Web Designer vrea sa învețe programare


(Teodor Tite) #1

As fi recunoscător pentru un sfat din partea voastră, pe care să-l dau mai departe la un amic.

Am un prieten care lucrează ca designer web, iar acum s-o gândit ca n-ar strica si niste programare si s-a înscris la facultate de info (acum intra in anul 2).

Vrea pe langa facultate sa învețe si singur, dar e cam nedumerit de mulțimea de opțiuni, si ar vrea sa stie ce limbaje/tehnologii ar fi cele mai potrivite pentru a lucra in combinație cu design (care vrea sa continue) si in același timp sa fie si căutat/de viitor.

Si niste sfaturi referitor la surse de unde sa învețe ar fi apreciate :smiley:

Am văzut postul acela cu freecodecamp, dar nu stiu daca acoperă ceea ce vrea el (eu unul nu am mai avut tangenta cu web din facultate)

Merci!


(Marian Tatarau) #2

Cel mai important pentru el este JavaScript, oricum daca il va stapanii nu va mai avea nevoie si de alt limbaj, asta doar daca este un tip curios si ii plac provocarile.


(Eugen) #3

JavaScript este cam cel mai relevant limbaj de programare momentan, fie ca vrea sa faca design pt. jocuri / prezentari / aplicatii.

Free:

Free trial:

Daca este consecvent ii sugerez sa invete sa fie autodidact, facultatea e o pierdere de timp in raport cu ce poate invata online.


(Catalin Banu) #4

Sunt de acord cu @navaru in ceea ce priveste JavaScript-ul. Si nu ar trebui sa il considere restrictiv la web, pentru ca au aparut frameworkuri care sa poata dezvolta si pe alte platforme

In ceea ce priveste utilitatea facultatatii tine strict de om. Stiu oameni carora nu le-a folosit , insa pe unii i-a maturizat (organizare, volum de lucru, o sedimendare mai buna a ideii de programare).


(Andrei Telteu) #5

Deci știe UI (user interface), următorul pas ar fi UX (user experience). Adica javascript în principal.
Recomand cursul de mai sus de javascript de pe codecademy, și după acel curs eu recomand AngularJS tot pe codecademy.


(Ionuț Staicu) #6

Terminați cu recomandările de React, Angular sau mai știu eu ce. Omul vrea să învețe programare, nu un framework.

Sunt câteva necunoscute la mijloc, care fac toată povestea foarte vagă:

  • Are experiență cu vreun limbaj de programare sau acum învață noțiunile de variabile, loop etc?
  • Vrea să devină programator sau doar să fie capabil să implementeze un design în html? (caz în care, cel mai probabil, html/css va fi suficient)

Pe lângă UI ar putea investi timp în IA, UX etc. Sunt mulți care știu să amestece culorile pentru un design ok-ish dar prea puțini capabili să gândească toată interacțiunea utilizatorului cu interfața sau aranjarea informației…


(Teodor Tite) #7

Mulțumesc tuturor mult pentru răspunsurile detaliate si prompte.

@iamntz:

  1. Programare stie strict cat a învățat in primul an de facultate la info, adică noțiuni de baza dar 0 experiență de programare (anterior a fost la ceva facultate de arte)
  2. Vrea sa devină programator si sa găsească un job in care sa lucreze si ca designer si ca programator

(Ionuț Staicu) #8

Fără să-ți cunosc prietenul mă hazardez să spun că, urmând această cale (cea de programator și designer), va deveni cu succes un designer și un programator mediocru.

Iar aici vorbim de jack of all trades, master of none. Avem două domenii complet diferite ce sunt în continuă schimbare. Efectiv nu ar avea timp să se concentreze pe ambele.


(Adrian Tufă ) #9

Deci sa inteleg ca acel Full Stack Developer este un mit ?


(Alex) #10

exact. cum spune si iamntz, stii de toate cate putin si nu excelezi in nimic. probabil esti bun la implementat butoane, procesezi niste formulare (si alea vai de capul lor) si relizezi cate o animatie mediocra cu care te lauzi 1 an.


(Eugen) #11

@alescx @iamntz este relativa partea cu mediocritatea, chiar daca esti mediu ca si skillset si te focusezi sa rezolvi o problema des intalnita este posibil sa ai succes, ex:

  • bootstrap - mdo si fat - niciunul nu au excelat ca designer sau programator (amandoi o si recunosc)
  • redux - Dan Abramov - nu exceleaza ca si programator dar este consecvent si rezolva probleme des intalnite iar ca rezultat castiga bine din Open Source

Actions have reactions, don’t be quick to judge
You may not know the hardships people don’t speak of
It’s best to step back, and observe with couth
For we all must meet our moment of truth

Gang Starr - Moment of Truth


(Ionuț Staicu) #12

@atufa: Nu neapărat un mit. Ca programator e mai ușor să fii fluent în 2-3 limbaje. Ba se mai folosesc împreună, ba au sintaxă asemănătoare etc.

Dar ca designer și programator? Sunt două lumi diferite și ai fi limitat ca timp.

@navaru: ceea ce ar explica multe în ceea ce privește bootstrap :smiley:


(Flaviu Chelaru) #13

I-as recomanda sa invete JavaScript, apoi sa migreze incet catre node - e tot JS, dar ai cateva librarii de IO, FS, etc.

Un proiect foarte dragut scris in nodejs e POPCORN TIME https://popcorntime.io/

Succes


(Teodor Tite) #14

Colegul a citit sugestiile voastre si cu mulțumiri va urma sfaturile.

Am pus pe Solved după sugestia lui, dar consider ca toate răspunsurile discuției au fost foarte utile (incluzându-mă și pe mine).


(Andrei Luca) #17

A fost reinviat acest topic si ma asteptam ca cineva sa puna citatul asta.
Am vazut recent pe net continuarea citatului…“but better than master of one”