Vine recesiunea?

Vine recesiunea?
__
__

3 Likes

thread relevant

1 Like

Criza din 2008 m-a luat prin surprindere prin 2010, când am aflat că a fost criză. Toate creșterile de taxe/scumpiri/etc le-am luat drept „cost of doing business” și nu mi-am bătut capul prea tare.

Asta în condițiile în care am început să fac freelancing full time prin 2007.

Dar pe de altă parte… atunci nu erau cursuri care te învățau să ceri zeci de mii de euro din freelancing, deci s-ar putea ca lucrurile să stea bine pentru cei ce n-au urmat cursurile minune și mai puțin bine pentru ceilalți :smiley:

3 Likes

Pe mine m-a surprins în Franța. Firma la care lucram ne-a zis ca nu o sa avem mariri anu ala pentru ca e criza, deși ei avea profituri calumea. Chiar asa au zis, avem rezultate bune dar e criza…
Cam asta a fost.

Si sa intelegem ca nu mai lucrezi, daca lucrai…

Crizele nu seamana intre ele.
2007 a fost cauzata e credite neperformante in imobiliare; iar pt Romania abia intrata in UE a fost o ocazie buna pt expansiunea/cresterea ITului, occidentul cautand piete mai ieftine iar Romania fiind tara emergenta, mai ales pe IT.
Acum nu mai pare asa ieftina piata din RO cand sunt pretentii de la 2k+ E, deci nu stiu daca o sa vedem acelasi efect, desi suntem la jumate fata de SUA.

Acum in 2 ani s-au printat dolarei cat in 30 ani, inflatia la niveluri record, e nevoie de corectie, sa mai strangem cureaua ca sa nu ajungem Venezuela.
Se adauga razboiul ce influenteaza piata energetica si dezechilibrele in lanturile de aprovizionare; razboiul economic cu mutarea productiei mai la vest…

Ramane sa vedem cat timp trebuie sa strangem cureaua…iarna urmatoarea va fi intereasanta pt gaze.

Evident ca proiectele mici se mai inchid, vedem cat tin corporatiile proiectele mari bugetate pe 2-5 ani, cat ar tine si criza…

Cauzele crizelor nu seamănă. Efectele sunt la fel cam de fiecare dată: concedieri, limitarea investițiilor și/sau a explansiunilor etc, plus măsurile luate de fiecare stat în parte (ori umblat la taxe, ori bail out la corporații) :slight_smile:

Dacă ai norocul să fii în domeniul care a cauzat criza… ei bine… ghinion. :person_shrugging:

2 Likes

Andrei Caramitru, care este partener McKinsey, spune că sunt șanse 95% să vină recesiunea.

Si ar mai fi ceva. Globalismul nu mai poate fi ce a fost. Din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, iar asta se răsfrânge foarte mult.

In principiu depinde de domeniul afacerii in care lucrăm.

Cum ne afectează… e altă poveste.
In 2008-2011 nu m-a afectat deloc. Eram in plină ascensiune ca freelancer si nu-mi dau seama dacă putea fi mai bine.

La corporații care produc software se poate să nu se schimbe nimic sau să închidă puncte de lucru cu totul.
La firme care oferă servicii digitale - depinde de servicii.
La freelanceri nu cred că va fi vreo problemă.

2 Likes

Important e sa te adaptezi la cerintele pietei, cine nu se adapteaza are de suferit.

1 Like

Rusia nu e chiar de vina pentru tot.

China e in cel mai sever lockdown de la inceputul pandemiei, sunt probleme in multe locuri, in acelasi timp.

Recesiunea e ca si acceptata pe bursa, fiecare companie mare isi cumpara companiile mici la care are actiuni in pierdere ca sa le scoata de pe bursa ca sa nu poata sa scada la 0 si sa afecteze compania mama.

Fondurile de investitii cumpara companii intregi listate pe bursa si le delisteaza, asta inseamna ca tot ce e valoros pe bursa e scos de pe bursa si raman doar firme uriase care nu se misca ori care vor cadea total.

1 Like

De acord cu tot ce ai scris, mai putin cu ultimul alineat - da, se face mult M&A, dar raman destule companii cu potential pe bursa.

Chiar ieri am cumparat cate ceva din tech, printre altele Nvidia, Salesforce, Snowflake si Datadog. Primele 2 sunt prea mari sa le cumpere oricine. Ultimele 2, slabe sanse, ar atrage chestii de anti-trust, dar si daca ar fi, ar fi luate la un premium simtitor pe langa valoarea de acum, foarte putine companii isi permit sume de peste 50 miliarde $.

Exact. Cunosc o firmă care a fost afectată direct de lockdown-ul din 2020. Marea majoritate a firmelor software au fost avantajate, except cele din domeniile direct afectate.

Aici avem o multitudine de factori: pandemia, războiul pe de o parte, piața încă ieftină în Ro față de Occident, cererea încă puternică pentru digitalizare pe de alta.

Luați pixul și notați. Istoria are logică privită înapoi nu înainte.

1 Like

Eu tind să cred că vă panicați un pic. Vine vreo criză? Naiba știe, dar nu uitați că cei mai mari analiști financiari au prezis cu succes doar vreo două-trei din ultimele 300 de crize anunțate din secolul ăsta :slight_smile:

Și până la urmă, și cu, și fără recesiune, Tom Hanks zice o treabă mișto:

9 Likes

Pentru ca: Hindsight bias - Wikipedia

Everybody’S an Expert | The New Yorker

Asta din cauza ca-s ‘experti’ intr-o ‘stiinta’ care e in mare parte pseudo-stiinta. Sunt atat de specializati in blablaologia aia incat sunt total sau macar vast ignoranti cu privire la multe ramuri stiintifice foarte relevante cu privire la subiect.

Nu e ceva specific domeniului respectiv, ‘experti’ de-astia activeaza in multe altele.

Recent am vazut un ‘studiu’ postat pe reddit unde climastrologi ‘experti’ au anuntat ca climatul devine haotic din cauza oamenilor. Indivizii aia habar nu au ce e haosul in sens stiintific (folosind terminologia oamenilor de pe strada) si mai si arunca cu tupeu ignorant afirmatia ca climatul era predictibil inainte de a-si baga oamenii coada.

3 Likes

Am dat like din greșeală și se pare că nu-l mai pot lua înapoi.

Lockdown-ul din China se va încheia la un moment dat.
In schimb cortina de fier s-a instalat între occident și Rusia, iar asta va persista ani buni.
Nici dacă se împacă toată lumea nu se va mai reveni la situația anterioară războiului ușor.
Sunt ~1000 de firme mari care s-au retras din Rusia, iar după ce Kremlinul a confiscat bunurile companiilor străine curajul de a investi acolo s-a pierdut. Cam toată lumea trebuie să fie atentă cu cine face afaceri.

In China problema majora e Evergrande, ei se confrunta cu Lehman Brothers-ul varianta chineza. Daca anunta falimentul va bloca creditele, iar daca se blocheaza creditele se blocheaza afacerile. Cei de afara nu au interesul sa se duca sa cumpere proprietati pe care le poate lua/bloca oricand statul comunist.

Multi continua deocamdata sa cheltuie ca si cum nu ar exista ziua de maine.

Sunt si multi care au facut economii in pandemie, deci abia asteptau sa cheltuiasca pe calatorii si petreceri.

1 Like

Aici eu as recomanda cu mare caldura pe Nasim Taleb care a scris cateva carti legate de nepredictibilitatea pietelor si cum acestea sunt legate de psihicul uman.

Pe scurt, suma lucrurilor pe care le cunoastem sunt finite, dar lucrurile pe care nu le cunoastem sunt infinite, iar toate analizele se bazeaza pe ce date cunoastem. Asa ca nu e exclus ca orice analiza sau predictie sa fie invalida deoarece oricand poate sa fie destabilizata de un singur eveniment major necunoscut (black swan event).

2 Likes

Daca sunt suficienti oameni care cred ca vine o criza, se va produce la un moment dat pentru ca scade consumul.