Un mic Hub in Bucuresti?

Salutare,

De ceva timp mi-a incoltit ideea de a crea un spatiu in care freelancerii si antreprenorii din zona de tech sa poata lucra impreuna.
Plec de la experienta personala si a altor cativa prieteni cu care am discutat si care imi spun cam acelasi lucru, respectiv ca lucrand de acasa nu reusesc sa fie la fel de productivi ca atunci cand lucreaza intr-un mediu de birou. La asta mai adaug convingerea ca atunci cand mai multi oameni lucreaza impreuna pot iesi lucruri mai bune decat daca fiecare ar lucra separat.

Nu vreau sa fac din asta un business. Deci nu va fi un hub clasic cu preturi pe m2 and stuff like that. Singurii bani implicati ar trebui sa acopere chiria spatiului si utilitatile.

As vrea sa fie un spatiu cu ceva personalitate, sau care sa poata fi amenajat intr-un stil. Adica ma uit mai degraba dupa case/vile, decat dupa spatii in cladiri de birouri. Iar ca zona, cat mai central.

Am facut ceva research in ideea asta, am vazut preturi/suprafete, insa ca sa pot merge mai departe am nevoie sa stiu pe cati oameni ma pot baza, cel putin in prima faza.

Deci, intrebari pentru voi:

  1. v-ar interesa sa lucrati intr-un astfel de loc?
  2. cat ati fi dispusi sa platiti pe luna?
  3. de ce spatiu estimati ca aveti nevoie?

In afara de mine, mai am 2-3 prieteni interesati, dar din estimari pare se fie nevoie de minim 10 oameni ca sa ii dam drumul in siguranta.

1 Like

Daca e vorba de productivitate, ma intreb, daca acasa nu poti fi productiv, in propriul scaun, in liniste, cu intimitate si relaxare maxima, poti fi productiv intr-un camera sau birou pe care-l platesti si in care diversi oameni de langa tine, care nu sunt nici macar colegi, vor vorbi cat au chef de tare sau se vor foii cat au chef, etc? Intreb, caci recunosc ca nu am experiente in astfel de locuri de lucru. Motivatia sa merg acolo poate exista, dar nu din cauza de productivitate.

Mie una din probleme cele mai mari cu locurile astea mi se pare intimitatea. Nu-mi surade ideea ca cineva, care nu imi e nici macar coleg, se holbeaza in ecranul meu, sa vada ce lucrez, date, clienti, URL-uri, email-uri, etc.

3 Likes

Chiar is curios ca si procent cati dintre programatori pot afirma ca pot lucra de acasa si cati prefera sa iti consume energie doar la un birou… cunosc persoane si persoane.

Lucratul de acasa are challenge-uri nebanuite, nu e totul asa roz cum pare. La fel si mersul la birou.

3 Likes

Cred ca asta se poate rezolva simplu din pozitionarea biroului si da, nimanui nu ii place sa i se uite altcineva in monitor, deci aici e consens: toti cu spatele spre perete :slight_smile:

Nu e asa simplu. Intotdeauna va fi un moment in care vin una sau doua persoane la cineva de la un birou alaturat la cel la care lucrez, si incep sa discute in picioare, si s-a dus intimitatea mea. Intimitatea mi se pare dificila in astfel de medii unde oamenii nu sunt colegi.
Solutia ar putea fi niste cubicles. Dar cubicles really suck

In afara de zona de birouri trebuie sa existe o zona de discutii, sa ii zicem “sala de sedinte”. In principiu ar trebui sa se discute acolo, iar persoane externe care sa vina sa discute langa un birou unde se lucreaza nu prea ar trebui sa existe. Evident ca sunt si dezavantaje intr-un astfel de spatiu, dar trebuie puse in balanta cu avantajele, iar in functie de stilul de lucru al fiecaruia pot cantari mai mult sau mai putin.

Eu unul as fi dispus sa lucrez frecvent intr-un astfel de spatiu doar daca ar fi vorba de un proiect in echipa, altfel ai dezavantajele lucratului de acasa si birou, dar niciunul din avantajele de birou - program oarecum strict, comunicarea cu colegii.

Si cum impui asta? Nu poti face politie sau gradinita de cum se sta si se discuta. Poti face si scrie niste reguli si sa ceri un minim de bun simt, dar in realitate regulile sunt incalcate. Ele sunt incalcate chiar si la birou la o firma, unde e un mediu care ai crede ca e mult mai controlat.

Eu cred ca intotdeauna se va intampla, si sunt sigur ca odata ce hub-ul respectiv devine popular si cei care vin acolo incep sa se cunoasca intre ei, se va intampla chiar foarte des.

Poti lucra in echipa foarte bine si remote.

E chiar amuzant ca, am avut job-uri on site, la birou, dar unde vorbeam cu colegii pe Skype in loc sa ne deplasam unii la altii. Uneori ne dadeam mesaje scurte si cand eram in acelasi birou :smiley:

Asta ar fi unul din avantajele la care ma gandesc, sa apara proiecte comune intre membrii hub-ului.

Da, cred efectiv este justificat mult mai conturat “scopul de a lucra intr-un astfel de spatiu” daca as avea o echipa de 2-3 colegi.

Ca si suprafata mi-as dori 5, 10 metri cred(acasa am birou de 2 metri, 2 monitoare(ma gandesc si la 3 sincer). Chiria hmm cred ca este mai degraba un procent din cat castiga programatorul respectiv decat o suma fixa desi probabil ca si suma orientativa ar fi de 500 lei(detaliile gen suma si ce ar contine spatiul is in raport cu “cat iti permiti sau vrei sa iti permiti”

Sunt curios, la cat se ridica, lunar, accesul la astfel de hub-uri?

Din calculele initiale 100 euro / luna ar fi ok.

Și reparații ocazionale (e.g. se sparge o țeavă, un calorifer).


Sunt o grămadă de motive pentru care nu poți fi productiv: lipsa de spațiu (e.g. nu ai unde să-ți pui un birou+scaun), unul sau mai mulți copii (ai tăi sau ai vecinilor de deasupra) șamd.

Ce-mi descrii tu pare a fi o locuinta unde locuiesti dar nu poate fi si locul unde poti lucra, din diverse motive. In cazul asta, da, evident nu poti lucra de acasa si-ti trebuie un alt loc. Dar ma intreb, n-ai loc de un birou+scaun la tine acasa? In halul asta de rau e? Iar legat de copii, da, pot fi o problema, dar cu timpul se rezolva, in diverse moduri (la inceput poate fi unul extrem, te inchizi in camera, si ai o bona angajata pentru orele in care lucrezi, exact ca si cum ai fi plecat de acasa).

cu ce ar fi diferit fata de hub-urile existente?

3 Likes

Asta nu stiu daca e o idee asa buna. Un hub e o chestie destul de complexa de operat. Cel putin pe la ImpactHub pe unde mai merg, sunt 5+ oameni care se ocupa de partea administrativa. Si asta cu administratorul cladirii care ii degreveaza de multe alte probleme. Cand vine vremea sa te ocupi singur de tevi sparte sau PSI etc treaba se complica. Asa ca vrei-nu-vrei trebuie sa-l tratezi ca un business si nu doar sa fi pe zero fara sa te gandesti la orele pierdute cu organizarea si costul lor (inclusiv costul de missed opportunity). Bine, asta in masura in care nu e doar o asociere intre X oameni care vor sa inchirieze un birou, ci vrei sa ai si celelalte goodies dintr-un hub - evenimente, spatii de socializare, design interior mai interesant etc.

Cum ziceam, nu il gandesc ca un business, deci nu caut diferentiatori fata de hub-urile existente. Dar intrebarea ta e buna si am stat sa ma gandesc de ce caut ceva de genul asta si nu ma atrag hub-urile existente. Au iesit cateva idei

  • simt nevoia de mai multa independanta
  • as vrea sa gasesc oameni care vin aici pentru ca se simt bine impreuna cu ceilalti si vad o oportunitate de a lucra impreuna, nu doar fiindca au nevoie de spatiu
  • cel putin in prima faza ar trebui sa fie ceva mic, de la care se poate crea ceva
  • cumva oamenii care vin aici trebuie sa aiba niste afinitati, o chimie intre ei, ceea ce la hub-urile existente nu prea se intampla, poate veni oricine

@Horia

Eu cred ca 3-4 developeri pot face un proiect mult mai valoros decat poate produce un hub in 10 ani din marginea intre fee si costuri, chiar unul de succes.
Da, apar tot felul de probleme neprevazute cu o astfel de locatie, dar acelasi lucru se intampla si daca ai un sediu cu 10-15 oameni. Diferenta e ca daca la firma ta trebuie sa te ocupi singur de tot, aici ar trebui sa share-uiesti problemele la fel cum share-uiesti beneficiile. Adica punem toti mana pe o lopata sa dam zapada din curte, nu asteptam sa se ocupe administratia :slight_smile:

1 Like

Total de acord cu ce spui wrt economia situatiei. Si d’asta sunt nedumerit de ce ai vrea sa te bagi in asa ceva? Pare o groaza de bataie de cap, pentru beneficii minime si oarecum intangibile (colaborari cu chimie, independenta etc).

Mai degraba testezi unul dintre hub-urile existente si incerci sa rezolvi niste probleme de’ale lor.
In cel mai rau caz inveti despre “industria” respectiva ceva pana sa te avanti. Eu merg odata pe saptamana la al meu, si sunt oarecum introvertit si tot reusesc sa mai incheg o gluma si o vorba cu lumea de acolo. Daca as merge mai des, cred ca ar fi cam ca la un birou normal.