Windows 10 si Microsoft Edge - Pareri preliminare?

M-am jucat putin zilele astea cu Windows 10 si Microsoft Edge. La prima vedere, sunt foarte impresionat. Personal, am fost destul de multumit si cu 8.1, iar 10 pare a fi o mare mare imbunatatire. Iar Microsoft Edge chiar pare a fi un browser pe care m-as vedea folosindu-l. Lipsesc multe lucruri cum ar fi extensiile, dar pentru utilizatorul de rand, pare a fi mai mult decat suficient. Am scris un pic despre noile features aici:

Windows 10 - Următorul pas in noua eră Microsoft

L-am încercat doar în vmware. La prima vedere:

  1. În 30 ani de Windows nu au fost capabili să rezolve un căcat de focus. Dincolo de faptul că e enervant, poate fi și o problemă gravă de securitate (e.g. ți se fură focusul fix când începi să introduci o parolă). Eu sunt dispus să plătesc încă o licență doar pentru acest fix…
  • Butoanele alea din Notifications nu sunt foarte consistente. Unele fac toggle, altele deschid ferestre. Și n-ar fi o problemă foarte mare, că de la „All Settings” (de exemplu) te aștepți să-ți deschidă o fereastră nouă, dar de la „Location”… nu prea.

Despre Edge: încă nu l-am folosit, ci doar am citit despre el.

However Edge still only supports 75% of what Chrome offers, and there are some extremely disappointing ommisions: Edge does not support the Picture element, which is central to plans to finally resolve responsive images. Thankfully there is partial support for srcset, albeit a subset of the full spec.

There is partial support for the Grid Layout specification, although support is for an older spec. This seems to mimic IE’s Flexbox support, which began as support for an older spec before full support was later added. This approach seems to work for Microsoft, but it will leave us dependent on browser prefixes for some years to come.

Unfortunately CSS Filters haven’t made it into the build, meaning Photoshop image effects are still dependent on Photoshop. But in keeping with the mobile push, Edge does offer support for touch events, the first Microsoft browser to do so. via

Mă îndoiesc că-l vor face disponibil și pentru versiunile mai vechi de Windows (e.g. Win7+), ceea ce înseamnă, invariabil, încă un browser pentru care trebuie să oferim suport. Poate că acum nu vor fi diferențe prea mari, dar pentru următorii câțiva ani va trebui să avem grijă la IE9-11, Edge 1-2 (presupunând că au învățat ceva din frecvența lor de release cycle). Iar faptul că Edge nu suportă anumite features din IE este cu două tăișuri. Dacă lucrezi cu anumite domenii (e.g. bancar) stagnarea va fi sigură (din cauza ActiveX).

Altfel spus, IE nu va fi înlocuit de Edge pentru următorii câțiva ani.

Aștept să văd cât de extensibil este: dacă va folosi modul chrome pentru extensii (o integrare destul de limitată), modul firefox (o integrare destul de imersivă) ori modul IE - accelerators :smiley:


Ca o paranteză, aștept să facă și Outlook să afișeze email-uri HTML într-un mod decent :sunglasses:

3 Likes

Și un fel de review: http://www.sitepoint.com/microsoft-edge-preview/

Potrivit Microsoft, Edge va oferi legacy support pentru MSHTML:

Ar fi fost chiar ultima chestie sa nu se gandeasca la asta. Cat despre Focus, mi-a atras atentia la inceput, cand lasam update-urile sa-si faca de cap, dar de cand las alte aplicatii mai inteligente sa-mi gestioneze update-urile, nu mi-a mai atras atentia. Nu cred ca e o problema majora pentru multa lume, fapt pentru care nu cred ca o vor adresa prea curand.

Cat despre Outlook, avand in vedere ca deja e common practice sa scrii CSS-ul pentru email-uri in functie de Outlook, nu cred ca vor face ceva prea curand. :smile:

În acest moment, nu poți folosi același Edge cu engine de IE (și nici invers). IE rămâne pentru legacy. Două browsere de la Microsoft… Yay!


Problema focusului nu e doar la update. E și la instalări de aplicații. Acum câteva luni am instalat Visual Studio. Vreo 20-30 minute nu am putut face nimic, că tot apăreau ferestre și mi-era să nu stric ceva… Și e valabil pentru orice se instalează în mai mult de 10 secunde.

Acum câțiva ani, când încă foloseam Yahoo! Messenger, avea prostul obicei ca atunci când cineva îți dădea Buzz să-ți fure focusul de pe aplicația curentă și să facă focus pe textbox-ul ferestrei noi.

Când am menționat această problemă, Tudor Galoș a zis sec: el s-a obișnuit.


O chestie ce nu-mi place în Windows 10 este că au stricat meniul/pagina de start. Adică „All Apps” ar fi meritat să apară pe tot meniul (mai ales dacă meniul e full screen), nu doar pe ~20% din ecran cu tone de scroll…

Din cate am citit Edge va fi singurul browser preinstalat. Iar engine-ul nu e decat o versiune adaptata a celui pentru IE 11, care, spun ei, va oferi legacy support out-of-the-box pentru versiunile anterioare de IE, la fel ca si IE 11.

Cat despre extensii, se pare Edge va permite integrarea extensiilor de Chrome si Firefox:

http://www.geek.com/microsoft/microsoft-announces-new-edge-browser-with-support-for-chrome-and-firefox-extensions-1621686/

Chiar m-au facut curios. In versiunea lansata cu Insider Preview, functionalitatea asta e inca disabled.

Cat despre focus, acum ca spui, realizez ca poate si eu m-am obisnuit si nu imi mai dau seama cand se intampla. :smile:

1 Like

http://browserfordoing.com/en-us/

O altă discutie pe seama Edge: https://news.ycombinator.com/item?id=9481043

1 Like

http://blogs.windows.com/msedgedev/2015/05/06/a-break-from-the-past-part-2-saying-goodbye-to-activex-vbscript-attachevent/