Unelte pentru scrierea/formatarea blog posturilor tehnice


(Tamer Altıntop) #1

Ce folositi pentru scrierea blog posturilor, in special cei care au bloguri tehnice?

Ma intereseaza code snippet highlighting + syntax coloring, formatarea textului in paragrafe cu titluri, subtitluri, liste gen bullet points, incorporarea si alinierea imaginilor

Mi-am facut un mic formular de scris posturi pe la inceput cand m-am apucat de Laravel care arata ceva de genul: https://imgur.com/a/f79FICu si n-am mai umblat la el de atunci, l-am tot folosit. Ii lipseste in totalitate partea de incorporare de bucati de cod, adaugarea imaginilor poate fi uneori bugguita in anumite situatii, pe telefon nu poti trece pe urmatoarea linie fara sa incepi un paragraf nou care lasa mult prea mult spatiu intre linii si codul care rezulta deobicei e foarte prost generat gen paragrafe in paragrafe pentru un rand liber, imagini in paragrafe, o gramada de divuri si structuri care dauneaza seo-ului.

Ce alternative exista? Voi ce faceti? Folositi wordpress, generati pagini statice cu unelte pentru desktop, no formatting?


(cosmos) #2

Eu am blogul pe Wordpress. Pt cod mi-am instalat pluginul acesta
https://enlighterjs.org/

De mentionat ca este independent de Wordpress.

Codul arata cam asa

Este interactiv si se poate copia.

Sau markdown :smiley:


System.Console.WriteLine("cod")

In codeul ala am specificat si limbajul, dar vad ca nu prea este evindetiat :confused:


(Tamer Altıntop) #3

Folosesti wordpress doar pentru back-end, eg pentru a scrie posturile sau toata platforma in sine?


(cosmos) #4

Toata platforma. Daca prin platforma te referi la descarcat Wordpress configurat si trevut la masa de scris :slight_smile:

Am incercat si cu acel celebru editor Gutenberg, dar mi-am cam prins urechile prin el si am revenit la cel implicit.


(George Calianu) #5

Eu nu am un blog dar pe unde am mai scris am vazut ca se foloseste markdown. Probabil in special pentru simplitate.


(Ionuț Staicu) #6

Tl;dr: WP + pluginul ăsta.


Prima dată când am început să pun cod pe blog, foloseam ăsta. Doar că nu o dată s-a întâmplat să-mi facă escape prost și mă trezeam în admin că un cod de genul ăsta

$foo->bar

Este convertit în

$foo->bar

(tot așa arăta și în frontend)

Acum vreo 2-3 ani am început să lucrez la un snippet manger, un plugin de WP care folosea ACE în backend, Prism.js în frontend. Dar cum documentația de la TinyMCE nu e cea mai bună chestie de pe Pământ, tot avântul s-a cam pierdut pe parcurs. (poți vedea un demo pe blogul devforum: te autentifici și încerci să adaugi cod).

Odată cu Gutenberg au apărut câteva pluginuri care rezolvă problema asta, iar acum vreo două săptămâni, SyntaxHighlighter Evolved a fost actualizat. Până acum pare că merge ok


Dacă nu vrei comentarii pe blog (Sau dacă ești dispus să folosești Disquss pentru comentarii) poți folosi o Github pages sau orice alt generator static, astfel încât vei putea scrie postul cu markdown.