What to do after you've learned everything?

Știu, în domeniul nostru învățăm în fiecare zi. Și totuși, discutam azi cu un amic, până când? Și pentru ce?

Propun așadar un subiect ce mă macină de ceva timp, sper, de interes și pentru voi.

Mă aflu în acel punct în cariera mea, când pot spune că am văzut foarte multe, am cunoscut mulți oameni, am programat de toate, m-am jucat cu suficiente tehnologii din lumea aplicațiilor web, baze de date, servere și cloud, am dimensionat și optimizat aceste aplicații pentru milioane de vizitatori, le-am monitorizat, am crescut odată cu ele, iar tot ce am acumulat este experiență.

Este ușor de la un anumit nivel să cauți tot timpul un job mai bine plătit, eventual cât mai interesant, dar la un moment dat te întrebi inevitabil, ce urmează? Cum poți folosi toate informațiile astea în așa fel încât să vinzi un produs, și nu să te vinzi pe tine ca un produs.

Evident, este nevoie de o idee, cel puțin asta a fost concluzia mea. Soluții tehnice sunt destule, și ORICE este posibil. Întrebarea ar fi: cum poți renunța definitiv la job sau la freelancing și să pui bazele unei afaceri suficient de mici încât să-ți asigure cel puțin venitul curent, insă fără să mai fii nevoit să îți vinzi creierul pentru profitul altuia.

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

3 Likes

In primul rand, sa ai suficienti bani pentru cativa ani de trai + pornirea unei afaceri. Apoi, nu te chinui cu “afaceri suficient de mici incat sa-ti asigure cel putin venitul curent”, you go big or go home. Poti folosi IndieGoGo, sau orice serviciu similar, iti promovezi produsul peste tot pe net, cu guest post-uri, articole pe forumuri, comentarii pe blog-uri (la posturi related).

Daca spui ca vrei sa vinzi un produs, trebuie, mai intai, sa te prezinti pe tine ca produs ce lucreaza pentru produsul pe care vrei sa-l vinzi. Ai folosit Github? Poti posta un link in fiecare repository al tau, catre noua ta aplicatie. Poti chiar sa mai lucrezi part-time, din cand in cand, daca ai nevoie de mai multe fonduri.

Nota: Am observat ca sunt multe persoane care fac mult marketing fara a avea un produs. Ok, Indie GoGo cere un prototip functional, insa multi doar iau banii si nu fac nimic, sau o dau in bara. Nu fa aceeasi greseala. Foloseste quora, citeste intrebari deja puse si pune alte intrebari, astfel incat. la final, sa poti sa-ti vinzi produsul fara a investi bani in marketing, fiindca desi vei folosi bani pentru marketing, trebuie sa stii si cum sa-i folosesti pentru a nu ii irosi.

TL;DR: ‘Cum poți folosi toate informațiile astea în așa fel încât să vinzi un produs, și nu să te vinzi pe tine ca un produs’? Cea mai usoara metoda ar fi sa incerci sa-ti produci un business al tau in timpul liber, iar cand ai majoritatea lucrurilor figured out, atunci poti sa renunti la job si sa iti incerci norocul. Dar asigura-te ca ai niste fonduri stranse pentru worst case scenario.

Disclaimer: I might be wrong, since I don’t have nearly as much experience as you, but that’s how I see the things.

E o problema care ma preocupa personal si pe mine cum vad eu optiunile:

  1. Move Up - avansare intr-o pozitie de management, trai linistit etc…
  2. Move Out - specializare pe o tehnologie anume (freelancing) dar in nici un caz pe tehnologii comune pe piata. O varianta ar fi aici adaugare de plus valoare prin executarea mai multor etape din cadrul unui proiect prin colaborarea cu altii freelanceri sau prin organizarea sub o firma proprie.
  3. Startup/Produs Propriu - pentru mine asta e legat de #2 de mai sus exceptand cazul cand ai o finantare care sa-ti permita dezvoltarea produsului propriu fara venituri pe o perioada de timp. Ai posibilitatea de a folosi timpii morti (nu cred ca exista asa ceva cand esti cautat pe piata) sa dezvolti produsul propriu, e calea cea mai lunga dar cred ca si cea mai ok. Si nu trebuie sa go big or go home, daca reusesti sa cresti organic incet cu clienti zic ca e varianta cea mai ok si cea mai realista asa cum e descris si aici https://signalvnoise.com/posts/3972-reconsider

In situatia in care consideri ca “pachetul tau de cunostine” este un plus valoare (in piata), il poti considera pe aceasta un produs. Astfel produsul poate lua fie forma unei firme de consultanta (care sa asigure stabilitate, predictibilitate. etc), fie forma unei academii de programatori. In piata e o lipsa mare de programatori, si o “scoala de programatori” care sa scoata pe banda rulanta programatori cu un nivel bine stabilit de cunostine ar fi o chestie foarte tare.

“O mare problema cu citatele de pe Facebook este ca nu stii daca sunt adevarate” - Alexandru Ioan-Cuza

3 Likes

@razvanphp

Pai logic cred, daca vrei sa continui sa faci ceva la alt nivel, e sa devii antreprenor.
Daca esti programator e si mai bine, caci poti salva multi bani.
Dar ce e important e ca inseamna sa ai curaj sa-ti lasi job-ul actual, si, in unele cazuri, sa fii dispus sa pierzi o groaza de bani investind intr-o idee in care crezi.
Trebuie sa fii pregatit sa vezi cum zboara pe luna multe mii de euro, si sa te confrunti cu o gramada de probleme care, ca programator, nu le aveai.

In afara de programator, mai sunt si alte solutii: consultant/trainer, arhitect, etc.
Altfel, daca vrei sa continui in acelasi domeniu, si nu vrei sa te apuci de agricultura de exemplu, vei face tot cam acelasi lucru, adica vei invata continuu, vei experimenta, implementa, etc.

Overall, eu cred ca cheia e in felul in care o faci, pentru ca de facut, cum ziceam, daca nu schimbi domeniul, vei face cam tot acelasi lucru

1 Like

What to do after you’ve learned everything?

Te poti apuca de predat daca stii tot… :smiley:

2 Likes

Cam asa am gandit si eu, si observ ca e f greu sa intru. Sunt multi factori, dar in general firmele se bazeaza pe faptul ca au angajati pe care ii manageriaza si ca aceia isi bat capul cu invatarea, nu ca vine cineva din afara si le arata chestii. Asta functioneaza, dar “in vest”. Eu perseverez, pentru ca imi e clar ca sunt multi geeks care pana la urma vor cere ei sa invete si vor convinge managementul, dar tot mai sper in modelul de vest in care vine un consultant, sta o saptamana in firma si lucreaza cot la cot cu devii, apoi face o prezentare a feedbackului venit din interior catre management (si viceversa daca se doreste), dupa care se fac niste milestones si se tranzitioneaza spre acea lume “mai buna” ca si toolset / abordare arhitecturala / etc ce s-a observat ca trebuie imbunatatit.

Pana la lumea asta ideala, organizez PHP Meetup Cluj unde invatam lucrurile astea gratis, ma straduiesc sa merg la conferinte sa prezint chestiuni tehnice pe partea de arhitectura si devops (care in general lipsesc din bagajul developerilor mai putin experimentati). Acum aproape un an am iesit din dezvoltarea de zi cu zi in care ma asuprea un nene capitalist. Pentru painea de zi cu zi am ajuns sa fac un fel de consultanta pe partea de arhitectura si business analysis, dar dezamagirea a fost ca marea majoritate cere programatori on-site si cam atat. Nu cred ca e greu sa explic eu sau altii de ce e nevoie sa masori de 10 ori si sa tai o data (mai ales de cand am construit o casa stiu exact de ce), dar nimeni nu vrea sa piarda vremea cu astea, preferand sa defere riscul si costurile.

3 Likes

Asa m-am gandit si eu, dar realitatea este ca sunt 2 job-uri foarte diferite, nu prea merge sa le faci pe amandoua in acelasi timp, de aici si partea tricky.

Asta e ok, pentru ca imi place ce fac, doar vreau sa schimb ceva in așa fel încat sa nu ajung la pensie și să vad ca tot ce am facut a fost să îmbogatesc pe alții, sacrificând timpul familiei mele.

Treaba cu predatul si academia suna bine, dar stiu deja un startup de genul ce a dat greș în Canada, deci mă indoiesc ca ar functiona in Romania, unde se presupune ca tutorialele trebuie sa fie free. Ma gandesc si ca un student sau cineva care vrea sa invete programare nu va investi cine stie ce sume de bani pentru asta, tinand cont de ideea precedenta.

Revenind la un produs SaaS, căci asta mi se pare cel mai realizabil, cum găsești ideea? Sau asta e un fel de “care vor fi numerele câștigătoare la loto duminică”?

PS: Până una alta, am comandat cartea Start Small, Stay Small, mi-a placut si ideea fondatorului Basecamp, sincer mi se potriveste parca mai mult scenariul, nu vreau sa fiu Zuckerberg.

4 Likes

Îți recomand și Getting Real. Una din ideile din carte este că nu trebuie musai să faci ceva inovator ci ar trebui să faci ceva mai bine decât alții.

Vis-a-vis de ideea de antreprenor: ai putea găsi un co-founder mai puțin orientat spre programare dar mai mult orientat pe marketing.


Acum câțiva ani, @flaviusmatis îmi spunea că a început să lucreze la o aplicație de mock-ups. La momentul respectiv, Balsamiq era lider de piață. Dacă părerea mea ar fi contat câtuși de puțin atunci, azi Moqups nu lansa v2..

2 Likes

Parere personala, nu cred ca programatorii in general sunt buni pe partea de “product management”. Necesita alt tip de gandire si abordare si asa cum zicea mai sus iamntz cel mai simplu e sa colaborezi cu cineva pe partea de marketing/vanzari care sa te ajute.

Evenimente pentru startup-uri se organizeaza aproape lunar, poti interactiona cu participantii la un eveniment de acest gen si vezi care ar fi interesat de o colaborare. Alta varianta e sa pornesti de la o problema identificata si care poti sa o rezolvi mai bine ca altii folosind o abordare diferita. Ideea in sine de obicei conteaza mai putin (cele mai multe proiecte sunt variatii pe aceeasi tema) implementarea face diferenta.

Cred ca e cel mai bun model prin care se poate “ridica” nivelul unei echipe de programatori. Am experimentat asta din ambele ipostaze si functioneaza foarte bine.

Cu cat mai mare provocarea, cu atat mai satisfacator este s-o finalizezi.

[quote=“tekkie, post:7, topic:2471”]
modelul de vest in care vine un consultant, sta o saptamana in firma si lucreaza cot la cot cu devii, apoi face o prezentare a feedbackului venit din interior catre management (si viceversa daca se doreste)
[/quote]Problema este ca nu sunt suficiente firme dornice sa implementeze acest lucru.