We stand to save $7m over five years from our cloud exit

1 Like

Unde lucrez eu, s-a incercat o luna in cloud si am ajuns la concluzie ca e mai bine sa avem infrastructura proprie.

1 Like

Nimeni nu e fan cloud pana ce cladirea unde ai serverele iti ia foc si pierzi toate datele

2 Likes

sau daca esti in banking, telecom si alte domenii unde lucrurile nu pot sta in cloud.

1 Like

Am vazut un trend, adica cred ca exista mereu.

E angajat un senior si trebuie sa dovedeasca, de ce se leaga ?

  1. Reducerea costurilor in cloud
  2. Livrare mai rapida pe mai multe platforme deodata (e.g. Android/iOS vs React Native/Flutter)
  3. Rescrierea de la 0 pentru o arhitectura mai scalabila

Omul uita sa mentioneze ca acum au un sistem intern pe care vreo 10 devopsi interni trebuie sa il intretina, ultima data cand am verificat era vreo 80k/an un devops bun. Nu au nici o certificare ISO, Azure/AWS/Google au certificare inclusiv pentru banci. Ai un sistem custom pe care nimeni nu il cunoaste, iar cand angajezi o sa ia luni pana cand cineva va cunoaste minimul necesar, asta daca totul e bine documentat si exista persoana alocata pentru knowledge transfer/ramp-up.

Dupa el a redus costurile prin aceasta metoda ca sa arate managementului ca merita cei 200-300k/an + actiuni. De fapt cand toti devopsii isi iau concediu sau sunt bolnavi si ceva se duce si trebuie adusi inapoi din concediu vezi ca de fapt a fost o zgarceala.

1 Like

DHH este managerul…

1 Like

My bad… se pare ca e o exceptie.

1 Like

Setup-uri de rahat pot să existe și în cloud și on-premise. On-premise o să fie tot timpul mai ieftin. Calitatea și stabilitatea sistemul sunt date de deciziile luate de devops și programatori, nu de cloud/hosting.

Nimeni nu e fan cloud pana ce cladirea unde ai serverele iti ia foc si pierzi toate datele

Pentru că majoritatea nu sunt interesați de backup sau restore. Să nu mai vorbesc de documentat sau testat proceduri de restore. În mod normal ar trebui să te poți muta în câteva ore pe alt server în alt datacenter (limitare care ține mai mult de cât de mare e backup-ul - cât durează transferul).

Late edit: și pe cloud e fain când nu poți să-ți resetezi serverul că nu mai prinzi altul (hint Azure Cloud la început de pandemie).


My two cents e că e fain în cloud când nu-ți permiți un devops bun sau ești la început și ai spike-uri (success neașteptat) și nu știi cum să-ți calibrezi resursele. După aceea ieși mult mai ieftin cu servere dedicate. Și ai și mai multă flexibilitate (poți să te muți oricând de la un provider la altul). În cloud ești legat de tool-urile provider-ului. E ca și cum ai adopta un nou limbaj de programare.

Cunosc multe companii care plătesc milioane pe an pentru cloud și mi se pare risipă.

2 Likes

Cred că mai e un element la mijloc, am observat asta și în alte industrii, și Apple profită maxim de asta: standardizarea.

Adică în ziua de azi de exemplu docker e cam peste tot, și orice aplicație e testată să fie compatibilă cu el. Orice framework, orice platformă, totul e gândit să funcționeze cu el.

Când ai așa nivel de standardizare, numărul de chestii custom de care ai nevoie e minim sau chiar tinde spre zero. Nu mai e ca acum 10-15 ani când fiecare era izolat în ecosistemul lui și aveai nevoie de ditamai hardughia pentru orice dependință.

Da, știu că în realitate tot timpul te lovești de o problemă pentru care e pur și simplu mai rapid/ieftin să faci un script sau ceva și aia e, dar numărul s-a redus considerabil totuși.

Acuma sunt și eu în proces de asta, și deși nu vreau să fac devops, fiind cel și cu experiență în Linux mai multă, am revenit oarecum și am început să reînvăț și comparativ cu ce știam eu de ultima oară când mai făceam din astea…e altă lume efectiv.

3 Likes

La kubernetes pare standardizat, dar de fapt iti prinzi rapid urechile cand vezi ca la cate implementari sunt ceva tot difera.