V-ati carat din .ro? V-ati gandit? De ce da, de ce nu?

12 posts were split to a new topic: Să vorbim despre taxele din UK!

Pe lângă corporate tax mai ai și impozit pe dividente care este de 40% dacă faci peste 30.000

E una sau alta, nu amandoua deodata. Corporate tax e doar pe profit.

Apoi fa calcul. 30000 e 2700 pe luna tax free. Apoi bagi inca 10K salar tax free. Si restul are 20% corporate tax. Deci… e bine.

1 Like

Au vreo forma juridica gen PFA-ul nostru sau platesti impozit si ca persoana fizica?

Ambele dar nu in acelasi timp.

1 Like

Si eu m-am gandit in serios sa o tai. Dar am ajuns la concluzia ca nu cunosc limba acolo unde vreau sa locuiesc iar acolo unde o stiu nu vreau sa locuiesc. Nu exclud insa posibilitatea sa invat o noua limba. Motivul financiar nu cred ca ar trebui sa fie principalul criteriu de ‘plecare’, cel putin nu in domeniul asta. Iar oamenii sunt cam la fel peste tot. Difera doar nivelul de stres. Ca atunci cand e bine, e bine oriunde ai fi. Chestia e atunci cand e rau, cat de rau e. Plus ca mutatul in sine ar fi un stres care cred ca mi-ar atinge niste limite.

3 Likes

M-am mutat in Germania acum 5 ani, cu o pauza de 6 luni in care am locuit in Londra. Si nu mai am de gand sa ma intorc vreodata in Romania. De ce? Filozofia de viata, presupun. Lumea e atat de mare, de ce mi-as desfasura viata pe o arie limitata de pamant. Cat despre de ce da si de ce nu, cred ca as putea scrie o carte (sau doua). Un mic rezumat:

  1. Din punct de vedere personal, repet, e pur si simplu filozofia mea de viata. Imi place sa cunosc oameni din diferite culturi, cu diferite ideologii, metodologii si stiluri de viata si sa invat cat mai multe despre lumea in care traim.

  2. Din punct de vedere profesional, am constatat de-a lungul anilor ca modul in care se desfasoara si mentalitatea dupa care se desfasoara activitatile profesionale de orice natura in Romania nu e pentru mine. Nu-l plac si nici el nu ma place pe mine. Sa fiu foarte sincer, nici cu romanii nu ma impac prea bine in general. Deocamdata ma impac foarte bine cu filozofia si etica de munca germana. Poate in cativa ani o sa incerc si alta. As minti daca as zice ca banii nu sunt un factor. Si nu e vorba neaparat despre salarii minime si costuri de viata, ci si despre metoda de stabilire a renumeratiei corecte. Aici pot castiga banii pe care consider ca-i merit fara a avea studii superioare in domeniul respectiv. In special datorita faptului ca formele de calificare profesionala sunt orientate spre utilitate practica. Apoi, calificarile sunt foarte usor de obtinut, foarte valoroase, utile si bine gandite.

8 Likes

Recunos nu am citit tot … e un thread prea lung.

Eu am fost in vizita in mai multe tari, dar adevarul e ca in momentul de fata, ca si programator, in Romania pot trai mai bine decat in strainatate.

Desigur, trebuie sa suport multe “romanisme” si atitudini latino balcanice, dar asta este.

3 Likes

Salutare,

O sa dezgrop topicul pentru ca am si eu ceva de spus despre subiect. Lucrez in Germania de 2 ani, si luam in considerare foarte serios sa ne intoarcem.

De ce?

Poate de prea mult bine, poate de prea mult dor de țară, prieteni si familie. Si eu as putea scrie o carte despre subiectul asta, dar o sa va spun ideile principale:

  • Nemții nu au 3 oo, sunt tot oameni ca si noi, semanam in extrem de multe privinte, dupa mine difera doar limba si culoarea parului.
  • Tot dupa mine, societatea asta e unde e, doar pentru ca respecta regulile cu strictete, si nu li se da ocazia sa fie handicapati, sa isi arate prostia in public.
  • Exista si aici puturosi si angajati prost pregatiti, dar sistemul te obliga sa ii tragi dupa tine si sa nu comentezi.
  • Nu am intalnit manifestari xenofobe, majoritatea colegilor mei au spus ca eu sunt primul roman pe care il cunosc, si cand le-am aratat un filmulet cu Brasov din drona au spus ca ei credeau ca avem case din chirpici. (nu judecati, voi stiti cum sunt casele in africa?)
  • Strict profesional vorbind, am invatat aici in 2 ani cat as fi invatat poate in 5 sau 10 ani in Romania, din punctul asta de vedere, no regrets.
  • Salariile nu sunt discriminatorii intre nationalitati, atat timp cat faci exact acelasi job.
  • Taxele pentru salariat sunt obscene, cu cat castigi mai mult cu atat sunt mai mari, pentru mine in jur de 50% din brut, fara taxa de biserica.
  • Iubesc transportul in comun, este scump sa ai masina comparand cu Romania, nu cu salariile de aici; imi schimb uleiul si placutele singur pt ca sunt zgarcit si mi se pare strigator la cer sa iei 100 euro pentru o constatare.
  • Toti cersetorii din Romania sunt aici, vanzatorii de trandafiri si muții care aduna semnaturi.
  • Nu exista munti, m-am saturat de atat teren plat, singura sansa de ski este in Austria sau pe langa, in Alpi, daca cumva iti mai ramane ceva concediu dupa ce ai fost si prin tara sa-ti vezi bunicii (mie nu-mi ramane mai nimic din 25 de zile, chiar daca as avea bani de avion, nu am zile)
  • M-am saturat de ploaie si vant cat pentru 2 vieti
  • Despre chestii administrative sunt multe de spus, dar pentru chirii decente, gen fara a trai in ghetou cu turcii, preturile incep de la 700 euro.
  • Chiar daca platesc sume exorbitante asigurarea medicala, in jur de 400 euro pe luna, nu am avut niciodata nevoie serioasa de ajutor; totusi, singura data cand eram racit cobza si m-am dus intr-o duminica la urgente in cel mai mare spital din Hamburg, am asteptat 6 ore sa imi faca analizele si sa-mi spuna ca nu au ce sa-mi dea, ca e virus si nu se trateaza cu antibiotic, sa beau ceaiuri calde, asta putea sa imi spuna si bunica daca o sunam, si nu costa consultatia 1000 euro (pe asigurare).
  • Medicul de familie, nefiind expert in engleza, s-a exprimat prea sincer, si mi-a spus ca atat timp cat poti lucra, nu ai de ce sa vii la doctor (eu am intrebat ca prostul, daca nu ar fi bine sa fac si eu niste analize din 2 in 2 ani, asa, preventiv)
  • Viata sociala aproape de 0, daca esti ca mine (si nu ca si colegul de mai sus care se identifica mai bine cu poporul german), dupa ce ai vazut toate bisericile si pietrele de pe aici, dupa ce ai socializat cu toti zidarii si soferii de tir de la biserica romaneasca, o sa realizezi ca nu esti prieten cu un neamt asa cum ai fi cu un roman, exista o limita, peste care nu vei trece niciodata, e greu de explicat asta in cuvinte.

Daca mai imi aduc aminte lucruri, sau are cineva curiozitati, o sa mai scriu.

PS: bine v-am gasit!

17 Likes

Ca şi om care am mai călătorit un pic şi pe dincolo, pot spune că din anumite puncte de vedere, viitorul e în România.

Dacă puteţi lucra remote cu salar de străinătate dar să locuiţi aici, e ideal.

Revenind la idee, în SUA nu aveţi de ce să aveţi frică de exprimare, şi legi, decât dacă mergeţi în oraşele mari foarte cosmopolite, gen New York, oraşele mari din California, sau orice altă metropolă.

În rest nu e deloc cum am văzut la TV, am fost recent într-un orăşel mic (80,000 locuitori) şi ca infrastructură şi condiţii ai absolut tot ce-ţi poţi imagina, dar fără toată frica aia de exprimare, din contră, toată lumea aprecia că poţi spune orice, fie despre gay, fie despre orice alt subiect controversat. Mi-au zis şi ei, că într-un oraş mare, ţi-o iei serios în freză pentru aşa ceva din păcate şi că lor li se pare că e o prostie. Şi culmea în oraşele mici, au internet mai bun (aici aveau şi 10Gbps la preţuri rezonabile pentru SUA) deci se poate.

Revenind, o chestie care poate vi s-ar părea ciudată, dar corupţie este peste tot. Avantajul nostru este că noi ştim că suntem corupţi, şi luptăm activ cu asta. Cei din vest în general, sunt convinşi că nu sunt corupţi şi totul e OK, şi se fură pe rupte. Atât doar că nu fură oamenii mici, ci doar rechinii mari, dar se fură de rupe.

Cred că după traumele generaţiei noastre cu corupţia, în 20-30 de ani peisajul va arăta altfel. Ei nici nu îşi imaginează, şi mi se pare hilar că li se pare OK ca un judecător (care e ales prin alegeri libere) să poată primi donaţii de la firme care deţin închisori private.

În SUA poţi intra la închisoare pentru absolut orice, pentru simplul fapt că judecătorii primesc donaţii, perfect legale, de la închisori private. Odată ce intri la închisoare, statul american plăteşte o sumă fixă pe zi, iar interesul judecătorului şi a închisorii e să aibă cât mai mulţi deţinuţi. De ce credeţi că toată lumea se face că se luptă cu mexicanii dar de fapt îi ajută să treacă graniţele? Ca să aibă clienţi cât mai mulţi la închisori.

Şi la noi e corupţie, nu zic, dar se luptă din plin cu ea, şi din acest punct de vedere, vesticii îmi par de o naivitate incredibilă. Merită să ai libertatea de a călători şi lucra acolo provizoriu pe diverse proiecte, să găseşti un job interesant, să faci experienţă la companii mari, dar pentru viitor…ca familie, va trebui să învăţaţi arabă sau turcă.

Sper să reuşim şi noi să fim într-un fel ca polonezii, măcar să ne ridicăm să contăm ca şi economie internă, să nu ne bazăm exclusiv pe exern ca să poţi avea o firmă cât de cât, şi atunci toate se vor dezvolta de la sine.

3 Likes

Razvan, daca te intorci in tara, lasa-le cv-ul meu nemtilor :smiley:

3 Likes

Mi se pare ciudat ce sume văd aici. Dacă plec în străinătate încep negocierea de la 10.000 de euro net. Dacă aș lucra 160 de ore pe lună aș face peste 4000 de euro. În România. Adică $25-$30/oră, ceea ce e puțin pentru un full stack cu engleză și franceză, germană, italiană și alte limbi învățate de la TV.

Amuzant este că într-adevăr ne-am întors din martie 2016, ne-am luat un apartament în Brașov (prin credit), însă lucrez tot la aceeași companie, dar remote.

A fost o situație excepțională, pentru că ei nu acceptă asta în mod normal, dar pentru ca le-am forțat mâna, inițial dorind să îmi dau demisia, a apărut brusc și posibilitatea asta, pentru că deja cunoșteam echipele, ce am de făcut, etc.

Pot spune că este o situație (aproape) ideală, pentru că taxele în România sunt incredibil de mici față de ce plăteam acolo ca angajat (am păstrat salariul brut din contract), stau în confortul casei mele, amenajată așa cum mi-am dorit, pot să am musafiri și să vizitez prietenii și familia mult mai des, iar partea cea mai bună este că încă zbor acolo la fiecare 2 luni câte o săptămână.

Evident, nu sunt multe oferte de genul ăsta, dar momentan este cea mai bună variantă pentru mine, o combinație. Mă întristează evenimentele politice din ultima perioadă, dar din fericire când mă duc acolo uit puțin de toate astea și îmi crește moralul când îmi dau seamă că mă pot întoarce oricând acolo dacă asta ne-am dori.

@RedGuard de ce sunt ciudate sumele? Ar trebui sa înțelegi că nu merge treaba chiar așa, te duci acolo și pentru că ești IT-ist român toți te vor aștepta la aeroport și vor arunca cu euro în tine. Există niște limite salariale în fiecare oraș/țară pe unde se învârt toți de nivel apropiat, nu va sparge nimeni piața pentru tine, indiferent cât de special ești, nu merge să te duci tu și sa pui condiții obscene.

16 Likes

Presupun ca te referi la faptul ca ai fi PFA si ai avea contract din afara, dar tot va trebui sa platesti taxele.

10.000 euro net ar insemna probabil peste 200 000 euro pe an daca adaugi si taxele (care sunt mai mari pentru astfel de salarii in majoritatea tarilor din vest). Un astfel de salariu nu cred ca este pt full stack, poate pentru CTO.

Toate ofertele pe care le-am vazut cu salarii mai mari, au fost pentru proiecte de 6 luni - 1 an, in tari precum Elvetia si tot nu ajungeai la 10.000 euro net.

Dar poate ne spui pe ce-ti bazezi afirmatiile?

5 Likes

Românii au atitudinea aia: E bine și așa. Mereu îmi aduc aminte de maică-mea zicând: Nu te pune să ceri mai mulți bani, important e să ai un loc unde să lucrezi.

Și odată cu atitudinea asta merge și managementul. Ziceam că 400 de euro sunt suficienți, șefii erau de acord. Când nu au mai fost suficienți, dintr-o dată mi s-a oferit 700. Și a fost ok. Când am hotărât că nici 2000 de euro nu sunt suficienți, toți au fost de acord.

Practic, singura piedică am fost eu. Dacă eu sunt mulțumit, și finanțatorii erau mulțumiți. Nimeni nu venea să-mi spună: Hai, mai ia niște bani. Doar: Hai, mai fă niște chestii.

Acum că sunt prin Franța văd o seamă de oameni capabili de care foarte multă lume se folosește. Nu știu să ceară, așteaptă mereu să primească, și tot ce primesc e mai multă muncă, mai multe responsabilități. Sunt evident indispensabili pentru „occidentalii leneși” (că francezii sunt un vârf al pauzelor de cafea, de povestit, de privit pe geam, de lăsat pe mâine, etc.). Doar când zic că, gata, pleacă în alt loc, hopa. Încep francezii să forfotească și pac! Apare o minune.

Așa că, vorba aia, nu e prost ăla care cere. Pot să te refuze 999 de companii, e nevoie doar de una. Plus că românii sunt foarte capabili. Eu știu engleza și mă descurc cu franceza, italiana. Știu și germană, deși o să mai fac la vară. Învăț și japoneza, asta pe lângă tehnologiile aferente meseriei. Și sunt doar un alt tip oarecare. Alții învață suedeză, norvegiană, e he he… Sunt și mai departe.

3 Likes

Am plecat de 8 ani din Romania, printr-un program de a termina facultatea in UK, statul Englez a platit toata facultatea si eu inapoiez banii guvernului doar daca depasesc salarul mediu pe economie (£15k/an) in UK in decurs de 20 ani sau £6k/an in RO (asta daca as dorii sa ma intorc in RO).

Din pacate am plecat pentru ca in RO, firmele nu vor sa recunoasca cunostintele programatorilor si nici nu vor sa faca programul de lucru mai flexibil (plus alte probleme pe baza politica care exista in tara).

In primii 2 ani in UK, a fost foarte greu. Limba/accentul si jargonul a fost cea mai mare problema, continuata de a intelege cum functioneaza processul de “viata” in UK.

Mam gandit sa ma intorc inapoi in RO, dar nu cred ca voi gasii un job atat de flexibil cum am acu si in general cum este in UK, spre exemplu, trebuie sa fiu in birou pana la ora 10, 1h pauza de masa, iar dupa ora 4 pot sa plec oricand vreau eu si weekendurile sunt libere; alte firme lucreaza pe program de 9-5:30/6 cu 1h pauza de masa.

@tekkie a create un estimat de costuri care din pacate nu este chiar asa. Momentan locuiesc aproape de centrul Londrei, dar am lucrat si in afara Londrei (Birmingham).

Pentru a explica cum functioneaza sistemul in UK nu cred ca pot sa pun totul in scris, dar pot sa scriu urmatoarele:

  • Programator/Designer cu experienta 0 in Londra primeste un minim intre 20-25k/an, in afara Londrei este undeva la 12-15k/an.
  • Programator/Designer cu experienta 0 si lucrezi ca freelancer(contractor), in Londra primesti undeva intre 200-300/zi in afara, 100-150/zi.
  • Chiriile variaza de la £600/luna cu utilitati incluse pana la £5000/luna fara utilitati. (nu va imaginati ca la 600/luna sunteti singuri intro casa si stati in centrul Londrei, cat aveti o camera doar intro casa cu 3-4 camere in zona 3-4 a Londrei)

Cand am inceput sa lucrez, in Londra, a trebuit sa incept de la 0, fiindca orice munca am facut in RO a fost echivalent cu 0 (inclusiv diplome), astfel salarul de pornire a fost 20k/an.

Multe lucruri sau schimbat dealungul anilor, astfel, va pot spune sume reale (cheltuieli) care in momentul de fata eu le platesc.

  • Rata la banca pentru apartament cu 1 camera (dormitor + camera de zi) = £1200/luna
  • Utilitati (apa, curent si gaz) = £100/luna (la 2 persoane)
  • Taxa consiliu = £900/an (pentru 2 persoane)
  • Licenta TV = £149/an pentru televizor color si £49 pentru televizor alb/negru (da, prin UK se mai folosesc televizoare alb/negur) Mai multe detalii despre licenta TV gasiti aici
  • Internet + TV = £50/luna pentru o viteza de 150Mb/down si 20Mb/up; Internetul in UK nu e bun de nimic.

Pentru a vedea taxele si cat primiti in mana, in functie de salar, va recomand sa accesati http://www.uktaxcalculators.co.uk/, calculatorul este real.

Deasemenea, ca programator in Londra, daca stai mai mult de 2-3 ani intro firma este mirare. Majoritatea firmelor nu angazeaza personal care a stat pe aceasi pozitie intro singura firma timp de 10-20 ani. Stiu ca acum aveti intrebari, dar motivul pentru care un programator nu sta mai mult de 2-3 ani intro firma este pentru ca nu mai are ce invata dupa perioada respectiva.

Nivelul de cunostinte al unui programator care schimba firma tot la 2-3 ani, este mult mai avansat decat un programator care face radacini intro firma.

Tin sa mentionez faptul ca lucrez cu PHP si JavaScript, astefel, in alte limbaje de programare, regulile sunt diferite.

5 Likes

Damn, these UK recruiters bugging the fuck out of me must be quite bad at their jobs. (am deja 4ani+ la same company).

Mai usor cu generalizarile.

** triggered **

EDIT (on topic):

Nu ma atrage - plus iarasi raspunsul este relativ simplu odata ce scoatem banii din ecuatie: depinde de personalitatea fiecaruia. Eu unul desi uneori gandesc si in Engleza (bad English ofc) nu m-as muta din simplul motiv ca it gives me anxiety.

Iar partea cu having an open mind si etc. era gloriously true in the middle ages sau acum 50-70 ani - insa acum este trivial sa fii open-minded daca chiar vrei sau ai predispozitia pt. asta.

Am observat foarte multe persoane care calatoresc de rup insa aparent nothing can break their preconceptions.

1 Like

Din pacate agentii de recrutari te cauta foarte des, fiindca singurul interes al lor este ca tu sa iti schimbi locul de munca pentru ca ei sa primeasca comisionul.

@dakull imi pare rau daca te simti ofensat pentru ce am spus cu “2-3 ani la locul de munca”, nu aia a fost intentia. Voi edita postul pentru a mentiona faptul ca totul este relativ in functie de limbajul in care lucrezi.

Chiar si cand vin direct de la that specific company? ma rog, the idea nu era to blow smoke up my arse ci doar ca you have a fallacy there.

Intocmai poate fi chiar reversul, persoane care lucreaza intr-o companie zece ani sa aiba exp. cu un ordin de magnitudine bigger than those care isi schimba jobul la 1-2 ani.

Da, ai dreptate, dar din experienta mea de recrutari, programatorii PHP care lucreaza 10 ani intro singura firma, au anumite “fixuri”, spre exemplu am avut un interviu cu un programator care 9 ani a lucrat la IBM in PHP/Drupal 6. Toate testele ce lea facut au fost foarte bine facute, dar in momentul in care a trebuit sa creeze un modul in Drupal 7 sau sa modifice cod in Symfony, a scris cod cu logica de acum 4-5 ani folosind o versiune mai veche de PHP.

Deasemenea, daca schimbi locul de munca in fiecare an (si nu la 2 ani), va trebuii sa ai un argument foarte convingator in interviuri, fiindca altfel, inseamna ca nu poti sa iti tii un loc de munca stabil mai mult de 1 an. (Asta e din propia experienta, spusa.)

2 Likes

OK, de fapt vorbesti de plafonare (sau not-giving-a-damn) - da, daca avem un programator care face asta doar pentru bani si in timpul liber nu citeste, experimenteaza cu nimic atunci indiferent daca va lucra 2-3 sau 10 ani la o firma, efectele vor fi similare.

Din cate ai descris exact despre asta este cazul.

Agree - desi eu unul as fi putin sceptic si la doi ani mai ales daca proiectul a fost unul ok.

2 Likes

Pot scrie codul cu sintaxa din 1999 sau cu aia din PHP 7, what’s the point?

Idea e să faci lucruri robuste și rapide ca timp de execuție. Și să-ți meargă mintea. Din relațiile mele la Microsoft înțeleg că trec pe la interviuri oameni lipsiți de gândire analitică. Oameni de genul cărora trebuie să le spui să scrie o funcție cu parametrii a și b că altfel nu știu. Very sad.

Și aici citesc de la persoane mult mai capabile de a fi arhitecți că 10.000 de euro e mult. Dar apoi Europa e socialistă (cu taxe mari) față de US. Măcar poți să-ți iei o lună și o săptămână concediu (pe an, parcă în State era 2 săptămâni) plus concediu de paternitate. Am auzit de persoane în Franța care au venit la muncă o lună într-un an (în domeniu medical, nu IT). Uau!