Unde vă uitați pentru review-uri în România

Recent am achiziționat un storcător de fructe la care erau vreo 20-30 de review-uri pozitive de 5 stele pe emag și altex.

Din păcate orice încerc lasă pieliță/pulpă în suc, m-am uitat și la review-uri pe youtube și tot erau numai review-uri pozitive.

Întrebarea mea e unde vă uitați pentru review-uri de încredere? Ce vloguri, magazine precum emag sau bloguri ?

Majoritatea doar spun lucrurile bune pentru că au primit ceva pentru review gratuit.

Eu pe emag ma uit la reviews cu 1-2 stele, acolo-i miezul de obicei. :slight_smile:
Dar nu-i un lucru bun ca lasa pulpa si pielita in suc? Fibre & co.

PS: Si imdb-ul s-a dus sufletului. Review bombing la filme bune, review-uri platite la filme cu buget mare si calitate mica, etc.

5 Likes

Site-uri unde as putea sa gasesc produsul. Pt unii este ceea ce ai cautat, pt altii nu. Review urile sunt au un grad de subiectivism.

Daca nu imi place am timp (30 de zile) sa il dau inapoi.

Eu il am pe asta si il recomand. Este mecanic, se curata usor. Am stors portocale, grefe, rodii cu el


2 Likes

Experienta mea cand am incercat sa pun niste reviewuri negative pe emag e ca n-au fost aprobate.
Reviewurile sunt foarte probabil extrem de ‘biased’, fiind selectate cu grija de catre cei de pe emag, ca urmare numarul de stelute e irelevant.
Daca mai scapa cate un review cu stelute putine, e de asteptat ca situatia sa fie mult mai proasta.

Eu mi-am sters contul de pe emag si din cauze de-astea.

2 Likes

Eu si in Ro si in Nl fac la fel. Evident la achiziti mai mari si/sau care vreau sa ma tina. Achizitionez doar produse care se vand si pe piata anglofona (us, uk, canada). Alte branduri care sunt doar pe piețele locale sunt doar chinezarii dubioase pe care le sar.
Apoi incep de la amazon: nu are peste 100 reviws? next. Apoi procent reviewuri slabe, 1-2 stele. Apoi content, ce nu le place. Separat citesc cu google translate ce zic rezidentii Germaniei. Studiu separat despre brand/vechime in piata/politica de retur/etc daca e necesar. Evident cu un ochi pe marja de pret.

Un exemplu de urmat procesul pt un produs la care nu stiam piata, brandurile, si e plin de chinezisme. Vara asta am luat de ex frigider pt masina, alimentat la 12v, pt mers in concediu cu racoritoarele la noi, sa nu ne jefuiasca aia in benzinariile de pe traseu, sa fie fructe proaspete, etc. Doream si am cautat de 8-12 litri dar procesul de mai sus nu a dat rezultate satisfacatoare, asa ca am ajuns dupa cateva zile la Campingaz Electric cool box Powerbox Plus de 36 litri pt ca cele mici nu erau cu reviewuri sau am mirosit cateva fake (https://amzn.eu/d/j7g0ZRE) si ala de 24 litri e mai scump cu mult. Ne-am facut treaba foarte bine si cred ca va mai traversa de cateva ori continentul, ca doar nu a trecut covidul. Pe langa cecredeam ca avem de transportat, mai incape multa ciocolata si iaurturi de alea meseriase la greu si nu mai zic ca mi se face pofta :heart:

Nu detaliez alegerea scaunului ergonomic de birou pt ca a durat o luna de cand m-am apucat de studiat pana am plasat comanda. E made in EU (aia din state il primesc facut la ei). 10 ani de acum incolo sa nu mai aud subiectul :sunglasses:

Urmeaza un calorifer electric in mansarda, unde cam stiu brandurile dar au aparut si jucatori noi. Mai e tare important si pe unde e fabrica, pt ca (,) chinezismele nu sunt cablate bine deloc si poti face un mic incendiu. Ori stim cum se cableaza chestiile chiar si in Ro pe la fabricile SEWS de ex. Deci mai la vest sau deloc.

7 Likes

Referitor doar la stocatorul de fructe, am incercat o groaza, de la Philips la no-name-uri de la Lidl.

Ce am gasit ca scoate doar suc este aceste (dupa vreo 4 incercari): https://www.emag.ro/storcator-de-fructe-si-legume-cu-melc-kenwood-150-w-recipient-suc-0-7-l-recipient-pulpa-1-3-l-alb-jmp600wh/pd/DFR6N3BBM/#reviews-section

Efectiv are doar o sita in plus care iti prinde “piure-ul”/pielipa/pulpa. Nici nu inteleg de ce altii nu o pun.

La modul de review-uri da, cel mai frecvent incerc emag si altex, dar prefer sa ma duc si “local” la magazine de specialitate (Altex, altele) sa intreb “consultantii de vanzari” ce si cum. Uneori am obtinut raspunsuri ff bune la care nici nu ma gandeam.

1 Like

Emag are review de la utilizatori care au achiziționat produsul.
In general dacă are mai mult de 10 reviews pe emag e destul de apropiat de realitate calitatea produsului.

Eu comand relativ frecvent de pe amazon.de dacă nu gasesc in România. Având în vedere că sunt mulți clienti acolo, si numarul de reviews e mai mare.
Plătesc in plus la transport, însă e greu să te inseli acolo asupra calității.

PS: dacă nu stii germană poti seta site-ul in engleză.

2 Likes

Mai e tipul review-ului. Daca suna:
“Produs bun, livrare excelenta”.
“Se vede bine, 10/10”
Mie astea imi miros a review-uri platite.

Cele care detaliaza in mai multe paragrafe sunt mai valide IMO.

2 Likes

Treaba cu reviews e complexa si nu prea e recomandat sa tragi o concluzie doar de pe un site.

Ce fac eu pt. research cand e sa cumpar ceva:

  1. reviews google, emag, amazon
  2. “nume produs” + reddit in cautare pe google
  3. “nume produs” + problem/issue in cautare pe google
  4. reviewurile bune sunt cele de 3-4 stele. 5 posibil sa fie spam, iar 1 sunt uneori irelevante ca sunt scrise din partea oamenilor frustrati si dau vina pe alte motive, in timp ce produsul e ok.
  5. cel mai important in reviews, ma uit dupa chestii care sunt mentionate des de mai multi. Ce scrie in fiecare review are o importanta mult mai mare decat nota.

Evident depinde in functie de importanta produsului cat de mult merita investigatia.

4 Likes

mie mi l-a pus in engleza fara sa selectez nimic.

Depinde de importanța achiziției. Dacă investesc mult și vreau să mă țină, pe lângă eMag, mă uit pe YouTube, citesc articole despre cele mai bune produse din clasa respectivă.

eMag are reguli ciudate pentru review-uri, dar dacă ești obiectiv am văzut că aprobă. Dacă găsești același defect în 2-3+ review-uri, e clar. Mai sunt care dau 5 stele și spun excelent sau foarte bun. Nu prea le bag în seamă. Nici pe alea care laudă livrarea.

Salut! excelent acest thread! noi chiar am dori sa gasim un reviewer bun in romana, l-am si plati daca s-ar ridica la asteptari.
La laptopuri ca performance imi place mult Alexander Ziskind https://www.youtube.com/c/AlexanderZiskind
La chestii asa rapide si all-encompassing tot max tech e ok https://www.youtube.com/c/MaxTechOfficial dar mai sunt si https://www.youtube.com/c/JerrySchulze sau https://www.youtube.com/c/saradietschy
La telefoane https://www.youtube.com/c/mkbhd
Pentru accesorii imi place https://www.youtube.com/c/TheEverydayDad dar a devenit cam prea comercial
Dar in Romania… ma abtin ca nu vreau sa jignesc pe nimeni :smiley:
Dar totusi, de ce credeti ca nu exista cineva destul de profi pe la noi?

Piață mică, foame mare…

2 Likes

incerc sa ma lamuresc ce imi doresc (e un pas important pentru a fi multumit cu ce cumpar).
ex:
storcatorul de fructe…
cat de des imi propun sa il folosesc (si daca imi trebuie unul de brand sau nu),
cat de important e cum se spala (cat de usor, manual sau in masina de vase, etc),
ce doresc sa storc cu el (exclusiv citrice sau inclusiv legume),
cat loc imi ocupa si cum se depoziteaza,
tehnologia de stoarcere (melc sau centrifuga),
capacitate,
etc.
dupa ce imi pun in ordinea prioritatilor raspunsurile astea… trec la cautare si apoi la recenzii.

primul lucru care conteaza e istoricul personal.
am mai avut un asa produs?
il vreau tot pe ala sau vreau musai ceva diferit (si in ce fel / din ce motiv)?

apoi citesc continutul recenziilor (de pe emag in general) care dau detalii concrete (ignor stelutele) si incerc sa le potrivesc cu asteptarile mele (multi au asteptari nerezonabile de la produse sau aleg produsul nepotrivit pentru jobul necesar lor).

in functie de ce cumpar… mai caut pe youtube clipuri in care produsul este efectiv folosit (nu doar scos din cutie sau laudat / descris).

intreb si prietenii despre ce folosesc ei pentru a rezolva problema pe care incerc eu sa o rezolv cu achizitia vizata.

si evident, cu cat mai importanta sau scumpa cumpararea… cu atat mai multa documentare (inclusiv text) cu google.

cam asta e si ordinea in care adaug “straturile” deciziei.

1 Like

Pentru destul de multe nișe, ai https://www.rtings.com/ care mie personal mi-au creat o impresie bună. Dar poate la fel de bine e să dai peste un canal de YouTube sau un blog care se specializează pe o nișă, cum e băiatul ăsta pe aspiratoare https://www.youtube.com/c/VacuumWars/videos și care folosește cât de cât metoda științifică: folosește aceleași teste, același mediu de testare, măsoară tot ce poate măsura în mod obiectiv, etc.

Din păcate însă, ăsta e un caz ideal – pentru alte tipuri de produse, te cam bazezi pe ce se găsește pe piața locală. Exemplul meu e că renovez apartamentul și vreau să-mi pun device-uri smart, cum ar fi întrerupătoarele. 99% din review-urile pe care le găsești oriunde sunt pentru device-uri smart din SUA sau în cel mai bun caz UK - care fie nu sunt compatibile, fie nu livrează în România. Am făcut multe săpături și am dat și peste niște cazuri mai „extreme” (ca să nu zic țepe): niște băieți deștepți de la Gewiss m-au pus în legătură cu KNX care face sisteme de smart home complete și cred că i-au făcut și lui Buhnici casa, și mi-au zis că tot ce-mi doresc eu mă costă „doar” €26000 în condițiile în care cu €3000 mă descurc lejer din alte surse și cu configurare manuală.

Până la urmă, am găsit o alternativă viabilă care pare foarte OK de la BTicino (care au fost cumpărați de Legrand, dar sunt italieni). Dacă dai un search după review-uri pe YouTube sau pe Google, găsești 3 video-uri în spaniolă și vreo 30 în italiană, din care 80% sunt despre cum instalezi, nu sunt review-uri „adevărate”, deci n-am avut nicio șansă să pot evalua produsele astea așa cum o fac în mod uzual citind printre rânduri în review-urile de peste tot (Amazon, YouTube, blog-uri specializate, etc). Deci am fost forțat să testez: am luat un sample pentru o cameră, am testat, pare să meargă OK, e compatibil cu Home Assistant, așadar e timpul să dau comandă pentru toate celelalte. :slight_smile: Și dacă-mi iau țeapă, n-o să mă usture atât de tare, sper eu. Câteodată trebuie să-ți și asumi, dacă n-ai de ales.

1 Like

knx e extrem de scump, am lucrat cu asa ceva, nu e pentru ce-si doresc utilizatorii normali din Romania.

1 Like

Mă bucur că mă pot considera normal atunci. :slight_smile:

După multe săpături, am ajuns la o configurație care face aproximativ tot ce face KNX pentru puțin peste 12% din prețul KNX-ului. Singurul downside fiind faptul că va trebui să-mi configurez eu singur Home Assistant, dar ar putea să fie fun.

Anyway, sorry de off topic. Concluzia mea personală e că în România e greu să găsești review-uri pentru tot ce ai nevoie, din păcate. Sunt multe ferme de conținut care pompează review-uri fake la kilogram, și alea de pe magazinele online sunt „moderate” de multe ori în favoarea comerciantului, deci ai nevoie de un skill de a citi printre rânduri și ocazional de mult noroc dacă n-ai review-uri de afară pe care să te bazezi…

1 Like

la filme folosesc scorul din google search (procentual) de vreo 3 ani si pot sa spun ca e mai accurate decat imdb/rotten tomatoes

uneori verific si pe decider.com

1 Like

fac cross check cu amazon/emag. pe altex nu prea gasesti atat de des reviewuri. daca nu e electrocasnic, uneori caut si pe youtube, depinde cat de scump e produsu si cat de mari sunt asteptarile mele de la el, nah.

Fata de unele dintre metodele de mai sus, mi-am facut obiceiul sa mai caut fie pe forum.softpedia.com, fie sa intru direct in legatura cu vanzatori de pe olx.

Vanzatorilor de pe olx le-am spun ca intentia mea este doar de a afla informatii despre produs, fara a avea intentia sa-l cumpar de la ei, si daca sunt amabili sa ma ajute. Majoritatea cu cei cu care am vorbit m-au ajutat. Cu unii chiar am ajuns sa vorbesc la telefon despre anumite produse.

2 Likes