Unghiul românesc - o exagerare sau nu?

Nu degeaba Miorita este balada nepereche a romanilor. Prezinta unghiul romanesc in toata splendoarea lui. Ciobanul afla ca urmeaza un atentat asupra vietii sale, asa ca isi face testamentul, vorbeste cu oile si delireaza, in mare. De ce trebuie sa gasim semnificatie adanca in asta? De ce nu se inarmeaza, sa se apere? De ce nu isi negociaza retragerea, cel putin? De ce e admirabila atitudinea sa?

http://manac.biz/post/99564459198/unghiul-romanesc

4 Likes

Exista o tendinta tot mai frecventa a celor care pleaca pe afara sa inceapa sa le puta tot ce este românesc. Astfel ei gasesc foarte interesant sa-si mânjeasca cu snobism chiar propriile radacini. Practic ei devin un fel de apatrizi, pentru ca nici in tara de adoptie nu se vor integra prea usor.

Autorul respectiv este atat de “americanizat” incat are ca motto pe site un citat (fara sursa, dar desigur tradus in engleza) al unui mare român:

Muncește ca un sclav, poruncește ca un rege, creează ca un zeu.
Constantin Brâncuși

3 Likes

Mă gândesc că petrecând timp într-o altă țară începi să vezi situația din România dintr-un alt… unghi :smiley:

Ironia face ca marele român Constantin Brâncuși să fi ales să plece din România și să îi pută și lui tot ce era românesc:

V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi proşti

1 Like

Acum multi ani, inainte sa experimentez/vizitez/cunosc, credeam acelasi lucru. Acum, dupa n vizite si n clienti din n tari, vad lucrurile diferit.

Prostia, nesimtirea, delasarea sau orice alta proprietate umana negativa, sunt lucruri care n-au absolut nici o legatura cu nationalitatea. Am intalnit americani, canadieni, francezi sau spanioli de o nesimtire si neseriozitate pe care o intalnesti rar la noi. Am intalnit si nemti care nu s-au dovedit a fi in concordanta cu legendele romanesti despre ei (au fost ok, la fel de umani - intarzie si ei - ca oricine altcineva care da dovada de buna crestere).

Da, exista probleme mai mari la noi decat la ei (in principal, mai multi oameni cu o educatie precara), insa e normal, avand in vedere contextul economic, geografic, istoric, etc.
Generalizarile de genul asta, dar si nationalismul, imi par la fel de daunatoare ca si rasismul si, desi ii inteleg un pic pe cei care le fac, sper ca isi vor deschide un pic mai mult mintea.

3 Likes

Pana la un anumit punct, eu sunt deacord cu ideea prezentata de Manac, dar nu cred ca trebuie luata atat de categoric. Nimic legat de natura umana nu e alb sau negru, sunt doar foarte multe nunate de gri.
Eu sunt deacord cu ideea principala din articol, chiar daca nu as pune americanii pe un piedestal.

1 Like

Cred ca este vorba mai mult de aspectul social, beneficiile pe care le ai (tu, familia, copii) si modul in care se rezolva anumite lucruri in tarile dezvoltate. NU cred ca este vorba de oameni neaparat ci de o ordine a lucrurilor pe care toti o respecta sau sunt nevoiti sa o respecte.

Eu mi-as dori sa locuiesc intr-o tara mai civilizata dar sa lucrez tot cu romani (vorbesc de IT).

@atufa - intamplator si eu ma ghidez dupa citatul lui Brancusi. Sa nu uitam ca el a reusit in cariera in Franta si a murit tot acolo. Asta spune mult despre oportunitatile pe care le avea la vremea aceea, iar timpul din pacate nu a schimbat foarte multe in aceasta privinta. Noroc ca noi lucram in IT si asta ne ofera un mare avantaj.

1 Like