V-ati carat din .ro? V-ati gandit? De ce da, de ce nu?

Eu aș face calculul mai degrabă la un 1000 euro în țară, e mai plauzibil. Vorbim de sume nete, da? Fără PFA-uri sau alte prostii, că oricum nu mai merge treaba de anul viitor…

1 Like

Eu am dat cu google translate linkul tau, si e mentionat expres “doar pt varstnici”. Oarecum e motivul pt care pretul e mai mic. Ma indoiesc sincer ca se gasesc chirii la acele preturi.

Am recurs si la bloguri pentru o informare mai corecta. Pentru a vedea cat de mare e diferenta intre orase am citit cu interes acest articol, desi stiu ca e din 2013. Si din experientele prietenilor stiu ca sumele din Berlin sunt mult mai mari decat ce ai gasit tu, in principal pentru ca, daca vrei sa faci totul legal, ei nu au incredere in cineva care nu are istoric la ei in tara (acel “Schufa” mentionat de bloggerul din primul link), astfel ca se protejeaza cerand un depozit initial si o suma mai mare lunara.

1 Like

Din ce inteleg @iamntz are PFA cu impozitare in sistem real, si nu e tocmai moale pt ca da f multi bani la stat. Am gasit la repezeala un site care aplica taxele de UK si iti spune cu cati bani ramai din salariul brut care se negociaza cu angajatorul (eu pe mac am o versiune desktop facuta de un nene softist). Taxele pe salariu plus national insurance sunt 28.6%, si nu includ nimic legat de pensie. Nu mult diferit de noi.

Sa facem un calcul, mai ales ca m-am dezlantuit la niste scoruri de UK acum cateva minute. Luam o medie de 55 000 lire brut pentru server-side javascript/ruby/java, desi e greu sa intri din prima pe piata cu sumele astea, la inceput pana ai un istoric in acea tara va trebui inghitit un salariu mai mic decat media. Folosind acel calculator on line rezulta ca ramanem cu 39 225 lire net pe an, sau mai exact cu 3 268 lire pe luna net. Minus chiria, gaz/curent, council tax (2 taxe daca e Londra, una la oraselul in care se sta - borough si cealalta la greater area, platibile anual si suportate de chirias). Minus mancare si transport (cu Oyster ca sa nu spargem pusculita) o sa vedem ca suma cu care ramanem pentru economii pt pensie / propriile hobby-uri / calatorii / pus deoparte e mult mai mica decat daca am presta aceeasi activitate in Romania. Daca aveti copii o sa aflati ca scoala afara e pe bani grei de tot. Am amici prin tot UKul, iar afara din Londra sumele astea pe care le scriem noi pe aici sunt niste vise chiar si pentru cei cu 20-30 ani vechime in campul muncii. nu e o gluma ca ei vin in Romania sa simta ca traiesc, pt ca la ei in tara nu pot iesi din casa decat in locuri unde nu prea cheltuie bani.

Departe de mine ideea de a speria pe cineva. Elaborez. Am stat cateva luni in UK, apoi cativa ani in Olanda (inainte sa se deschida piata muncii, deci ca highly skilled migrant). Am revenit de 4 ani acasa si pot spune cu mana pe inima ca a fost o foarte buna decizie financiara. Daca nu as avea sot si kinder, maine as fi pe malul Tamisei cautand de lucru, pentru ca persoana mea e compatibila doar cu un anume stil de lucru, si l-am intalnit doar acolo. Nu m-ar mai interesa banii, as accepta sa traiesc de pe o luna pe alta, dar asta e pentru ca am facut niste mici provizii in anii astia de stat acasa. Si pentru ca nu ii suport pe aia care parcheaza in mijlocul strazii / blocheaza pista de biciclete. Si pentru ca aici e plin de femei care fac parada modei pana la piata, sau arata de parca au iesit din studiourile Acasa TV (telenovele vreau sa zic, nu stiu daca am nimerit postul). Si pentru ca nici macar la teatru nu pot scapa de chestia aia groaznica intitulata generic “statul la coada la romani”. Si pentru ca nici macar in Ardeal nu am scapat de sistemul Miorita in care destinul e implacabil si ni-l fac altii, nu noi. Da, in alte tari e mai mare disciplina, dar nu fac 2 ore pana la partia de ski (adica nu imi permit deloc sa merg la ski). In Olanda aia se mandreau ca sunt toti niste nesimtiti, asa e trademarkul lor, pai eu de-aia plec de la cocalarii de aici, sa dau de altii la fel? Si in general in tarile civilizate care sunt targetul acestei discutii ploua de trazneste de zece ori pe zi (ca doar nu mergem in Franta sa ne inconjuram de magrebieni sau in Spania sa fim someri). in Suedia se joaca aia de-a 6 ore ziua de lucru, dar ploua mai mult ca-n UK. In Germania pana accepta “aia” sa te integreze social te prinde pensia, tre sa ai 20 ani si sa lucrezi in startup ca sa nu ti se aplice asta.

Ce vreau sa zic e ca daca nu e pregatita toata familia de emigrare, vor aparea fisuri. E un all-in in care toti trebuie sa creada. Banii nu mai sunt de cativa ani un factor decisiv de emigrare pentru cei din industria noastra.

24 Likes

Da, m-am cărat în Olanda și îmi place. Câteva motive: nu văd oameni necăjiți, cerșetori, oameni fără adăpost. Sistemul social este foarte bine pus la punct și din acest motiv chiar nu mă deranjeaza ca taxele sunt foarte mari. Transportul este genial, poti trăi liniștit aici toată viața fără să îți cumperi mașină. Nu vezi diferențe între oamenii cu multi bani și oamenii cu un venit mai mic. Toată lumea de la locul meu de muncă, de la omul care spală pe jos până la CEO, mănâncă în același loc la prânz și vin la servici cu bicicleta. Toți oamenii sunt tratați cu respect. Și chiar dacă inițial calculele arătau că am rămâne cu aceiasi bani după salariu minus cheltuielile lunare, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Per total consider ca stilul meu de viață s-a schimbat in bine. O geaca de 100 euro nu îți lasă gaură în buget, la fel ca un city break de 300 euro. Ca să nu mai zic că aici chiar există work life balance, deși îți ia ceva timp să te adaptezi la stilul lor de lucru.

12 Likes

4 posts were merged into an existing topic: Ce ne place si ce nu in Romania

Asta daca nu esti biased si cauti sa-ti validezi alegerea. E valabil si pe partea cealalta cu alegerea de-a sta, so don’t worry.

1 Like

In fiecare an guvernul olandez da in judecata compania de transport feroviar si castiga. Pentru ca au niste servicii de toata jena. Separat de stat, se organizeaza petitii ale cetatenilor. Si eu am intarziat foarte multe ori la job din cauza lor, deci nu sunt povesti.

2 Likes

Am trait 5 ani in Spania. M-am intors si nu mai plec. Reason: castig mai bine aici(Defapt raman cu mai multi bani in RO) + Xenofobie.

Din proprie experienta va zic, in Madrid cu 1000 de euro pe luna, 1 persoana, esti cam la limita. Vad din calculele unora mai sus ca se limiteaza la cheltuieli evidente + basics. Nu e chiar asa. Pun pariu ca peste 80% din voi mergeti la mall saptamanal + film + restaurant. Apoi tre sa iei in calcul vacante, mini-excursii in tara pentru diferite ocazii, telefon mobil nou 1 data la 1 an, calculator la 2 ani, consola, carti, imbracaminte. Se aduna.

Apoi cand tragi linie si vezi ca ramai cu 3 lei…te gandesti daca mai merita sa stai afara pe banii aia, sa induri xenofobie(se ajunge la asta indiferent daca crezi sau nu bullshitul din media) si sa fii departe de prieteni/familie. Asta a fost cazul meu.

P.S. 340 de euro bani pe manacare pentru 3 persoane…e un vis. Si in Romania mi se pare la limita suma asta.

7 Likes

Nu am locuit in afara pana acum plus ca nici nu stiu ce cheltuieli are fiecare, am adunat si am estimat niste costuri strict ca punct de plecare ca cei care au locuit sa vina sa completeze / corecteze.
Cat despre mancare mi-am dat seama ca este putin, am vrut sa corectez dar am uitat. In orice caz era doar pentru mancarea de acasa, mancare gatita, nu aveam cum sa estimez costuri pentru ca fiecare mananca diferit. :smiley:
Este evident ca pentru programatori emigrarea nu aduce aceleasi beneficii ca pentru cei cu salarii mici in tara si ca viata este mai scumpa in oricare alta tara, dar cred ca scopul subiectului era sa vedem cam ce diferente ar fi.

Din punctul tau de vedere nu renteaza sa inteleg. Poti spune te rog de ce ai decis sa pleci in prima instanta si de ce ai ales Spania?

Sincer sa fiu sunt tentat de mirajul “tarii straine”, probabil pana nu experimentez pe pielea mea nu o sa-mi treaca. M-am saturat de politicieni care se comporta ca ultimii borfasi.

1 Like

In primul rand, multumesc pentru raspuns, e scris foarte frumos. Dar vreau sa mentionez cateva chestii cu care nu sunt de acord.

Folosind acel calculator on line rezulta ca ramanem cu 39 225 lire net pe an, sau mai exact cu 3 268 lire pe luna net.

Daca tie nu iti ajung 3268 de lire in mana pe luna pentru ca “viata e scumpa”, ceva e gresit la bugetul tau. Sa nu mai spunem ca gazul/curentul/mancarea is mai ieftine in UK decat in Romania.

Edit: aici gresesc, gazul/curentul/mancarea nu sunt mai scumpe in Romania.

o sa vedem ca suma cu care ramanem pentru economii pt pensie / propriile hobby-uri / calatorii / pus deoparte e mult mai mica decat daca am presta aceeasi activitate in Romania.

Dar o calatorie la plaja in Spania/Grecia sau la ski in Alpi costa la fel, indiferent daca vii din Romania sau Londra. Iar daca vrei pensie privata si bagi 5% din salar, angajatorul ti-o dubleaza. Eu zic ca e poti salva destul de usor.

Am amici prin tot UKul, iar afara din Londra sumele astea pe care le scriem noi pe aici sunt niste vise chiar si pentru cei cu 20-30 ani vechime in campul muncii.

Pai evident, viata e mult mai ieftina in afara celui mai scump oras din lume, sa fim seriosi.

Ultima chestie, nu te pune nimeni sa lucrezi pentru 55K pe an. Daca iti plac banii te faci contractor si faci 10K pe luna, cu 20% taxat. Nu ai aceeasi securitate evident, dar faci bani daca aia vrei.

1 Like

12 posts were split to a new topic: Să vorbim despre taxele din UK!

Pe lângă corporate tax mai ai și impozit pe dividente care este de 40% dacă faci peste 30.000

E una sau alta, nu amandoua deodata. Corporate tax e doar pe profit.

Apoi fa calcul. 30000 e 2700 pe luna tax free. Apoi bagi inca 10K salar tax free. Si restul are 20% corporate tax. Deci… e bine.

1 Like

Au vreo forma juridica gen PFA-ul nostru sau platesti impozit si ca persoana fizica?

Ambele dar nu in acelasi timp.

1 Like

Si eu m-am gandit in serios sa o tai. Dar am ajuns la concluzia ca nu cunosc limba acolo unde vreau sa locuiesc iar acolo unde o stiu nu vreau sa locuiesc. Nu exclud insa posibilitatea sa invat o noua limba. Motivul financiar nu cred ca ar trebui sa fie principalul criteriu de ‘plecare’, cel putin nu in domeniul asta. Iar oamenii sunt cam la fel peste tot. Difera doar nivelul de stres. Ca atunci cand e bine, e bine oriunde ai fi. Chestia e atunci cand e rau, cat de rau e. Plus ca mutatul in sine ar fi un stres care cred ca mi-ar atinge niste limite.

3 Likes

M-am mutat in Germania acum 5 ani, cu o pauza de 6 luni in care am locuit in Londra. Si nu mai am de gand sa ma intorc vreodata in Romania. De ce? Filozofia de viata, presupun. Lumea e atat de mare, de ce mi-as desfasura viata pe o arie limitata de pamant. Cat despre de ce da si de ce nu, cred ca as putea scrie o carte (sau doua). Un mic rezumat:

  1. Din punct de vedere personal, repet, e pur si simplu filozofia mea de viata. Imi place sa cunosc oameni din diferite culturi, cu diferite ideologii, metodologii si stiluri de viata si sa invat cat mai multe despre lumea in care traim.

  2. Din punct de vedere profesional, am constatat de-a lungul anilor ca modul in care se desfasoara si mentalitatea dupa care se desfasoara activitatile profesionale de orice natura in Romania nu e pentru mine. Nu-l plac si nici el nu ma place pe mine. Sa fiu foarte sincer, nici cu romanii nu ma impac prea bine in general. Deocamdata ma impac foarte bine cu filozofia si etica de munca germana. Poate in cativa ani o sa incerc si alta. As minti daca as zice ca banii nu sunt un factor. Si nu e vorba neaparat despre salarii minime si costuri de viata, ci si despre metoda de stabilire a renumeratiei corecte. Aici pot castiga banii pe care consider ca-i merit fara a avea studii superioare in domeniul respectiv. In special datorita faptului ca formele de calificare profesionala sunt orientate spre utilitate practica. Apoi, calificarile sunt foarte usor de obtinut, foarte valoroase, utile si bine gandite.

8 Likes

Recunos nu am citit tot … e un thread prea lung.

Eu am fost in vizita in mai multe tari, dar adevarul e ca in momentul de fata, ca si programator, in Romania pot trai mai bine decat in strainatate.

Desigur, trebuie sa suport multe “romanisme” si atitudini latino balcanice, dar asta este.

3 Likes

Salutare,

O sa dezgrop topicul pentru ca am si eu ceva de spus despre subiect. Lucrez in Germania de 2 ani, si luam in considerare foarte serios sa ne intoarcem.

De ce?

Poate de prea mult bine, poate de prea mult dor de țară, prieteni si familie. Si eu as putea scrie o carte despre subiectul asta, dar o sa va spun ideile principale:

  • Nemții nu au 3 oo, sunt tot oameni ca si noi, semanam in extrem de multe privinte, dupa mine difera doar limba si culoarea parului.
  • Tot dupa mine, societatea asta e unde e, doar pentru ca respecta regulile cu strictete, si nu li se da ocazia sa fie handicapati, sa isi arate prostia in public.
  • Exista si aici puturosi si angajati prost pregatiti, dar sistemul te obliga sa ii tragi dupa tine si sa nu comentezi.
  • Nu am intalnit manifestari xenofobe, majoritatea colegilor mei au spus ca eu sunt primul roman pe care il cunosc, si cand le-am aratat un filmulet cu Brasov din drona au spus ca ei credeau ca avem case din chirpici. (nu judecati, voi stiti cum sunt casele in africa?)
  • Strict profesional vorbind, am invatat aici in 2 ani cat as fi invatat poate in 5 sau 10 ani in Romania, din punctul asta de vedere, no regrets.
  • Salariile nu sunt discriminatorii intre nationalitati, atat timp cat faci exact acelasi job.
  • Taxele pentru salariat sunt obscene, cu cat castigi mai mult cu atat sunt mai mari, pentru mine in jur de 50% din brut, fara taxa de biserica.
  • Iubesc transportul in comun, este scump sa ai masina comparand cu Romania, nu cu salariile de aici; imi schimb uleiul si placutele singur pt ca sunt zgarcit si mi se pare strigator la cer sa iei 100 euro pentru o constatare.
  • Toti cersetorii din Romania sunt aici, vanzatorii de trandafiri si muții care aduna semnaturi.
  • Nu exista munti, m-am saturat de atat teren plat, singura sansa de ski este in Austria sau pe langa, in Alpi, daca cumva iti mai ramane ceva concediu dupa ce ai fost si prin tara sa-ti vezi bunicii (mie nu-mi ramane mai nimic din 25 de zile, chiar daca as avea bani de avion, nu am zile)
  • M-am saturat de ploaie si vant cat pentru 2 vieti
  • Despre chestii administrative sunt multe de spus, dar pentru chirii decente, gen fara a trai in ghetou cu turcii, preturile incep de la 700 euro.
  • Chiar daca platesc sume exorbitante asigurarea medicala, in jur de 400 euro pe luna, nu am avut niciodata nevoie serioasa de ajutor; totusi, singura data cand eram racit cobza si m-am dus intr-o duminica la urgente in cel mai mare spital din Hamburg, am asteptat 6 ore sa imi faca analizele si sa-mi spuna ca nu au ce sa-mi dea, ca e virus si nu se trateaza cu antibiotic, sa beau ceaiuri calde, asta putea sa imi spuna si bunica daca o sunam, si nu costa consultatia 1000 euro (pe asigurare).
  • Medicul de familie, nefiind expert in engleza, s-a exprimat prea sincer, si mi-a spus ca atat timp cat poti lucra, nu ai de ce sa vii la doctor (eu am intrebat ca prostul, daca nu ar fi bine sa fac si eu niste analize din 2 in 2 ani, asa, preventiv)
  • Viata sociala aproape de 0, daca esti ca mine (si nu ca si colegul de mai sus care se identifica mai bine cu poporul german), dupa ce ai vazut toate bisericile si pietrele de pe aici, dupa ce ai socializat cu toti zidarii si soferii de tir de la biserica romaneasca, o sa realizezi ca nu esti prieten cu un neamt asa cum ai fi cu un roman, exista o limita, peste care nu vei trece niciodata, e greu de explicat asta in cuvinte.

Daca mai imi aduc aminte lucruri, sau are cineva curiozitati, o sa mai scriu.

PS: bine v-am gasit!

17 Likes

Ca şi om care am mai călătorit un pic şi pe dincolo, pot spune că din anumite puncte de vedere, viitorul e în România.

Dacă puteţi lucra remote cu salar de străinătate dar să locuiţi aici, e ideal.

Revenind la idee, în SUA nu aveţi de ce să aveţi frică de exprimare, şi legi, decât dacă mergeţi în oraşele mari foarte cosmopolite, gen New York, oraşele mari din California, sau orice altă metropolă.

În rest nu e deloc cum am văzut la TV, am fost recent într-un orăşel mic (80,000 locuitori) şi ca infrastructură şi condiţii ai absolut tot ce-ţi poţi imagina, dar fără toată frica aia de exprimare, din contră, toată lumea aprecia că poţi spune orice, fie despre gay, fie despre orice alt subiect controversat. Mi-au zis şi ei, că într-un oraş mare, ţi-o iei serios în freză pentru aşa ceva din păcate şi că lor li se pare că e o prostie. Şi culmea în oraşele mici, au internet mai bun (aici aveau şi 10Gbps la preţuri rezonabile pentru SUA) deci se poate.

Revenind, o chestie care poate vi s-ar părea ciudată, dar corupţie este peste tot. Avantajul nostru este că noi ştim că suntem corupţi, şi luptăm activ cu asta. Cei din vest în general, sunt convinşi că nu sunt corupţi şi totul e OK, şi se fură pe rupte. Atât doar că nu fură oamenii mici, ci doar rechinii mari, dar se fură de rupe.

Cred că după traumele generaţiei noastre cu corupţia, în 20-30 de ani peisajul va arăta altfel. Ei nici nu îşi imaginează, şi mi se pare hilar că li se pare OK ca un judecător (care e ales prin alegeri libere) să poată primi donaţii de la firme care deţin închisori private.

În SUA poţi intra la închisoare pentru absolut orice, pentru simplul fapt că judecătorii primesc donaţii, perfect legale, de la închisori private. Odată ce intri la închisoare, statul american plăteşte o sumă fixă pe zi, iar interesul judecătorului şi a închisorii e să aibă cât mai mulţi deţinuţi. De ce credeţi că toată lumea se face că se luptă cu mexicanii dar de fapt îi ajută să treacă graniţele? Ca să aibă clienţi cât mai mulţi la închisori.

Şi la noi e corupţie, nu zic, dar se luptă din plin cu ea, şi din acest punct de vedere, vesticii îmi par de o naivitate incredibilă. Merită să ai libertatea de a călători şi lucra acolo provizoriu pe diverse proiecte, să găseşti un job interesant, să faci experienţă la companii mari, dar pentru viitor…ca familie, va trebui să învăţaţi arabă sau turcă.

Sper să reuşim şi noi să fim într-un fel ca polonezii, măcar să ne ridicăm să contăm ca şi economie internă, să nu ne bazăm exclusiv pe exern ca să poţi avea o firmă cât de cât, şi atunci toate se vor dezvolta de la sine.

3 Likes

Razvan, daca te intorci in tara, lasa-le cv-ul meu nemtilor :smiley:

3 Likes

Mi se pare ciudat ce sume văd aici. Dacă plec în străinătate încep negocierea de la 10.000 de euro net. Dacă aș lucra 160 de ore pe lună aș face peste 4000 de euro. În România. Adică $25-$30/oră, ceea ce e puțin pentru un full stack cu engleză și franceză, germană, italiană și alte limbi învățate de la TV.