Viitorul presei și al blogurilor

Și eu sunt de părere că treptat blogurile vor fi depreciate.
Probabil nu se va mai intra așa usor pe piața asta, dar nu vor dispărea.

Alternativa va fi serviciile de tip onlyfans.
Onlyfans nu era inițial dedicat conținutului erotic, dar așa i s-a dus vestea.

Pot exista un fel de “cluburi” online private unde accesul să se facă cu plată, iar conținutul să fie de calitate.

Blogurile, PHP și Java tot mor de 20+ ani.

Predicția asta funcționează la fel ca predicțiile despre crize și cutremure: dacă ieși și anunți zilnic asta, eventual se va întâmpla.

4 Likes

Cumva, cred ca suntem la un moment precum aparitia internetului sau telefonului, inca nu e clar, dar saltul va fi ca de la telefonul fix la iphone.

Dintr-o data o sa ne simtim batrani, nu vom mai intelege nimic la fel cum parintii nostrii nu au inteles internetul, calculatoarele si telefonul destept.

Cat despre continut platit, iti garantez ca sub 2-3% din oameni ar fi dispusi sa plateasca ceva fara sa fie ceva fizic sau foarte special. Cati oameni crezi ca platesc pentru ziarele online ? In Romania ?

care ziare?

eu nu cred ca nu se plateste pentru ca nu exista disponibilitate.
nu se plateste pentru ca

  • ori nu exista continut suficient de bun (si prin bun ma refer la o combinatie de factori, poate dorit e termenul mai potrivit)
  • ori exista alternative gratuite care sa satisfaca nevoia / dorinta suficient de aproape de cele cu plata.

daca s-ar schimba complet contextul si nu am mai avea alternative gratuite suficient de potrivite… sunt convins ca s-ar plati si pentru “ziare online”.
care era diponibilitatea de a plati pentru filme online acum 10 ani si care e acum? dar pentru mail? dar pentru alte servicii online?

Defineste continutul suficient de bun. Porn/romane erotice/cum sa castigi la pacanele ? Aplicatii distractive pentru polinoame hermite ? Integrale de contur la cafea?

Pot sa imi fac cont pe onlyfans si sa ofer mentorat pentru React/Typescript, articole, dar nu cred ca e o idee buna.

nu stiu daca e o idee buna, dar s-ar putea sa nu fie prea cautata / dorita, deci nici platita

Un exemplu pe care l-as lua eu ca un exemplu extrem de bun pentru continut dorit e ce a facut Mr. Beast.

Totusi nu as plati un leu pentru el.

1 Like

Toți cei care nu știu să instaleze un adblock. :smiley:

Presa este într-un cerc vicios extrem de nasol:

Nu au (suficienți) cititori premium → nu pot susține articole de calitate → bagă ads, să compenseze → interesul cititorilor scade → este nevoie de titluri INCREDIBILE sau SENZAȚIONALE → cititorii care ar plăti nu sunt foarte motivați să plătească → mergi la pasul 1.

Chestia asta se repetă până presa va face implozie și - NU O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI - va muri. Nu cred că că presa scrisă pe hârtie o duce mai bine, date fiind aceleași titluri și aceiași oameni implicați în scrierea lor.

Dar da, cititorii, în general, nu sunt foarte dornici să plătească. Uită-te la DevForum, s-au strâns 24 patroni după vreo 5-6 ani de pedalat în gol.

Uită-te la Zoso, are 1.5Mil unici/lună și abia a strâns puțin peste 100 patroni. Procentual, DevForum are semnificativ mai mulți patroni decât el. Ia să-l abordez, poate îi vând un curs de succes :troll:

4 Likes

Blogurile au cam murit comparativ cu 2005-2010.
Ca să comparăm evoluția, să ne aducem aminte de termenul de “blogosferă”, care acum a dispărut din vocabularul comun.
Blogurile sunt ceva cam de nișă comparativ cu perioada aia.

După 2010 Facebook a introdus paginile personale, care au luat locul blogurilor.
Pentru cititori nu a fost o mare diferență, însă pentru bloggeri, da. Pe Facebook nu au putut plasa reclame.

Asta e adevărat, dar e caracteristică țărilor precum România.
In România nu a existat până la Netflix noțiunea de plată pentru conținutul online.
Făceau românii cumva și luau filme de pe torenți.

Dar se schimbă generațiile. Poți să te uiți la vânzările de bilete la cinema. E adevărat că poți lua filme de pe torenți, dar totuși nu e așa fun ca la cinema.

Mai ține și de nivelul de digitalizare al populației.
Cu cât devine omul mai obișnuit să plătească online, cu atât va fi dispus să plătească si pentru alte servicii. Cam așa a fost si cu comenzile cu livrare la domiciliu. Până si in cel mai înfundat sat din țară se fac comenzi cu livrare la domiciliu.

In Romania peste 60% din oameni nu isi permit sa mai plateasca ceva continut, Netflix cred ca exista la noi exclusiv din cauza programatorilor.

Iar Netflix and such se cam duc de rapa, mereu cand incerc sa caut ceva sa ma uit la el imi vine sa imi pun palaria de pirat. Daca n-as avea toata familia pe un singur cont l-as anula.

Alternativa e sa imi cumpar un VPN, dar e mai ieftin si sigur ca pirat, oricum si VPN-ul ar fi ilegal sau stau 30 de minute sa il fac sa mearga.

Ca sa te abonezi la Disney/HBO/Amazon Prime/Hulu/Apple TV/Netflix ca sa ai mereu acces la orice film iti vine in minte (si pariu ca nu sunt toate in lista asta), plus subtitrare/sincron e o prostie/o mica avere.

1 Like

Blogosfericii și-au făcut blog strict pentru a face bani. Și - surpriză - banii sunt legați de numărul vizitatorilor, iar ăștia nu vin în primele săptămâni. Sau în primele luni [1].

Dacă te uiți la peisajul online românesc, observi că majoritatea site-urilor de știri mai curate au un format foarte blog-alike.

Pesemne ai uitat/ratat știrea de acum câteva zile: s-a lansat SkyShowtime :smiley:


  1. Cu excepția cazurilor în care ești George Buhnici sau Mircea Badea, unde pleci din start cu un public. Dar îl pierzi pe drum. ↩︎

Apropo de bloguri, ce se mai știe despre blogspot?
Am văzut că își curăță baza de date.
Am avut niste bloguri acum 12-14 ani si azi am primit email că unele postări au fost șterse pentru că au fost marcate ca spam.
La vremea aia cred că erau ok, dar cu termenii de acum nu mai sunt ok.