Un plan pentru Javascript Fatigue

Week 1: Start With React

Week 3: Mastering ES6

Nimic greșit aici. Dar nimic, nimic!

Realitatea este însă alta și nu chiar atât de hip pe cât se lasă impresia (și cred că am mai spus de câteva ori pe forum):

  • sunt oameni care fac site-uri și oameni care fac aplicații. Este stupid să faci un site în X (X = React/Vue/Ember/etc);
  • sunt oameni care fac aplicații web multi-page și sunt oameni care fac SPA. Este la fel de stupid să faci o aplicație multi-page folosind X când tu, de fapt, ai nevoie de… nu știu, sortable, autocomplete și date picker;

Deci js fatigue în cazul framework-urilor este o non-problemă în (cele mai?) multe cazuri.


Ceea ce este o problemă este modul în care scriem JS-ul chior. Îl scriem ca până acum (ES5)? Începem să folosim ES6?

Eu aș vrea ES6, pentru că-s anumite chestii care-mi plac, dar mi se pare inutil de complicat să începi de la zero un proiect (i.e. fără boilerplate/generator/etc) care convertește ES6 în ceva mai digerabil pentru majoritatea browserelor curente, astfel încât să se integreze ușor cu gulp/grunt sau orice alt task runner.

Ai nevoie de babel. De webpack. De babelify. De browserify. De webpackify. De es2015. De nu știu câte module de transform. De nu-știu-ce. De nu-știu-cum. Serios, uite aici câte plugin-uri sunt!

Iar chestia asta e frustrantă, pentru că:

  1. îndeamnă la copy/paste fără a înțelege codul sau
  • te face să-ți bagi picioarele după un anumit punct.

Este infinit mai simplu să începi să folosești… nu știu, coffee script, typescript, elm sau ce naiba mai compilează în JS decât să începi să folosești următoarea versiune de JS. Iar asta generează JS Fatigue.

2 Likes