Website de specula?

Este legal ca o companie care vinde diverse produse sa detina mai multe websiteuri cu exact acelasi continut dar cu interfata diferita doar pentru a-ti da impresia ca ai de unde alege? Ba mai mult, undele companii tin pe unul din websiteuri preturi mai mici iar celelalte sunt doar speculative, in final tot de ei cumperi.

Cum ar fi cel.ro vs domo.ro? :smiley:

Acum vreo doi ani parcă aveau vreo cinci site-uri.

2 Likes

Cam asa ceva. Insa am vazut si siteuri foarte nisate, multe pe cosmetice si ingrijire personala, chiar si lautari pentru nunti si botezuri.

Nu vad nici o incalcare a legii chiar daca suna aiurea, eventual daca ar fi vorba de abuz de pozitie dominanta sau ceva dar nu cred ca vorbim de asta.

Asa e si la haine. Zici “Ce haine misto mi-am luat de la X, nu prostii ca de la Y”. Dar in spate sunt aceeasi firma.

Ca altex si mediagalaxy ? Nu cred ca e nimic ilegal.

1 Like

În online, un website este un spațiu de vânzare, similar unui magazin fizic. Poți avea câte spații de vânzare vrei sau poți, pentru că fiecare implică costuri și dacă încalci vreo lege, iei amendă pentru fiecare în parte. Este perfect legal sa practici prețuri diferite după cum nici magazinele fizice nu practică aceleași prețuri (diferă în funcție de țară, dar și în România sunt mai multe șine de preț).

Specula nu prea mai e prin legislația actuală.

2 Likes

Nu vad nici o problema, in afara de titlu. E ca si cum o firma are mai multe magazine fizice, iar de pozitie dominanta nu poate fi vorba, atat timp cat traficul / pozitia pe piata este minima.

Si cumparatorul trebuie sa faca un minim de informare, de exemplu cand cumpar de la un magazin online de unde nu am mai cumparat, fac putin research dupa firma, datele de contact, review-uri, prima oara cumpar cu plata ramburs, etc

De ex am vazut site-uri care pentru a nu plati TVA-ul isi fac firme noi si cand ajung la rulajul maxim trec pe alta firma, etc Astfel reusesc sa aibe produse cu preturi mai mici decat competitorii. Daca garantia produsului e la producator si diferenta de pret e semnificativa, de ex un telefon Apple, nu ma deranjeaza, dar daca ar fi alt tip de produs nu as cumpara, pentru ca stiu ca firma respectiva va fi abandonata.

1 Like