Va scadea nevoie de web developeri?

Stateam zilele astea si ma uitam pe internet si am tot vazut fel si fel de platforme si aplicatii care te ajuta sa faci website-uri si vad ca apar din ce in ce mai multe astfel de aplicatii si ma temeam ca nu cumva in 10-20 de ani sa scada mult nevoia de web developeri. Adica de ce sa angajezi un web developer cand poti sa platesti ceva la wix sau la shopify faci putin drag and drop, 2-3 pluginuri si hop ai un website gata. Eu ca sa fac un website trebuie sa stiu atatea lucruri (html,css,javascript,responsive web design, macar un framework destul de bine, poate si un nodejs sau un python pentru back-end sau php si multe altele).
Adica da nu cred ca se va intampla peste noapte asta, dar mai ales ca vad ca se dezvolta din ce in ce mai mult AI-ul ma gandesc ca intr-o zi vom da 2-3 clickuri , cateva optiuni selectate si algoritmul de AI va face totul pentru tine.
Ce parere aveti?

Nevoia va scadea, cu siguranta. Dar nu complet.
E si o miscare prezenta pe twitter sub hashtagul #nocode.

Am vazut un demo pe twitter in care comunicai cu un bot si ii scriai ce outcome ai nevoie, iar el construia asta; de ex: ii spuneai ca vrei un buton albastru care odata apasat sa faca o actiune anume, iar botul respectiv general codul + un demo.

Figma, framer, draftbit.com, zapier + multe alte website builders vor reduce nevoia de web developers, dar asta cred ca e un lucru bun.

Uite si cateva tools bune pentru asta - https://twitter.com/VivekanandGorai/status/1289837026703941632/photo/1

1 Like

Mie mi se pare mai îngrijorător ca ultimele 5 companii cu care am discutat despre o poziție full Stack, majoritatea de midd (spre senior), au bugete pana în 8000 lei :))) adică dacă bifai toate cerințele jobului (care nu erau puține deloc) puteai ajunge la suma aia, altfel, mult mai mici

Asta inseamna ca ar trebui oare ca noi programatori web sa migram spre alte tehnologii in viitor??

Nah. Se aplica si acolo asta:

1 Like

E diferenta intre o pagina pe net si o unealta. Iei un wix cu $5 si ai pagina, iar cand vrei sa ai o functie mai neobisnuita nu poti. Nici nu poti muta site-ul la altii. Godaddy la fel. Mai e si google pages, etc.

Dar gandeste-te si asa: sunt > 1mld de site-uri online si o sa apara inca pe atatea in cativa ani. Nu sunt destul de multi dezvoltatori sa le creeze, daramite sa le intretina pe cele existente.

2 Likes

De curând am muncit cam o lună la un “site” care are fix o pagină :slight_smile: (pentru cine e curios ce naiba am lălăit atâta, plateste-focus.ro).

Ideea e că mereu a fost uşor să faci un “site” care nu face nimic (mai ţine cineva minte FrontPage?), problema e că interfaţa cu utilizatorul este doar suprafaţa aisbergului. Pentru ca site-ul ăla să facă ceva util (de exemplu să conectezi platforma Focus Sat cu un procesator de plăţi şi cu un sistem de facturare automată), deja este cu totul altă poveste.

3 Likes

Avand in vedere cate tehnologii avem acum si cate framework-uri sunt, stai chill!
O sa fie nevoie de web developeri.

1 Like

E greu de prezis. Cu siguranta schimbarile se vor intampla tremptat, in decursul multor ani. Eu zic ca cel putin 10 ani poti sa stai linistit, iar apoi te poti adapta la noile trenduri.

Cine stie, poate modul in care interactionam acum cu pagini web va fi depasit. Poate lumea va prefera mai mult sa interactioneze vocal cu un robot de genul Alexa.

Cu siguranta toate aceste tooluri de care am zis mai sus vor deveni un fel de lego pieces. Vrei sa adaugi plata prin stripe? There’s a plugin for that. Vrei un newsletter box? The same. Vrei un slideshow sau o galerie de imagini (asta deja se intampla)?

Se va pierde o mica parte de utilizatori care vor prefera sa isi construiasca singuri site-uri precum iti imbini mobila la ikea, insa astia sunt cei care oricum ar fi platit putin si ar fi avut pretentii mari, insa jobul de web developer in care faci interfete pentru a interactiona cu niste APIs cu siguranta nu va disparea prea curand.

raspuns scurt - nope

Mai lung:
Mi se pare ca ar trebui sa depui un efort maricel sa ramai doar web developer. Web, traditional, ar insemna HTML si CSS. Hai sa punem si JS, ca pare de bun simt in anul primei [!?] pandemii din secolul 21 sa ne asteptam ca majoritatea paginilor sa aiba si JS.
Daca apare un black box in care bagi niste date si ies site-uri, stiind JS poti sa te apuci de node / deno.
Ai framework-uri ca electron care pot face aplicatii native [meh, sa le zicem asa].
Exista si argumentul ca o tehnologie care poate scoate site-uri ar putea sa scoata si aplicatii native, dar chestiile astea nu se vor intampla peste noapte.
In timp ce “ei” lucreaza la tehnologii care sa inlocuiasca web devs, web devs se vor orienta spre altceva, pentru ca pana la urma rezolvam niste probleme, nu ramanem cu aceeasi tehnologie de dragul tehnologiei.

Plus asta! [credeam ca a mai pus-o cineva pe forum dar n-am gasit-o]

Lucrez de aproape un an la un proiect. Plecase de la ceva relativ simplu, un fel de update al unui proiect facut acum 3 ani. Nu vrei sa stii de cate ori s-au schimbat schimbarile [ori pentru ca nu merita investitia, ori ca ne-am dat seama ca e mai bine in alt fel, ori ca s-au schimbat cerintele]. Deja e intr-un punct in care decat sa descriu ce trebuie sa faca si cum trebuie sa functioneze fiecare chestie, mai bine-l fac eu :slight_smile:.

3 Likes

Mereu vor exista aplicatii care au nevoie de mentenanta. Heck, inca exista cerere pentru programatori cobol.

1 Like

Compara un web developer de acum 20 de ani cu unu de azi si iti vei raspunde singur la intrebare!

Web developmentul este doar o ramură a developmentului. El conține front-end, backend, devops, care le rândul lor se împart în alte subramuri.
Este și întotdeauna cred că va fi echilibrul dintre cât ești dispus să investești într-un site și ce vrei să obții. Dacă nu ești mulțumit cu funcționalitățile standard, trebuie să plătești pentru custom. Și ghici cine le dezvoltă? Exact!

Sunt siteuri care au wizzarduri destul de drăguțe dar care au marketing și mai drăguț. De acolo este senzația că pocnești din degete și tadaaa! Peștișorul de aur ți-a făcut siteul exact cum îl dorești.

Cât despre AI, mai are mult de păpat până la independență. Ironic este că acum ceva ani rădeam de aplicațiile făcute în din mai multe if-uri decât linii de cod. Cercetează puțin despre ce este vorba în AI. No offense, AI fans, sunt și excepții, dar puține.

De ce ai avea nevoie de o linie de cod pentru un site de prezentare in 2020 ?
Pentru aplicatii depinde de la caz la caz, se pot face aplicatii destul de avansate cu visual programming, code generators si totul gandit in asa fel incat sa refolosesti lucruri deja existente (e.g servicii din tabelul de mai sus). Vezi https://www.appgyver.com

Te atingi de cod doar cand e necesar, totul se poate face frumos pe componente. Componentele noi se pot genera inclusiv cu machine learning pe baza unor componente existente, un design system se poate genera si fara machine learning din componente existente. (sunt destule) Toata programarea pe front-end e despre state management, teste, passing down props/componente ca sa obtii ce vrea designerul. Daca ai un sistem coerent pentru astea (eg. React Native/web components/backend serverless/functional/stream-uri de date) poti automatiza aproape tot cel putin pentru un MVP. Sunt aplicatii tip Sketch pentru a refolosi direct componente in design in loc de poze. Se poate imbunatati totul pana in punctul in care automat un AI iti leaga props cu ceva date din baze date/stream-uri de date/pubsub/alte componente. State machines si state charts, functii pure, componente pure, view-uri la baze de date reactive cu pubsub (graphql) o sa duca la aplicatii din ce in ce mai avansate realizate cu un app designer nocode in loc de cod. O sa iti trebuieasca doar SQL/query-uri de graphql ca sa ai ce date lua ca sa le afisezi/procesezi. (aici te poate ajuta si SQL cu autocomplete/ai)

Baza de date e dificila, daca ai bani folosesti AWS/GCP cu GraphQL/pubsub/stream-uri kafka/alte solutii care se pot automatiza.

Exista si un nocode AI movement care e practic drag and drop de surse de date, data wrangling, training de modele si configurare cu gui. Nu trebuie sa scrii tu functiile matematice folosite in tensorflow, e destul sa le folosesti cu drag and drop intr-un UI.

O sa vina probabil cineva care combina toate pattern-urile care trebuie pentru un “IDE” in care poti crea aplicatii/solutii intr-un mod intuitiv cu orice sursa de date, cu orice tip de componente, cu functii pe backend din cloud si o sa ne lingem degetele cand o sa vedem aplicatii tip Facebook, Twitter, Google Sheets refacute intr-o zi, doua intr-o platforma de genul cu toate functiile sale. (asta nu inseamna ca nu va fi greu de utilizat, doar ca in loc de cod o sa stai intr-un designer in care ai totul la indemana)

Web-ul o sa se transforme, o sa se mute in AR/VR usor usor doar sa ajungem la foveated rendering (vezi DeepFovea) si 5G. Din 2030/2040 s-ar putea ca siliconul sa piarda in fata unor procesoare bazate pe izolatori topografici (da, exista superconductori la temperatura camerei in 2020) si telefoanele noastre o sa devina de 10 ori mai rapide ca si calculatoarele pe care le folosim acum si bateria o sa tina zile. Practic o sa fie imposibil sa scrii aplicatii de mana care sa foloseasca puterea de procesare din viitor si sa fii competitiv. Ai nevoie de WYSWYG… Codul nu o sa dispara, o sa se transforme intr-o combinatie de IDE WYSWYG si cod scris de mana pentru el ca sa extinzi platforma asa cum trebuie. Un Nvidia GTX 2080 o sa ruleze pe fiecare telefon in 10-20 de ani, o sa fie o alta generatie de aplicatii. Iar in cloud o sa ai calculatoare cuantice, o sa faci un video cu telefonul la o casa si o sa poti sa te joci Counter-Strike cu prietenii dupa in el la rezolutie 1:1 sau faci o poza la tema de casa si iti scrie telefonul eseul.

Raspunsul meu ar fi ca nu va fi nevoie de web designeri/developeri cum e domeniul lor de azi fiindca multe site-uri/aplicatii se pot inlocui direct cu roboti/boti, o sa fie inca un generational leap ca si cum a fost cu iphone-ul doar sa scapam de Intel/AMD si bateriile pe litiu.

3 Likes

Lucrurile care se fac greu la un moment dat, se fac din ce în ce mai ușor cu trecerea timpului, dar devin inutile. Lucrurile care contează, se vor face întotdeauna greu. Nevoia de web developeri nu va scădea, dar web developerii care rămân în urmă pot avea probleme.

3 Likes

E interesant cand citesti carti SF vechi si vezi cum isi inchipuie viitorul. Acelasi lucru si in filmele vechi.
Ce am observat e ca 99% din filme/carti isi imagineaza viitorul folosind referinte existente in timpul lor.

Eg: in unele carti scrise in anii 60 computerele din viitor continua sa aiba “punch cards”. In filmele din prezent computerele si tabletele din viitor sunt foarte asemanatoare cu cele din prezent.

Foarte putine predictii ale viitorului folosesc referinte care inca nu exista sau sunt intr-o stare foarte incipienta. IMO alea sunt singurele care au sanse sa fie mai aproape de adevar.

Spre exemplu multi isi imagineaza acum AI avansat in cativa ani (zeci), AI ce foloseste fie hardware care exista acum dar intr-un stadiu mai avansat fie quantum computing.
Ca intotdeauna oamenii folosesc referinte puternice din prezent pentru a proiecta viitorul.

Dar nu m-ar mira ca viitorul sa arate cu totul altfel (adica intr-un mod neasteptat, putin previzibil folosind starea actuala a tehnologiei). Poate calculatoare “biologice” implantate direct in fiecare dintre noi folosind nush ce unde electromagnetice pentru networking. Poate un calculator construit/crescut direct in creier folosind gene editing, celule stem sau mai stiu eu ce. Poate o sa putem manipula realitatea folosindu-le doar creierul prin intermediul unor dimensiuni paralele.

In orice caz probabil nevoia de web developeri va scadea ptr. ca nu va mai fi web-ul asa cum il stim azi. Dar oricand o sa fie nevoie de oameni cu cunostinte pentru a munci la diverse chestii (oricare or fi alea). Si daca nu o sa fie nevoie (pentru ca robotii o sa ne inlocuiasca ca si workforce) - atunci hell yeah. O sa avem timp liber sa facem ce vrea muschiul nostru. :stuck_out_tongue:

4 Likes

@Floki a punctat foarte bine.
Acum că am depasit 10 ani de web development pot spune cum a evoluat piața.

Dacă în 2010 HTML era un “must” la angajare, acum nici măcar nu se mai pomenește, pentru că e de neconceput să nu se știe deja.
E ca și cum la angajarea unui contabil i se cere să știe să scrie.

Accesul la cunoștințele de programare este mult îmbunătățit față de acum 10 ani.
Pe vremea aia abia se găseau telefoane mobile sau tablete. Acum până și la grădiniță au copiii un device, iar asta vine la pachet cu cursuri de programare sau robotică.

Însă cine vrea să rămână competitiv pe piața asta trebuie să țină pasul cu progresul. Nu mai e de ajuns să faci o pagină frumoasă cu butoane care au niste JS în spate.
Eu unul ca să mă mențin competitiv am invatat sa lucrez și cu baze de date, servicii de cloud, compilere, containere, etc. Adică m-am îndreptat spre fullstack cumva. S-ar putea ca și astea să ajungă banale în câțiva ani.

Oricum, clienti care vor ceva custom vor exista întotdeauna.

6 Likes