What Problem Blockchains Actually Solve

TL;DR “Keeping track of a record without access to a shared trusted party”.

Dar articolul consider că e interesant pentru că vorbește de mai multe, în special și de ce blockchain nu este cea mai bună soluție în majoritatea cazurilor (cel puțin nu singura soluție), și că la bază un blockchain e o soluție pentru Byzantine Fault Tolerance.

Mai include un link interesant: Transparent Logs For Skeptical Clients. Aici se construiește un log tamper-evident, append-only, folosind Merkle Trees, dar care totuși nu e un blockchain.

2 Likes

One of the big things that I like about Blockchain is the idea of including monetary incentives in algorithm design and user interactions.

In realitate cineva cu putere financiara poate sa detina controlul asupra intregului sistem distribuit prin alocarea de resurse de calcul imense.

Singura varianta viabila pe care o vad eu este ca intr-un asemenea sistem distribuit sa fie validat cine are posibilitatea sa participe si nu oricine sa fie acceptat dar asta ar fi complet opusul ideii de descentralizare propuse de bitcoin.

2 Likes

Acelea sunt blockchain-uri private sau de consortiu. Eu de exemplu, folosesc pentru asa ceva BigchainDB iar publisher-ii au wallet-uri cu care se autorizeaza. Problema cea mai mare in astfel de sisteme nu este insa preluarea controlului de catre stakeholders ci bad actors.