Web Developer Roadmap 2017

Mie mi se pare destul de accurate și utilă. Voi, cei cu mai multă experiență, ați mai avea ceva de adăugat la acest roadmap?

3 Likes

Grijă mare cu roadmap-urile, prima dată crezi că poți să faci doar un simplu program cu laravel pe backend si react pe frontend.

Îți dai rapid seama că habar n-ai cum să exporti module și funcții asincron în js ca să poți folosi props și state-uri în react, în 99% din tutoriale apare redux, redux cere programare funcțională. Jumătate din librăriile js folosesc promise-uri, nu știi ce sunt alea, da să le mai exporti pentru react pentru crud.

Cu laravel faci o bază de date și o interoghezi, când vine integrarea cu react iți dai seama că habar n-ai cum să scrii o interfață rest pentru react, cum să îți protejezi api-ul rest, cum să lucrezi cu obiecte js în php și sql.

Prima dată când treci din php în JS te termină psihic fiindcă peste tot e asincron cu diferite soluții.

Cum introduci JS intr-un plan de învățare o să vezi că va fi chaos total.

1 Like

Părerea mea este că scopul roadmap-ului este doar să îți ofere o vedere generală a “ecosistemului” domeniului web development.

Problemele pe care le enumeri tu sunt tipul de blocaje de care te lovești de fiecare dată când realizezi un proiect folosind o tehnologie nouă. Acestea dispar pe măsură ce capeți experiență în acea tehnologie.

Nu neapărat adăugire dar ar fi două ajustări la required for any path:

  • Github? De ce? Ce are special Github și lipsește din Bitbucket sau Gitlab? :slight_smile:
  • SSH? Ce anume ar trebui să știi de aici fără să intre la „Basic terminal usage”?

Plus că mai are un issue fără sens deschis:

1 Like

Eu inteleg ca e cineva care doreste sa isi faca un renume, incepand sa produca niste ocntinut.
Acuma, e debatable de ce foloseste tehnologii in loc de concepte. Dar metoda aleasa este generatoare de flame wars aiurea, fix ca in primul issue deschis pe acel repo.

5 Likes

I. Comunitatea

Cam tot ce este interesant in OS este pe GitHub. Cand am nevoie de ceva exemple de cod intai caut pe GitHub, dupa pe Google.

II. Vizibilitatea

Personal apreciez mai mult un dev care are proiecte OS pe github, tine ca loc de portofoliu. Consider ca o persoana care contribuie la proiecte OS sau isi dedica timp sa publice cod, este dispusa sa depuna efort si la job.

Cam la 2 saptamani max primesc oferte destulde interesante prin “Available for hire” pe baza codului care-l am open source.

2 Likes

Nu ai înțeles: ce are special Github de este recomandat drept competență?

Adică nu e un sistem complicat ce necesită vreun skill extraordinar…

Pe scurt ar fi:

  • learn to research (don’t reinvent the wheel) ← ma lovesc de asta foarte des cu juniors
  • learn to publish ← ca sa publici te cam forteaza sa scrii docs
  • learn to contribute ← asta este un skill pe care multi nu-l dobandesc niciodata

Site-ul contine cel mai mare volum de cod usor accesibil. Cred ca este “required for any path”, nu ca si skill, dar ca si knowledge base.

Similar este StackOverflow Documentation / JavaScript, pt. incepatorii in JS, majoritatea cauta pe Google exemple. Daca ar cauta direct pe SO Docs ar intelege mai usor cum functioneaza limbajul.

3 Likes

Project management? Issues, how to deal with PRs, code reviews, etc.

IMO de cand au adaugat projects pe GH aproape nu mai vad sensul unui tool precum Pivotal, JIRA, Trello - in special daca proiectul este 99% code.

Iar legat de acel repo: what big pile of bollocks.

2 Likes

Repet: ce are Github și nu are Bitbucket, Gitlab sau (probabil) alte zece unelte asemănătoare?

… primacy? plus este superior - UI wise dar sa nu intram in off-topic.

1 Like

Github are un program dedicat, cel mai bun program pentru windows.
Ei au fost primii cu issues, e foarte usor sa faci branch-uri, sa dai pull request, sa faci fork. Gitlab i-a copiat, eu folosesc gitlab pentru proiecte private si github pentu open-source.

Cu projects iarăși e un tool super complet. La issues assign-urile, referintele, keywordurile gen fixes is ceva extra si foarte utile.

E o competență, trebuie să știi să scrii issues și să implementezi/faci assign după ele. Eventual să pui gh-pages ca demo sau să scrii în wiki.

2 Likes