Windows UWP: Ce se incadreaza in Front End si-n Back End?

Salutare! Caut indrumare pentru dezvoltarea unei aplicatii de banking. Prin indrumare, ma refer la ce ar trebui sa includa partea de front end si back end in detaliu.
Aplicatia va fii dezvoltata in C# (WinUI pentru UX&UI) si Java.
Pentru moment, am facut partea de UI&UX, dar mai departe ma confrunt cu urmatoarele lucruri:

  1. Implementarea OAuth2 va fii pe partea de front end sau back end? Acelasi lucru si pentru Login si Register. Am posibilitatea sa le pun in ambele parti, dar care-i cea mai indicata?
  2. Ce baza de date recomandati si de catre ce limbaj sa fie accesat?
  3. Cum pot lega limbajele de programare intre ele dupa ce partea de front end este gata?

Va multumesc pentru raspunsuri!

P.S: Probabil sunt intrebari aiurea pentru unii dintre voi, dar eu am lucrat numa pe C# in ultimul an, iar pe Java, am un prieten pasionat de acest limbaj.
Ii primul nostru proiect mai mare, orice raspuns ii bine venit!

Windows UWP este pt Windows. Aplicatii de desktop cu ui-ul specific
Cam asa

Oauth2 pe backend. Ai nevoie de butoane de login si register si in backend le implementezi functionalitatea. Sau daca este aplicatie desktop based, poate sa comunice cu un api.

Mysql, Postgre, SQL Server este cu bani pt proiecte comerciale

Alegi un limbaj. Daca vrei UWP mergi cu C#, Daca vrei web poti sa mergi cu asp.net core (C#) sau spring cu java.

Multumesc! Ideea e ca aplicatia o sa fie disponibila, in prima faza numa pe Windows Store, mai departe o sa fie cross platform (in functie de piata). C# imi ofera posibilitatea sa o fac disponibila si pe Android ( pentru Apple o sa folosesc chiar limbajul lor, Swift).
Butoanele de Login si Register sunt existente, pe partea de front. Numa functionalitati le mai trebuie.

E un proiect de facultate, sper. Suna “fancy” ca e de “banking” dar nu te apuci de asa ceva in viata reala cu asa putine cunostinte. Right ?

3 Likes

Atunci C# ca limbaj.

Si aplicatia poate sa comunice cu un api prin endpoint-uri. Alea pot sa fie facute in orice vrei(Sping cu Java) :slight_smile:


PS: Cam putine cunstine pt cineva care a lucrat cu C#, dar succes :slight_smile:

Da, ce am facut pe C# in mare parte au fost diferite probleme de pe diferite site-uri de exercitii (cum ar fi pbinfo sau leetcode) si algoritmi si structuri de date (lucruri pe care inca le mai invat). De curand m-am apucat de UWP si am facut chestii basic, cum ar fi un ceas :)).

Multumesc!

:))
este bine. Toti am inceput de undeva.

Succes si daca mai ai intrebarim baga mare :slight_smile:

1 Like

Spun de banking, pentru ca include conturi bancare si alte date sensibile (utilizatorul si le poate trece). Datorita unei directive UE, am acces liber la astfel de date. Daca vreau sa-l lansez pe piata, o sa am nevoie de niste licente si acorduri, ce-i drept.
Am un mentor in ceea ce inseamna domeniul bancar, mi-a explicat diverse lucruri cand vine vorba de un produs ce se foloseste de datele bancare ale utilizatorului.

1 Like

De ce UWP (recunosc n-am auzit de el) și nu WPF care e cross platform acum cu .NET? Cred ca mai repede mergea și Razor (dar asta e mvc), tehnologie noua care cu siguranță ti-ar fi mai de folos :crazy_face:

Apoi Java? Dacă tot ai/ati început cu C# pe frontend, continua cu el și pe backend. NET 5 parca e acum, nu e diferența mare fata de Java Spring (am urmărit un tutorial pentru rest api și multe lucruri sunt asemănătoare)

1 Like

Poți dezvolta frontend-ul direct cu React/Svelte/Angular (vezi PWA/progressive Web app) cu TS și backend-ul cu Kotlin/Golang/.Net Core/NodeJS.

În acest fel poți publica un web app în store, e mult mai ușor de actualizat. (O pagină statică) Pe mobile poți refolosi multe cu React Native. (Se poate folosi si pe desktop)
Eventual ai Xamarin sau Flutter. Eu recomand React Native.

Pe backend dacă vrei ceva fain vezi Hasura DB, Prisma sau Postgraphile. Pe Kotlin ești cel mai safe în fintech, după golang, C# și restul.

La OAuth depinde ce vrei, dacă vrei să îți faci propriul provider cu friendly name e ceva de muncă pe backend.
Daca vrei să utilizezi un provider pentru identificare atunci e cam aceeași logică și pe frontend și pe backend.

2 Likes

WPF nu e cross platform chiar daca fost portat la .NET Core, la fel si WinForms. Daca vrei o tehnologie desktop cross platform asemanatoare cu WPF este AvaloniaUI.

ai dreptate. Se renuntase la denumirea “.Net Core” (pentru web au revenit la asp.net) si au fost incluse toate in .NET 5 si de acolo aveam impresia ca si frameworkurile desktop vor fi cross platform :smiley: