V-ati carat din .ro? V-ati gandit? De ce da, de ce nu?

Din ce inteleg @iamntz are PFA cu impozitare in sistem real, si nu e tocmai moale pt ca da f multi bani la stat. Am gasit la repezeala un site care aplica taxele de UK si iti spune cu cati bani ramai din salariul brut care se negociaza cu angajatorul (eu pe mac am o versiune desktop facuta de un nene softist). Taxele pe salariu plus national insurance sunt 28.6%, si nu includ nimic legat de pensie. Nu mult diferit de noi.

Sa facem un calcul, mai ales ca m-am dezlantuit la niste scoruri de UK acum cateva minute. Luam o medie de 55 000 lire brut pentru server-side javascript/ruby/java, desi e greu sa intri din prima pe piata cu sumele astea, la inceput pana ai un istoric in acea tara va trebui inghitit un salariu mai mic decat media. Folosind acel calculator on line rezulta ca ramanem cu 39 225 lire net pe an, sau mai exact cu 3 268 lire pe luna net. Minus chiria, gaz/curent, council tax (2 taxe daca e Londra, una la oraselul in care se sta - borough si cealalta la greater area, platibile anual si suportate de chirias). Minus mancare si transport (cu Oyster ca sa nu spargem pusculita) o sa vedem ca suma cu care ramanem pentru economii pt pensie / propriile hobby-uri / calatorii / pus deoparte e mult mai mica decat daca am presta aceeasi activitate in Romania. Daca aveti copii o sa aflati ca scoala afara e pe bani grei de tot. Am amici prin tot UKul, iar afara din Londra sumele astea pe care le scriem noi pe aici sunt niste vise chiar si pentru cei cu 20-30 ani vechime in campul muncii. nu e o gluma ca ei vin in Romania sa simta ca traiesc, pt ca la ei in tara nu pot iesi din casa decat in locuri unde nu prea cheltuie bani.

Departe de mine ideea de a speria pe cineva. Elaborez. Am stat cateva luni in UK, apoi cativa ani in Olanda (inainte sa se deschida piata muncii, deci ca highly skilled migrant). Am revenit de 4 ani acasa si pot spune cu mana pe inima ca a fost o foarte buna decizie financiara. Daca nu as avea sot si kinder, maine as fi pe malul Tamisei cautand de lucru, pentru ca persoana mea e compatibila doar cu un anume stil de lucru, si l-am intalnit doar acolo. Nu m-ar mai interesa banii, as accepta sa traiesc de pe o luna pe alta, dar asta e pentru ca am facut niste mici provizii in anii astia de stat acasa. Si pentru ca nu ii suport pe aia care parcheaza in mijlocul strazii / blocheaza pista de biciclete. Si pentru ca aici e plin de femei care fac parada modei pana la piata, sau arata de parca au iesit din studiourile Acasa TV (telenovele vreau sa zic, nu stiu daca am nimerit postul). Si pentru ca nici macar la teatru nu pot scapa de chestia aia groaznica intitulata generic “statul la coada la romani”. Si pentru ca nici macar in Ardeal nu am scapat de sistemul Miorita in care destinul e implacabil si ni-l fac altii, nu noi. Da, in alte tari e mai mare disciplina, dar nu fac 2 ore pana la partia de ski (adica nu imi permit deloc sa merg la ski). In Olanda aia se mandreau ca sunt toti niste nesimtiti, asa e trademarkul lor, pai eu de-aia plec de la cocalarii de aici, sa dau de altii la fel? Si in general in tarile civilizate care sunt targetul acestei discutii ploua de trazneste de zece ori pe zi (ca doar nu mergem in Franta sa ne inconjuram de magrebieni sau in Spania sa fim someri). in Suedia se joaca aia de-a 6 ore ziua de lucru, dar ploua mai mult ca-n UK. In Germania pana accepta “aia” sa te integreze social te prinde pensia, tre sa ai 20 ani si sa lucrezi in startup ca sa nu ti se aplice asta.

Ce vreau sa zic e ca daca nu e pregatita toata familia de emigrare, vor aparea fisuri. E un all-in in care toti trebuie sa creada. Banii nu mai sunt de cativa ani un factor decisiv de emigrare pentru cei din industria noastra.

24 Likes