Viitorul IT-ului in lume si RO

Cum comentati?:
https://www.linkedin.com/pulse/3-5-ani-salariul-unui-programator-senior-va-fi-3-4k-net-calciu-sorin/
Asistăm la un deficit imens de resurse tehnice coroborat cu mentalități arhaice ale departamentelor HR, aflate într-o reală agonie din 2018 încoace. Există și “gig economy; work uberization; paid for what you work”.

https://www.youtube.com/watch?v=_eTyeUeNZSA&feature=youtu.be

1 Like

Deja suntem in categoria 3000+ euro pe luna…

5 Likes

Apar genul asta de articole ca ciupercile dupa ploaie, ma intreb deja daca nu e vreo miscare underground care le pune la cale :))

3 Likes

Hurr durr, salarii mari IT, progress mai mult, salarii si mai mari.
Asta e acelasi tip care a scris articolul ca nu-l angajeaza nimeni ca sunt interviurile prea grele.

Cine il tot promoveaza? Are niste argumente si un fir al logicii de gradinita.

3 Likes

toata lumea vrea sa se bage in IT asa cum toata lumea a vrut bitcoin/.com/caritas etc. chiar daca este mult de munca, momentan este si o bula care va exploda inevitabil si va mai nivela lucrurile (nu neaparat la salarii) cat la oameni slabi si proiecte nesustenabile

5 Likes

Eu as zice sa nu puneti botul la nimic scris din 2020 pe LinkedIn, practic oricine care scrie pe el va fi promovat aiurea pentru aproape orice articol scris decent (indiferent daca are substanta sau nu).

Chiar si eu vreau sa incerc sa ma autopromovez pe LinkedIn cu articole de clickbaiting de genul ca sa vad daca pot sa imi extind reteaua cu oameni care chiar iti pot da salarii de 3-4000 de euro fara probleme si pe frecat menta.

Viitorul e foarte complex, daca ne uitam la piata din lume e usor sa iti dai seama ca mai toate firmele care platesc bine sunt pe bursa si traiesc din fonduri de la investitori. (nu din profit)
Daca firmele astea scad pe bursa sau ajung in punctul in care nu mai pot atrage investitii (vezi WeWork) intervine riscul ca cineva sa scada fortat salariile in IT din SUA ca sa evite o recesiune globala, ceea ar fi dezastru pentru noi si majoritatea freelancerilor.
De exemplu daca WeWork cade trage cu el tot atatia bani ca si Lehman Brothers si sunt sanse mari sa cada.

Chinezii cumpara orice afacere pe care pun mana la aproape orice pret, controleaza deja aproape toate firmele mari care dezvolta jocuri de calculator sau aplicatii mobile. Ceea ce este iarasi o veste proasta pentru freelanceri. Chinezii sunt programatori foarte buni, japonezii, coreeni si indienii sunt langa ei. Investesc masiv si in Africa, probabil ei vor controla piata de acolo. Noi nu putem lucra cu chinezi.

Economia din Germania am citit ca nu sta bine mai deloc, e o piata importanta pentru noi, iar daca vin nemtii la noi vin doar sa scada costurile, nu sa ofere salarii decente. Un salariu de 3-4000 de euro va fi normal in Germania, nu in Romania.

(vezi foodpanda, au cumparat competitia in loc sa investeasca in dezvoltare sau vezi Clever, aplicatia e absolut oribila dar pompeaza bani in marketing si operatiuni)

Englezii la fel, cu Brexit isi muta operatiunile in zona noastra, ceea ce e bine, dar nu stim cat o sa vrea sa ramana. Scopul lor este iarasi taierea de costuri, nu sa ne plateasca ca sa fim programatori buni.

Plus mie dezvoltarea de software nu mi se pare de o asa importanta precum i-se da de majoritatea oamenilor. Am multi prieteni care zic ca vor sa faca o aplicatie pentru XYZ, au idei bune, stiu bine ce fac dar uita de bani. Dezvoltarea de soft e o afacere ca oricare alta.

Singurul motiv pentru care salariile vor creste la noi e fiindca costurile de trai cresc sau se schimba nivelul de trai. Majoritatea oamenilor au si rate la casa, chirie, ceea ce ii obliga sa accepte salarii mediocre. Daca ai incerca sa cresti salariile in Cluj cu lobby de exemplu ai descoperi ca nimeni nu si-ar risca locul de munca fiindca nu are de unde. Majoritatea programatorilor senior din Cluj stau in afara orasului ca nu isi permit o casa in Cluj nici macar in rate. (cel putin asta e observatia mea)

6 Likes

Sunt de acord cu tine mai putin cu punctul asta. In momentul de fata companii din germania vin in Romania (si Serbia, Bulgaria, Ucraina) pentru ca nu gasesc oameni, nu pentru bani(stiu asta pentru ca sunt direct implicat). Iar WeWork nu va cadea pentru ca au bagat prea multi bani japonezii de la SoftBank.

2 Likes

3000 nu e mare lucru la un senior

Are perfectă dreptate.

Aici nu discutăm însă de script kiddies care scriu 2-3 linii de html și CSS sau care știu instala o temă de Wordpress.

Vorbim de ce a enumerat el, soft de folosit in televizoare, frigidere, mașini, electrocasnice, chestii care nu sunt CSS.

Acolo e deficitul și mai mare pentru că toți care se bagă în IT se bagă pe html CSS și poate php procedural pe ici pe colo cât să execuți niște funcții prin Wordpress.

Salariul de 3000 euro e o raritate si in managementul multinationalelor. IT guy/ programmer e executiv, iar rezultatul muncii lui, oricata calitate ar avea, nu e nici 5% din produsul final.

1 Like

In companii precum DB, ING, FitBit poti obtine banii astia pentru un nivel de senior.

3 Likes

Chiar nu e. 55K eur brut/an e un pic peste salariu de junior in vest

Daca nu aveti 1-2 studii facute de Harvard care sa sustina afirmatiile voastre despre media salariilor… pardon, mediana, consider ca nu avem ce discuta. /endjoke

Lasand gluma deoparte, cred ca stiu salariile la 40 de devi, de la nivel de intern pana la senior, din bucuresti. Pentru senior nu stiu pe nimeni sub 2500 de eur pe luna chiar si pe tehnologii din alea in care se arunca masiv cu noroi gen php. Iar daca intru pe “teren minat” gen java si go…incep sa inghit in sec.

Stiu, salariile sunt confidentiale, bla bla…dar lumea la o bere mai vorbeste una alta. Nu poti crede chiar tot :wink:

Parerea mea e ca in viitorul apropiat o sa fie mai mult serverless si cloud in general, ML si AI pe termen mediu. Ma abtin pe termen lung.

4 Likes

Avand in vedere ca forta de munca in IT este cea mai mobila dintre toate sectoarele economice, este inevitabil ca salariile vor creste pana la niveluri care sa prevină migratia pe criterii economice.

Asta înseamnă intre 3 si 4 k EUR net pt un senior, medie la nivel de industrie.

Avand in vedere ca Romania nu este formata numai din Bucuresti, Cluj, Fitbit and whatever… sunt curios care este viitorul IT in rest, cand ajung aia 3k o banalitate si in arealul meu :smirk:

3 Likes

Confirm, ai 100% dreptate dpdv al salariilor, cel putin in Bucuresti. Eu nu stiu doar din auzite la o bere :slight_smile:

Credeti ca discutia curenta si cea de aici fac parte din lumi paralele? Eu zic ca da. Aici se invart niste amarate de sume in jurul a 3k net, in timp ce dincolo se ofera o gramada de lucruri.

Nu mi se pare deloc speciala lista de beneficii de la anuntul medicover. Sunt destul de standard. Si nu stim nici salariul asa ca … :slight_smile:

Cred ca numeri pe degetele de la o mana firmele care-ti achita costurile pentru o conferinta serioasa din Europa … majoritatea ofera bilete la tot felul de evenimente romanesti, care-s de fapt ocazii de a face marketing si atat.

Corect sunt putine, dar din anunt nu rezulta ca asta ar fi inclus, zice doar:
“Continuous learning by having access to soft skills & technical training / certifications / conferences and IT&S events, office Library, Puralsight;”