Web development? Facultate? No money?

Hello!

Am nevoie de niste sfaturi.
Situația mea e cam așa:
*12 clase cu bacul luat (9, 10 la mate m2);
*22 ani, unemployed, fără licență;
incepusem o facultate dar nu am terminat o(situație complicată) și nu o pot continua;
*Cunoștințe medii html CSS javascript PHP MySQL;
*Am lucrat 1 luna că full stack developer, am aflat că am mult de învățat și încă nu sunt pregătită indeplin de acest gen de job, dar am văzut că ar fi ceva ce as lucra cu plăcere și determinarea de a învăța cat mai multe din aceasta ramura a crescut;
*Pe viitor sper să mă stabilesc în străinătate;

Mă gândesc că ar trebui sa fac o facultate in domeniu, dar nu am niciun fel de bani pentru taxe, iar din cate am observat nu vad unde as putea intra la buget (in București).

Întrebările mele sunt cam așa:
*Am neapărat nevoie de o diploma de licență?

  • Dacă sa zicem că fac cumva să obțin o diploma, îmi va fi cu adevărat de folos ținând cont că nu voi rămâne în România? Diplomele de la noi cred că nu sunt recunoscute.
  • Dacă nu fac facultate ( ceea ce e 90℅ sigur) ce ar trebui sa studiez să nu se simtă lipsa unei facultăți și să fiu recunoscuta ca un programator competent?

Sorry for the long post.
Thanks for reading and answering. :3

1 Like

Daca ai vointa si iti place ceea ce faci, atunci nimic nu te poate opri sa-ti atingi visele.Am aproape ( 21 de ani ) aceeasi varsta ca si tine, si tot ceea ce stiu, am invatat singur, nu am facut si probabil nu voi face o facultate de specialitate.

Sa ai o diploma care atesta ca ai terminat o facultate nu este argumentul PRINCIPAL pentru a obtine un job in acest domeniu.

Cunosc o persoana din UK care a renuntat la facultate, a lucrat cativa ani in domeniu si acum are propria firma.Acea persoana a plecat de la 0, a inceput prin a invata HTML, CSS si Javascript apoi a continut cu PHP & MySQL.

Acum, de tine depinde ce iti place cel mai mult sa faci, poti alege sa mergi pe front-end, asta inseamna HTML, CSS si Javascript, sau pe back-end, PHP ( OOP ) & MySQL.

Apropo, nu uita de HTTP, fiind protocolul folosit pentru transferul de resurse pe web.

“Programator competent” nu suna prea bine, cred ca tine de experienta, daca ai experienta, ai mai facut site-uri, ai ce sa arati ( portofoliul tau ), intelegi despre ce-i vorba, atunci esti ceea ce se cauta.

1 Like

Salut,

Am 9 ani experienta profesionala ( cu carte de munca ), lucrez in domeniu din anul 2 de facultate, anul in care am renuntat la facultate pentru web development. ( Jobul l-am luat sa imi platesc facultatea - ironic )
9 ani experienta in HTML, CSS, JS ( jQuery ), PHP OOP, MySQL, WP, Magento, Joomla, Drupal, Codeigniter, symfony2. + Apache. ( or mai fi si altele )

Nici una din ce vezi mai sus nu le aveam in facultate, au fost doar un hobby pentru mine care s-a transformat intr-o cariera ( destul de profitabila ).

Atata timp cat nu o faci pentru bani, o faci pentru pasiunea catre tehnologie, nu lovesti usa la ora 5, in 3 ani ajungi sa fii maestru in tot ce am scris mai sus, mai ales daca ai si colegi care sa te ghideze ( dar nu sa faca in locul tau ).

Am fost angajat junior, fara diploma sau experieta ( in 2008 in plina criza ), dupa 3 ani am plecat ca senior fara sa mai pese la careva de diplome, am schimbat joburi in baza de cunostinte si portofoliu.

Nu iti recomand sa incepi cu freelancing, risti sa ramai blocat si sa nu stii unde sa apelezi pentru ajutor si sa iti bagi picioarele.
Ia-o ca junior sau chiar internship cu toate ca e greu, da-ti interestul si nu ai nevoie de diplome.
Fa-ti un webCV interesant, arata ca stii despre ce vb si nu prezenta doar o foaie pe care scrie ca ai sau nu permis de conducere - asta ti-o zic din pozitia de CTO.

Exista developeri care stiu sa faca siteuri in wordpress si exista developeri care stiu wordpress, este o diferenta destul de consistenta.

Bafta.

5 Likes

Ce inseamna medii?
Ai proiecte publice pe github? Ai siteuri la care ai lucrat si sunt online? Portofoliu?

Ceea ce nu vad sa fi scris cineva, dar de care eu personal m-am lovit la fiecare negociere de salariu, este faptul ca ai nevoie de diploma sau alt act echivalent pentru a beneficia de deducerea de impozit. Asta inseamna ca o sa ai cu 16% mai mare salariul.
Ai putea incerca sa mergi la internshipuri, sa vezi cum este munca in firme (inteleg ca ai doar 1 luna experienta) si ce se cauta. De asemenea, probabil ai avea parte de o persoana sau mai multe al carei scop ar fi sa te indrume.
Daca ai suficiente cunostinte, poti sa te angajezi junior developer. Ai o luna experienta, inseamna ca ai invatat ceva, foloseste asta mai departe.
Iti recomand sa inveti doar frontend sau backend, dar nu full stack. Asa o sa poti sa inveti un domeniu mai bine si mai repede. Ar trebui sa inveti permanent, atat la munca, dar mai ales acasa sa te uiti peste ce se foloseste in domeniu, sa ai proiecte personale chiar daca sunt exercitii mici. Cauta resurse gratuite pe net si invata - citeste documentatiile oficiale, carti (Packtpub da 1 random, gratis, zilnic), tutoriale atat artcole pe bloguri cat si video pe youtube.

2 Likes

Am un singur site care este up and running la care am lucrat 85℅ din el. Face parte din luna de experiență precizată.
Portofoliu nu am, dar nu credeam că joacă un rol important. De învăța, învăț zilnic. Problema e că în timp ce învăț zbor prin lucruri care mi se par interesante, motiv pt care am ales full stack. Am skills și în design si in programare, dar cu spui tu, nu excelez la niciuna. Mă atrage mai mult back end, ma voi concentra mai mult pe asta.
Merci ca ai precizat despre Packtpub. Azi dau carte pentru Linux(chiar căutăm).

In caz ca vre-un viitor cititor cauta link-ul, https://www.packtpub.com/packt/offers/free-learning

Din cate am inteles, in cazul in care nu ai experienta pe cartea de munca sau o diploma, portofoliul este un dealbreaker pentru multi angajatori. Acum lucrez la al meu…

2 Likes

Sunt într-o situație similară, eu am ales pe anul acesta să lucrez pe proiecte care să îmi aducă clienți, respectiv să îmi caut clienți în baza a ce știu eu cel mai bine. Am decis să lucrez pe ES6 și cu opțiunile de frontend și backend disponibile cu JavaScript, dar nu mă deranjează nici un limbaj interpretat (poate doar RoR). Pe backend am experiență cu servere linux și stack-ul php, mysql, apache, am configurat peste o sută de servere manual pentru virtualizare și diferite servere, am vrut să fiu sysadmin dar am văzut mult prea multe programe scrise de maimuțe care făceau ceva nonsens și era treaba mea să rezolv o problemă care trebuia rezolvată din program. (majoritatea din freelancing pe 5-10$ și trebuia să ghicesc ce era să zicem în ioncube de nu mergea)

Pe frontend am făcut site-uri din perioada în care se făceau din photoshop tăiat în html. Am lucrat cu platforme php, dar rar la ceva mai serios, mici teme pe ici pe colo, după a venit bootstrap si grid system-urile. M-am lăsat de site-uri pentru administrare de servere fiindcă găzduirea shared îmi făcea multe probleme. (si am inceput facultatea)

Pentru bani m-am gândit la diferite sisteme de advertising, tracking pentru magazine, soluții speciale pentru hoteluri și restaurante, ecommerce (aici intervine PHP fiindcă nu există o platformă populară în JS - am văzut că e mare nevoie de diverse integrări sau promoții interactive - joculețe și rapoarte în timp real ar putea fi o nișă bună pentru js + php), rapoarte speciale pentru firme mici. Mai sunt și startup-urile, există startup-uri interesante care primesc bani și au nevoie de site, aplicație mobilă, rapoarte, un produs funcțional.
Sunt firme care sunt pe faliment cu servicii decente dar au un site din 2003 (sau n-au), nu au un sistem integrat pentru vânzări/marketing și pot fi puse pe profit doar cu aceste lucruri.
Acum aplicațiile progresive sau site-urile mobile-first/offline-first nu sunt chiar atăt de greu de făcut, dar majoritatea nu le vor face din cauză că deja s-au obișnuit cu ce făceau până acum și au deja clienți pe ce fac.

Un punct slab al fiecărei companii mari e marketing-ul, site-urile web intră la categoria marketing, problema e că cei care sunt puși să facă marketing n-au auzit în viața lor de php, html, css, etc, nu să își imagineze soluții interactive. Aici poți vinde tu ceva unic. Eu am un avantaj aici și cu faptul că știu ceva proiectare în SolidWorks, Illustrator, arduino/arm, android și mi-e foarte ușor să leg ceva din lumea reală cu un site, server aplicație. Problema e că nu îți va spune nimeni ce trebuie să faci.

Se pot face aplicații desktop dedicate în electron, poate cineva vrea formulare interactive, registre, să afișeze reclame pe sute de ecrane în zeci de magazine într-un mod inteligent și îi trebuie un sistem mai bun decât un dvd player la fiecare lcd, interfață pentru un chioșc cu touch screen. Sunt multe posibilități unde o diplomă nu te prea ajută, am 11 site-uri făcute în php, un program în electron, am administrat site-uri mari, am 4 proiecte scrise în nodejs, un site cu react, moduri pentru jocuri, un joculeț și o grămadă de modificări, reparații la care nu le țin numărul si nici unul nu e legat de ce am învățat sau făcut în facultate. (poate doar cunoștințele despre programarea orientată pe obiecte, problema e că iarăși am chiulit de la cursurile OOP-Java, mai erau cursurile de rețelistică, n-am ajuns până acolo dar se învăța cum să programezi aplicații care să comunice între ele, chiar dacă nu cu JSON, XML sau ceva sistem de mesagerie ci ceva primitv)

Nu am o diplomă dar nu pot să zic că sunt total paralel cu ce s-a predat la facultate. Totuși sunt 100% sigur că aș muri de foame dacă aș dori să ma angajez undeva pentru statistică (inteligență artificială) sau automatizare.

O problemă majoră e self-marketing-ul, trebuie să te vinzi, nu altor programatori ci unor manageri sau oameni care se gândesc numai la profit, dacă găsești un loc unde poți face ceva simplu pentru un profit fără să încurci pe cineva mai mult ca sigur e o oportunitate. Problema e că aici se combină meseria unui agent de vânzări cu un programator/designer, nu știu mulți oameni care sunt buni și la vânzări și la făcut programe. Aici iarăși nu am experiență, un agent de vânzări bun îți vinde și cel mai prost scris program, doar să aibă ce vinde. Dar am idei cum pot corecta acest lucru.

Cunoștințele medii s-ar putea să fie o problemă majoră dacă lucrezi în echipă, dar solo e treaba ta dacă ești sado-masochist sau respecți ce faci, doar să îi dai clientului ce vrea. De exemplu e total posibil să faci un program care să salveze csv (gen nume;3;45;643;435;24) într-un singur câmp mysql și să folosești sscanf în php dar după un timp poate îți iei un bici și te autoflagelezi ca să nu mai faci așa ceva niciodată. (recent am văzut un program scris așa)

3 Likes

On-Topic. And I’m not even joking.

"No one wanted to hire an engineer with no experience so I made a robot"
(A weaponized robot, apparently… extra credits for military work, or a dealbreaker…)

Eu zic sa incepi sa-ti faci ceva experienta in paralel cu invatatul de chestii noi sau aprofundarea. Mergi pe fiverr si alte dinastea, pe freelance.com etc. si cauta proiecte pe care poti sa le faci sigur si singur. N-o sa fie mult, dar o sa fie un inceput si daca ai vointa poti porni pe un drum promitator asa.

3 Likes