Viteza router Wireless

Ma pricep mai putin la hardware, asa ca am zis sa cer o a doua opinie pentru ce am aflat.

M-am mutat recent la Digi si mi-au dat in custodie un router Huawei HG8143A5.
Prin contract ei imi dau 300 Mbps.
Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

M-am conectat wireless la router si obtinut o viteza de ~110 Mbps
Prin cablu am obtinut ~300 Mbps.

Routerul primit are standardul 800.11n, care in teorie atinge o viteza de 300Mbps.
Placa mea wireless (intel wireless ac 9560 160 Mhz, cu standardul 800.11 ac) are viteza maxima de 1.7 Gbps.

De ce nu am viteza mai mare wireless?

Citeste articolul asta. E cam greu spre imposibil sa atingi acea viteza prin 802.11n. Ai nevoie de router care suporta 5GHz.

2 Likes

E un fel de ‘Iarna nu-i ca vara’…

Trebuie să activezi wifi pe 5Ghz din router și din laptop și apoi să te legi pe aceea.

Hm. Practic ISP-ul promovează mii de megabiti, dar în realitate trebuie să bagi cabluri, deși oamenii nu prea vor cabluri, rezultând lățime de bandă nefolosită.

Am vorbit la Digi și mi-au spus și ei că îmi trebuie router mai bun (dar s-a supărat când i-am spus că ăsta e panaramă). M-ar costa vreo €5/luna chiria și nu merită osteneala, așa că 2/3 din produsul lor rămâne nefolosit.

N-aș zice că este reclamă ascunsă, dar e lipsit de etică.

Ce routere cu CATV și conexiune la fibră optică sunt pe piață?
Si sa fie dualband, bineînțeles.

Well, ei iti garanteaza o viteza pe la intrarea in echipament nu pe wireless sau dupa echipament. Cred ca cel mai simplu cascadezi pe fir un alt echipament de viteza mai mare in bridge ca sa nu ai throughput mare (personal recomand Mikrotik). Echipamentul lor daca furnizeaza si alte servicii gen CATV sau intra fibra optica in el nu il poti inlocui cu altul ca nu va merge.

3 Likes

Si da si nu. Avand in vedere limitarea fizica a echipamentelor, latimea de banda obtinuta pe cablu va fi net superioara celei wi-fi. Faci mai usor baie cu dusul in perete decat daca iti cari singur bidoane de 10l sa ti le verse cineva in cap.

Ce ofera digi nu este router cum il stim noi toti, in sensul ca bagi un cablu in el si arunca cu pachete in toate directiile. Routerul in teorie, well, routeaza niste pachete; ce dau ei este un “routing-type ONT (optical network terminal) in the Huawei all-optical access solution”. Ce face el face foarte bine, adica inghite fibra si scuipa ethernet. Intr-adevar, pe partea de wireless este slab (modelele vechi sunt absolut execrabile), dar nu-l face un echipament slab per total. Un echipament asemanator cu wifi dual band te costa cat nu-ti produce.

Cum recomanda si @geosoft1, legarea unui alt device din ONT este cea mai fiabila metoda. Vad ca modelul tau are 4 iesiri gigabit, deci iti permite sa iei fie un AP si sa ramai la latitudinea ONT-ului pentru routing propriu zis, fie iei un router tip consumer care face si routing, si wifi dual band (in acelasi timp orice router consumer poate fi setat pe mod AP si scapi de double NAT).

Personal, am un model mai vechi de ONT cu doua iesiri gigabit ethernet, una este “normala”, cealalta poate fi trecuta la cerere pe mod bridge in cazul in care vrei ca un alt device sa faca PPPoE-ul. Am ales calea de router + AP separate, un EdgeRouter X impreuna cu un UniFi AP AC Lite (si inca un switch unmanaged TL-SG108). Momentan sunt in cazul de double NAT, nu folosesc bridge, pentru ca mi-a fost lene sa refac configuratia routerului; fac doar port forward la ce am nevoie din ONT, apoi firewall este manageriat din EdgeRouter.

image

1 Like

Pana la urma se rezuma la echipamentul primit de la ISP.
Cel de la Digi a putut ~110 Mbps, cel de la UPC a putut ~280 Mbps.

Intr-o alta locatie am folosit un UPC ConnectBox care este legat de o conexiune 500/25 Mbit (down/up) pe cupru (45 RON), si prin wi-fi-ul de pe 5GHz am reusit sa saturez toata banda. Probleme? Inafara de numele retelei wi-fi nu poti modifica absolut nimic, plus ca firmware-ul te obliga sa lasi deschisa reteaua “UPC Wi-Free”.

Acasa (doua locatii) folosesc digi cu ONT-uri Huawei (modele diferite, mai vechi), cu 940/450 Mbit (down/up), pe fibra bineinteles (40 RON). Wi-fi-ul este slab pe ambele device-uri, dar la capitolul configurare pot rezolva majoritatea lucrurilor direct din el (exceptie facand server DNS).

De luat in considerare faptul ca ONT-urile Huawei de la digi nu stiu 5 GHz (posibil modelele mai noi sa stie, si atunci paragraful acesta device fals), iar ConnectBox-urile de la UPC da - implicit banda mai mare catre clienti.

Ce vreau sa subliniez este ca sunt mai multi factori la mijloc; disponibilitatea providerilor in zona ta, pretul lunar, echipamentul inclus, dar mai ales nevoia ta. Vrei banda indiferent de mediul de transport, sau wifi? Vrei costuri cat mai mici anual, sau disponibilitate cat mai mare? Nu incerc sa fiu shill pentru nicio firma sau provider, dar mi se pare putin absurd ca in pretul actual mic al abonamentului de internet sa ne asteptam si la banda gramada, dar si la echipamente puternice. Degeaba ai dual band de la UPC daca nu ai banda de upload, sau esti limitat in 500 Mbit/s pe download. Vrei sa tragi internet la batrani sau undeva unde se sta doar pe Facebook si YouTube, cu ocazionalul Netflix? Merge UPC, ai banda decenta pe download, ai dual band, per total satisfactia este mai mare. Vrei un homelab, vrei sa poti sa faci upload (ahem, indiferent de protocol :pirate_flag:), sa iti setezi tu device-urile cum vrei in LAN? Digi este superior din mai multe puncte de vedere.

my 2¢

3 Likes

Am si eu UPC ConnectBox.
Imi tot pica netul. Tre ba sa dau reconnect din windows, ba sa scot cablul de alimentare si sa il bag la loc.

Si da. Nu poti sa dai disable la acea retea, lucru complet idiot!

Ma gandesc ca poate ar fi mai ok sa iau un router wifi si sa il conectez prin ethernet la media box. Vad ca are porturi.

Routerul la ONT la digi este slab si probabil ca iti spune si omul de la instalari sa iti iei router daca ai pretentii la wifi. (iti pot da ei un router ‘foarte bun’ la 4 lei pe luna, nu 5/euro pe luna, la mine merge cu 480Mbps pe 5ghz si nu cade doar ca e dificil de configurat daca vrei port forwarding si altele, un alt dezavantaj e ca ssid-ul e separat la 2.4 si 5ghz) Pe cablu pe linux probabil o sa ai 299Mbps download, 299 Mbps upload cu o placa de retea gigabit si orice procesor recent.

Daca vrei sa mergi la sigur ia-ti un Ubiquity, dar si routere mai ieftine isi fac treaba. (2.4/5ghz pe acelasi ssid, setari cat cuprinde, are roaming intre alte routere ubiquity, PoE…)

UPC nu recomand nimanui, nu iti garanteaza conexiunea cu nimic infrastructura lor, au multe amplificatoare in canale pe cand la digi ai fibra de la tine pana la sediu, dupa ai upload mai mic ca pe telefon, ping mare, routerul trebuie resetat zilnic altfel nu merge in cazul meu. (nici UPC nu iti da connect box in acelasi pret ca la digi, iti da o cutiuta noname care stie 50Mbps download si 8 Mbps upload pe wifi 2.4ghz daca ai putin noroc)

Internetul de la Digi daca nu e ceva situatie mai speciala merge impecabil, adica nu mi-a cazut o data in ultimii 2 ani, acum ca tu vrei router bun care nu ofera nici o setare si un serviciu prost de la UPC e alta treaba.

In rest iti zic un secret: Pe wifi poti sa iti iei si router de 10000 de euro de la Cisco, tot nu o sa fie perfect, dar un router decent pentru wifi bun gasesti pe la 500 de lei. Iar daca nu faci ceva profesional iti ajunge si un router la 200-300 lei.

ia-ti unu din asta
restul discutiilor nu-si au rostul, routerul ala nu duce mai mult,

3 Likes

Recomand, un produs clasa I!

I-am spus persoanei de la Digi că routerul dat de ei e panaramă și a zis ca întrerupe conversația.

Relatii clienti =/= departament tehnic, re:

Daca ma duc la McDonalds sa le spun ca valorile nutritive ale burgerilor lor sunt apropiate de cele ale pamantului, ma astept la o replica rautacioasa :slight_smile:.

Eu ma voi opri aici cu replicile, consider ca s-au oferit destule raspunsuri pe subiect cat sa-si poata forma oricine o opinie pe subiect fara sa mai fie nevoie de discutii pe langa. Spor!

2 Likes

Si ce ai fi vrut sa faca?

Platiti 40lei pentru cel mai mare abonament… zau, la ce va asteptati?
Decat sa dea la fiecare aparatura de sute de lei mai bine investesc in infrastructura si isi ia fiecare ce are nevoie acasa.

RDS garanteaza viteza doar la abonamentele business.

1 Like

Meh, aveam asteptari prea mari. La UPC aveau ce era in oferta, prin cablu sau wireless.
Adica n-aveau nici macar un *

De ce ai schimbat furnizorul daca erai multumit?
UPC are si latenta x3 si upload la cel mai mare abonament mai mic decat la cel mai mic abonament la RDS.

Și dacă luai oferta gigabit, tot te așteptai la viteză de 1Gbps?

La majoritatea clienților cu Gigabit conexiunea este pe acolo. Este mai mult o limită a hardware-ului fiecărui client, nicidecum a infrastructurii RDS :slight_smile:

E.g. eu, în acest moment, am 800Mbs pe cablu, cu un router… meh.