Winforms catre web

Salutare.am o aplicatie windows scrisa in .NET. Am nevoie sa o accesez si de pe tablete sau sa o pun online.Am gasit ca cel mai ok este sa o rescriu ca SPA,la partea de front o sa merg pe Angular 2,dar la parta de server nu prea stiu ce sa aleg:
*Asp Web API (cam putina documentatie,pare destul de complex,mai complicat cu hostingul)
*PHP/Laravel (cea mai multa documentatie)
*NodeJs

m-ar interesa un amanunt:cum aplicatia .net o puteam distribui fara sursa (ca exe) si asigurand-ma ca nu este copiata ilegal,cum as putea face la fel si aici,ma gandesc ca o pot folosi si pe localhost si macar partea de server sa o protejez cumva sa nu poate fi copiata?

Ce ma sfatuiti din experienta voastra

multumesc

În PHP ai Zend Encoder sau IonCube, dar ai nevoie de extensiile respective disponibile și pe server (cam sunt instalate implicit).

1 Like

Daca este foarte complexa, si presupune un grad ridicat de interactivitate cu utilizatorul, si se doreste o oarecare fluenta in folosire(fara a astepta dupa pagini care se incarca), atunci merita facuta ca SPA. Angular 2, Durandal, Aurelia.io sunt cateva framework-uri de front-end ok, cu care poti sa iti faci treaba.
Daca cateva postback-uri ptr a face o anumita actiune sunt acceptabile, cred ca este ok si abordarea clasica, fara SPA.

Ca backend, e mai complicat, depinde de modelul de business. Daca vrei sa distribui aplicatia, atunci merita facut in PHP sau Node.js, deoarece hosting-ul pe windows este mai rar, mai scump.
Daca o oferi ca serviciu(SaaS), atunci e ok si un backend in ASP.NET( documentatia ptr ASP Web Api mi se pare sufiecienta).

Legat de obfuscarea codului, daca backend-ul o sa fie in ASP.NET, atunci o sa ai probleme mai mici decat la limbajele de scripting, deoarece codul o sa fie compilat si impachetat in DLL-uri.

2 Likes

Va multumesc pentru raspunsuri,
folosesc .NET (3.5) pt desktop si pot sa spun ca am fost foarte multumit de el.La partea de web vad ca nu prea e folosit,nu-mi amintesc sa fi vazut topicuri despre asp pe aici
are si parti bune: editor,LINQ,entity framework
o sa-l mai studiez putin poate nu am avut eu rabdare

la partea de hosting,eu folosesc o baza de date Firebird dar hosting pt asa ceva nu am gasit decat pt PHP,am inteles ca solutia ar fi un VPS pe windows

ms

Ptr hosting poti sa folosesti Azure de la Microsoft. Platesti in functie de cat de multe resurse iti aloci.
Majoritatea bazelor de date, cat si providerii de storage au adaptoare sau iti pun la dispozitie API usor de integrat intr-o aplicate/website .NET

ASP.NET e folosit mai mult ptr aplicatii enteprise, pe model business to business, dar nu sunt rare nici site-urile destinate publicului larg. Un exemplu care imi vine in minte acum este stackoverflow.com .

2 Likes

Am incercat sa-mi activez Azure free sau trial,vor si informatii despre card…mi se pare absurd

1 Like