Visual Studio Code

http://techcrunch.com/2015/04/29/microsoft-shocks-the-world-with-visual-studio-code-a-free-code-editor-for-os-x-linux-and-windows/

6 Likes

M-am jucat un pic cu aceasta versiune de Visual Studio si nu as renunta la WebStorm cel putin la nivel de front end, folosesc Visual Studio doar pentru .NET.

1 Like

…e un IDE. Visual Studio Code e un editor care intră pe nișa Sublime/Atom/Brackets. :smile:


Am încercat și eu vreo jumătate de oră VS Code ăsta și cred/sper că va fi editorul meu de zi cu zi atunci când va fi gata. E ca Sublime cu IntelliSense și Git! Dac-ar mai adăuga cursoare multiple și posibilitatea de a-l extinde folosind (să zicem) TypeScript sau poate chiar ScriptCS atunci aș renunța la Sublime…

Ce mi-a plăcut:

  • IntelliSense
  • Comenzi rapide, à la Sublime
  • Integrarea Git e fabuloasă. Pe lângă chestiile uzuale, gen diff, commit, schimbat branch, etc. mi-a plăcut foarte tare acel “interactive staging” vizual pe care-l oferă.
  • Are UI decent pentru debugging
  • Sidebar-ul poate fi mutat în dreapta! (killer feature pentru mine :smiley: )

Nu mi-a plăcut că nu are (încă) unele chestii cu care m-a răsfățat Sublime:

  • Nu are cursoare/selecții multiple
  • Nu are minimap
  • Nu poate fi extins
  • Nu are collapse la metode/regiuni/etc.
  • Nu pot fi modificate/adăugate teme

Încă nu-s convins:

  • Nu are conceptul de “fișiere deschise” (tab-uri cu fișiere) ci “fișiere în lucru”, iar Ctrl+TAB navighează prin toate fișierele nesalvate sau închise recent.

EDIT:
Tocmai am apăsat Ctrl+Shift+I în VSCode și …ce să vezi? A apărut o mică fereastră de DevTools!
Acum stau și mă-ntreb de ce folosește Microsoft Webkit/Blink în loc de Edge-ul lor (Project Spartan)? :smiley:

Lăsând gluma la o parte, mi se pare mult mai posibil acum să apară în viitor o parte din chestiile despre care ziceam că-mi lipsesc.

1 Like

Pentru cursoare multipe Alt + Click.

In alta ordine de idei Visual Studio Code pare promitator. Sa vedem cum evolueaza.

1 Like

Doh! :blush: (am încercat Ctrl+Click, Middle Click și alte combinații, dar asta nu…)

M-am mai uitat azi-noapte prin folder-ul în care e instalat… Se pare că-i Chromium + Node ( + Squirrel), adică fix rețeta folosită de Atom. Ba mai mult, am găsit trimiteri la Atom sau la pachete folosite de Atom (cum ar fi “first-mate”).
Deci, pare să fie o copie după Atom și cu toate astea, parcă-mi place mai mult! :smile:

1 Like

Nu folosesc angular sau WS, dar folosesc VS, deci nu pot să compar, dar citisem de o extensie disponibilă pentru asta (Using AngularJS in Visual Studio 2013).

1 Like

O prezentare a editorului:

5 Likes

Folosește Electron (redenumit din Atom Shell) care e defapt Chromium (Webkit) cu ceva modificări specifice creării aplicațiilor desktop. Ăsta e probabil și motivul pentru care nu au ales să foloasescă engine-ul de la Project Spartan.

Prin urmare nu m-aș mira dacă pe viitor ar suporta și toate plugin-urile și theme-urile de Atom deja existente (e.g.: minimap, collapse la metode/regiuni, etc).

1 Like

VSCode tocmai a primit un sistem de extensii și a devenit Open Source.

http://blogs.msdn.com/b/vscode/archive/2015/11/17/announcing-visual-studio-code-beta.aspx

Am renunțat la Sublime și l-am folosit cu succes de când a apărut; acum chiar că nu mai am motive să caut altceva. :thumbsup:

5 Likes

Între timp a apărul versiunea finală (stabilă) Visual Studio Code 1.0.

Câteva detalii interesante:

  • conducătorul echipei de dezvoltare (cu sediul în Zürich) este Erich Gamma, autor al cărţii Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software și unul dintre creatorii Eclipse, JUnit etc.

  • este scris aproape în totalitate în TypeScript (pentru care a fost primul proiect de anvergură, cu peste 300,000 linii de cod)

  • după primele 4 luni de development, a început să fie introdus ca pricipalul tool de developent în însăşi propria echipă care îl dezvoltă, iar în prezent a ajuns să fie folosit în peste 90% din timpul de development

  • are o variantă mai simplă numită Visual Studio Online “Monaco”, care poate fi utilizat în Azure ca site-extension, pentru a edita fişiere sursă direct din browser
    (a nu se confunda cu fostul Visual Sudio Online, - care nu este altceva decât complementul cloud al TFS - și care recent a fost redenumit în Visual Sudio Team Services, pentru a elimina confuzia)

  • referitor la fișierele sursă și structurarea acestora - similar cu Eclipse - are o [abordare folder-based] (http://www.talkingdotnet.com/what-is-visual-studio-code-and-difference-between-visual-studio-2015/) şi nu necesită fişiere de proiect/soluţii, lucru care va fi întrodus şi în Visual Studio 2016
    (motivul fiind integrarea cu GitHub)

11 Likes

Tot nu se pot incarca fisiere mari in el, pentru ca nu face streaming, ca Sublime, nu?

1 Like

Am renuntat la sublime 3 pentru el si nu regret. Un editor excelent.

2 Likes

Nu inteleg de ce nu baga cineva un background loader pentru Brackets/Atom/Visual Studio Code.
Sublime Text se incarca instant (sub 0.2s), pe cand orice altceva imi ia mai mult de o secunda si pe un ssd rapid, mai exact Visual Studio Code imi ia 7 secunde, pe cand Visual Studio-ul normal (ditamai programul de 10 gb) se deschide in 3 secunde.

Sa nu mai zic nimic ca Visual Studio Code n-are minimap full, ceea ce mi se pare super util in Sublime Text, respectiv Visual Studio-ul normal, totusi e destul de ok si bara existenta.

Orice ar fi, Sublime Text e un program genial si nimeni nu il va egala, cel putin pana cand Microsoft nu face engine-ul javascript din edge preincarcat in memorie, in acest fel s-ar putea sa se schimbe putin situatia. (chiar ma indoiesc sa fie diferente mari intre un program scris in C++ si Typescript daca nu mai trebuie sa se incarce VM-ul)

2 Likes

Scuze, doar acum am observat că nu era o afirmaţie ci o întrebare.
Nu ştiu zic, n-am folosit Sublime, iar VS Code doar l-am probat scurt.

2 Likes

Nu e problema, n-ai de ce sa-ti ceri scuze, stai linistit :slight_smile: Mersi mult de clarificare, era important sa stiu daca se pot deschide fisiere mari ok :slight_smile: