Upgrade memorii RAM

Salutare!

Am un laptop frumusel din 2010 achizitionat si vreau sa ii fac un upgrade la memorii ca e putin depasit si am cumparat RAM-ii doar ca nu porneste laptopul cu ei, nici x2 nici cate unul, nici combinati cu cei vechi.
Am BSoD : * ATTEMPTED WRITE TO READONLY MEMORY(Wdf01000.sys)
* KERNEL SECURITY CHECK FAILURE
* EVENT TRACING FATAL ERROR

Intrebarea e daca de ce nu functioneaza si daca e cineva care ma poate lumina si pe mine cu situatia asta sau eventual ce ar trebui sa cumpar sa functioneze ?
Oare sa fie din cauza ca memoriile vechi sunt doar DDR3 1.5V iar cele noi DDR3L cu 1.3V si 1.5V ?

Modelul laptopului este Toshiba Sattelite L650-10D cu 4Gb RAM DDR3 ,x2 bucati, iar cartea lui este aici: manual.

Pentru upgrade am facut verificare pe site-ul de la www.crucial.com si am cumparat modelul de la www.emag.ro.

Am pățit ceva asemănător cu un laptop din 2009. Din câte îmi amintesc, au fost ceva limitare de BIOS + incompatibilitate cu chip-ul RAM. Am renunțat la upgrade.

Pe vreme aia, laptop-urile nu prea suportau mai mult de 4GB RAM. Și chiar dacă puneai 4GB, nu-i puteai folosi pe toți. Era și limitare de windows (XP), dar și limitare de BIOS (avea nevoie de o parte din adresele de memorie pentru a adresa componentele hardware.

Verifică manualul pentru laptopul tău, placa de bază. De obicei limitările de genul sunt menționate. Dacă ai noroc poți scăpa cu un upgrade de BIOS.

2 Likes

EDIT: Reinstaleaza Windows-ul, daca ai Windows XP sau Vista iti trebuie reinstalare obligatorie dupa ce ai schimbat memoriile, nu uita sa pui varianta pe 64 de biti.

Nu cred ca exista un motiv bun altul decat financiar sa tii laptop-ul din 2010, 4gb de RAM ii ajung la ce stie sa faca.

Exista o diferenta intre DDR3L si DDR3 asta-i clar.

Daca totusi te incapatanezi poti incerca un upgrade de bios la laptop, iti trebuie doar un stick. De obicei un BIOS mai nou rezolva problemele la Dell/Lenovo.

1 Like

Nu știam că există două tipuri DDR3L și DDR3. Din ce am găsit pe net, DDR3L ar trebui să fie compatibil cu DDR3. Asta la nivel teoretic, că practic nu testează toți să se asigure de asta.

@qq88 Am reușit să găsesc un update de BIOS pentru laptopul tău pe https://ro.dynabook.com/support/my-product/laptops/ (nu pot da link direct din cauza site-ului). E din 2012, nu știu dacă l-ai instalat deja, dar poate te ajută. Nu am găsit nici o informație în legătură cu ce problem rezolvă :man_shrugging:

1 Like

Multumesc pentru raspuns.
Am facut update la ultimul update de BIOS cu mult timp in urma iar placa de baza suporta pana la 8GB RAM din specificatiile manualului. Sper sa nu fiu nevoit sa renunt la upgrade si poate gasesc o solutie sau o alternativa.

In prezent folosesc Windows 10 si am incercat sa il si reinstalez dupa ce am pus RAM-ii noi, doar ca nu ajung nici pana la primul click si imi da ecran albastru. Vreau sa ma mai folosesc de laptopul acesta 1-2 ani asa ca incerc sa imi imi bunatatesc viata si mie si lui.
Cand am cumparat laptopul era mai mult decat bunicel si inca poate fi comparat cu un laptop sub 2000lei. E depasit la memorie si daca i-as cumpara SSD ar zbura clar.
Multumesc de raspuns!

Eu în locul tău aș returna ramul și aș cumpăra unul cu specificații identice. Vezi și în specificațiile procesorului dacă suportă mai mult de 4 GB, dar de pe pagina producătorului. De pe alte siteuri am pățit să primesc informații greșite.

4 Likes

Nu stiam ca si procesorul are anumite specificatii ce tin de memoria RAM. Intradevar eu am cumparat RAM cu 1600Mhz si procesorul suporta pana la 1066Mhz “Memory Types: DDR3 800/1066”…
Multumesc de ajutor.