora ceva ce n-au zis?