What happens to a programmer's career as he gets older?

https://www.reddit.com/r/programming/comments/nytzaz/what_happens_to_a_programmers_career_as_he_gets/

I’ve been programming since I was 14 in 1964 and still program professionally today at 70. I have no problem getting programming gigs. I’m more selective about what I take on but that’s it.

4 Likes

Ce chestie, mulți de acolo zic că trebuie să înveți permanent.

Cine s-ar fi gândit?!

2 Likes

Thread cu legătură.

1 Like

Se subînțelege :slight_smile:

Clean Coder Blog

2 Likes

And why is that a problem?

Cred ca a fost un typo acolo, morale of the story ar fi fost ca programatorii mai in varsta nu devin slabi, ci nevoia de programatori devine mai mare exponential, adica e bine ca avem oameni experientati, dar industria software creste atat de repede incat personalul/numerele in sine nu sunt destule.

Poate daca citesti cu atentie blog-ul ala, intelegi. Piata e umpluta cu oameni fara experienta.

2 Likes

Oricine a lucrat pe un proiect in care stia la fel de prost ceva ca oricine altcineva din echipa stie ca ceilalti colegi asteptau un om care sa stie ce sa faca ca sa nu ia nimeni o decizie cu care ar putea distruge proiectul.

Daca luam juniori nu inseamna ca nu o sa avem ceva functional, dar exista un risc ca acea solutie va trebui rescrisa de la 0 dupa 1-2 ani fiindca era facut din mers, nu gandit din experienta.

Creste si numarul de programatori cu experienta, dar ei au deja de obicei o nisa sau un proiect dupa o anumita varsta, nu lucreaza la orice poate aduce bani ca cei tineri.

sunt si puternic discriminati seniorii…

sa mentionam doar “argumentul” salarial

2 Likes

Uite cateva idei despre programatorul batran:

  1. Ajunge intr-un burnout nasol, nu stie sa ii faca management si ori i se duce in cap cariera ori renunta el de buna voie la ea crezand ca poate face altceva
  2. Reuseste sa ramana stapan pe situatie si devine semizeu cu atata XP
    2b. Reuseste sa ramana stapan pe situatie dar devine meeeega sictirit, o acritura de om plin de resentimente si frustrari acumulate in ani de zile (cunosc personal vreo 3 spre 50 de ani asa, extrem de buni pe ce fac, dar atat de scarbiti si nefericiti…)
  3. Sare in business sau in management tehnic cand realizeaza ca oricat ar programa el e imposibil sa se imbogateasca ca in filmele alea blanao :joy:
  4. Vine si 4, uitasem: programeaza, face bani si isi traieste viata ca doar nu suntem definiti doar de cariera

*batran nu inseamna 30-35 de ani, daca credeti asta… mai bine ma abtin

6 Likes

Top management pe partea tehnică, pe partea de echipe sau de proiecte. Sunt care nu se plictisesc să codeze și se luptă cu ce zicea @tekkie mai sus.

Este o vorbă din popor: cine nu are bătrâni să-și cumpere. Eu unul apreciez aportul oricărui senior cu mai mulți ani de experiență decât am eu de viață (deși cred că aceia sunt deja pensionați).

Tocmai, ca am citit, segmentam din acel raspuns o mentalitate care duce la un blocaj.
E normal sa existe oameni fara experienta, altfel nu ar mai exista continuitate pentru acea activitate.
Problema nu este ca sunt oameni fara experienta ci ca nu se investeste in dezvoltarea juniorilor.

Segmentezi mentalitati din raspunsuri scurte?

Si tu ai absolvit pseudostiinta psihologie in vise?

Sigur ca e normal sa existe oameni fara experienta. Dar se pare ca n-ai inteles complet problema: daca e o crestere exponentiala, investirea in dezvoltarea juniorilor nu ajuta grozav. Pana s-au dezvoltat cei in care investesti, apar mult mai multi alti incepatori si treaba se repeta.

pai si ei trebuie sa vrea, nu doar sa vina angajatorul cu un plan de dezvoltare pe tava; e cariera lor, pana la urma

1 Like

Junior e un termen asa relativ. Om care a programat 3 luni din tutoriale nu e junior. Nu e nici macar hobby-ist. De fapt nici nu are cum sa fie trecut de screening.

Om care a facut 8 ani de scoala (liceu + facultate) nu e junior. E un om capabil sa iti faca un soft cap-coada in orice limbaj de programare vrei. Desigur, nu stie cele mai bune tehnici de logging sau de data-security, dar stie construi o arhitectura si sa o puna in practica.

Junior - programator care a lucrat pe x aplicatii dar fix pe-a ta nu. Ei bine, aici nu e junior si firma are o imaginatie prea bogata daca crede ca va gasi vreodata om care sa le stie codul sursa. Chiar daca folosesc un standard al arhitecturii, entitatile vor fi unice pe aceasta planeta.

Ah, ca nu stie nu stiu ce parte din SOLID. Oameni buni, fiecare interpreteaza un standard dupa cum gandeste el. Poti lua 10 firme care toate scriu cod dupa acelasi standard si vei vedea 10 implementari diferite.

Programarea nu e ca sofatul de TIR-uri, ai vazut unul, le-ai vazut pe toate. Si noi stim asta. Programarea e ca “ai inteles conceptul de locomotie, acum ca e cu masina, barca, nava spatiala, teleportare sau proiectie mentala - astea sunt detalii de implementare”.

3 Likes

Junior mi se pare un termen oribil ca sa descrii o persoana :slight_smile:

Parerea mea.

1 Like

Singurele standarde în prgramare sunt structurile limbajului folosit. E.g. în PHP ; este standard.

Principiile SOLID, GRASP, DRY, YAGNI, design patters șamd sunt fix asta: niște idei ce ți-ar face bine să le urmezi, dar nu e obligatoriu, ergo:


De acord. Cred că n00b este mult mai potrivit. :troll:

ok!
n00b! :troll:

1 Like