World’s most expensive website: Romania spent EUR 12 million to build a useless site

Daca cineva a reusit sa faca un site folosind cunostintele de informatica din liceu plus tutoriale de pe net, altii n-au fost in stare sa faca cu 12 milioane de euro(din care mare parte cred ca o fi spaga) :face_vomiting:


Tipul care a creat acel site pt gestiunea pacinetilor are si un portofoliu :slight_smile:

3 Likes

Motherfuckerz. Cate companii de software, si nu doar romanesti, nu si-ar dori sa implementeze un site web (cel mai probabil in mare parte static) de 12 miloane de euro. E o rusine imensa pentru stat. :rage:

3 Likes

Mie-mi plac milioanele. Uite și de ce:

Dacă e să primești 10.000 de euro pe lună, asta e 120.000 de euro pe an. Cu un milion de euro trăiești bine-mersi 8 ani și ceva luni. Bănuiesc că de 12 milioane de euro îți găsești niște oameni beton.

Acum, realitatea societății românești este că funcționează un pic diferit. Dacă o bună parte din noi considerăm că performanța e criteriul de selecție, în țări ca România pe cine cunoști e de fapt acel criteriu. Societatea nu e construită în jurul performanței ci în jurul relațiilor.

Ca în firul de discuții cu chestii amuzante că un doctor/rezident a scris nu știu ce aplicație să facă lucrurile mai ușoare. În România nu a face lucrurile mai ușoare contează, ci doar aparența contează. Pe acest considerent nu avem sistem de sănătate (de învățământ, de pensii, drumuri). Noi muncim să dăm impresia că avem sistem de sănătate. Sau educațional, sau că avem drumuri.

5 Likes

@RedGuard Nu se intampla doar in Romania, coruptie, furt, neglijenta, nepotisme sunt si in afara, si sunt uneori la fel de mari. In Romania se simte mai rau pentru ca nivelul general e mai jos decat in Vest, dar totusi noi avem si un start foarte intarziat, vorbim de sub 30 de ani de democratie. Daca e mult sau putin, e discutabil, e clar ca am fi putut fi mult mult mai departe.

Pararea mea e ca din pacate problema principala in Romania e mentalitatea medie. Avem cateva generatii inca in viata, zapacite, trecute prin furtuna unor sisteme politice si sociale diferie si extreme. Unii dintre ei au trait chiar si 3 regime: era regului, a comunismului, si asa zis capitalism.
Nu exista insa scuze pentru minciunile politicienilor romani dupa '89 care si-au batut joc de viata multor romani. Romania n-a fost nicioadata o tara saraca, ramane insa, din pacate, fara norocul de a avea liderii care trebuie.

2 Likes

Să ne înțelegem, România este exact cum vrea majoritatea. Majoritatea vrea că lucrurile sa meargă pe bază de pile. Să vorbești de a angaja, a căuta o firmă pe bază de performanță (și deci mai scumpe) e echivalent cu a-l înjura pe om.

1 Like

Ne intelegem, cred, asta ziceam si eu.
Lucrurile zic eu, sunt mai complicate. Mentalitatea de azi e rezultatul indirect la aproape 30 de ani de minciuna si manipulare a liderilor, lideri la randul lor rezultat al votului dat de o populatie zapacita si trecuta prin regime socio-politice, extreme.
De la poza cu tovarasu’ prea iubit din fiecare birou, program la TV de desene animate cu Mihaela de cateva ore pe saptamana, cozi la carne si lapte de la ora 5 dimineata s-a trecut brusc la consignatii, casete video cu Van Damme, filme porno, TV color, banane, guma de mestecat si blugi berechet din Turcia.
Noi astia mai tineri sunt foarte norocosi ca am prins putin, altii foarte putin, altii deloc perioada aia.

Romania e ca un tanar frumos cu potential, dar cu sechele caci a avut parinti betivi si care l-au batut incontinuu :smiley:

Noi astia mai tineri, vrem schimbare, avem alta mentalitate, dar si asa e complicat. Unii, chiar tineri, ii doare la basca, sunt “corporatisti”, ii intereaza doar daca prima luna viitoare asta va fi de 30% sau 35%, mare dilema. Altii sunt lenesi, ii doare-n papuci, la aproape 30 de ani manaca seminte in fata blocului vorbind de ultimul iPHone, mare target. Pe altii nu ii intereseaza ce se intampla in jurul lor. Altii pur si simplu pleaca, unii putin stiind ce fac si chiar pot, altii, in mare parte habar n-au si nici munictori nu sunt si ajung sclavi.

5 Likes

E rational ca a costat 12 milioane de euro, problema e ca nu s-a facut un studiu de caz inainte si acum are 1000 de utilizatori. (respectiv nici macar nu e online)
Doar gazduirea ar costa peste 1 milion de euro pentru un site care are 10 milioane de utilizatori. (la Azure/Amazon/Google)

0.1 euro pe utilizator pe luna nu e o suma nerealista timp de 10 ani. Dar na, cum nu si-a atins scopul e clar vorba de coruptie la nivel inalt, ca nu arunca statul 12 milioane de euro fara sa faca dupa un program pentru a-l promova la greu daca era interesul.

Si daca se facea studiul se mai adaugau precis cateva zeci de mii de euro. Nu cred ca vei vedea nici macar 10 mii de utilizatori pe acel site. Momentan nici nu functioneaza. Insa tin minte ca acum cativa ani am intrat pe el, dar parea neterminat si nici nu avea cine stie ce continut.

Dpdv al gazduiri aplicatiile statului roman folosesc servere-le STS-ului. 12 milioane de euro este un pret exagerat.

S-au aruncat mai multi bani si pe alte lucruri inutile sau care nu functioneaza cum ar trebui.

2 Likes

Studiile au fost 4 miliioane de euro :smiley:
Compania care a facut site-ul a avut licitatii de peste 200 milioane de euro in vreo 6 ani. Mare parte in perioada in care guvernul disponibiliza oameni, taia pensii, salarii si bugete de la sanatate, invatamant si dezvoltare.
Dar nu va faceti probleme, nu iesiti la vot, la proteste… stati linistiti.

4 Likes

“E rational”, “nu e nerealist”
De unde scoti numerele alea cu gazduirea care “e normal” sa coste 1 milion de euro?
Te rog eu, lasa-ne, cred ca pe forumul asta se intampla sa fim mai putini nestiutuori sau tampiti.
Te-ai gasit tu sa sustii cauza ca “e normal” ca magarii astia sa fure zeci de milioane de euro intr-o tara in care, doar un exemplu banal, stai o ora la o cale ferata dupa ce iesi de pe autostrada, doar pentru ca mizerabilor astia nu le pasa sa construiasca un pod.

2 Likes

E extrem de trist. Multi oameni, multe familii batjocorite. Intre timp, altii se lafaie in milioane de euro adunate peste noapte, si isi cumpara proprietati de sute de mii euro peste tot in lume.

Portalul a avut destul de multe idei bune, eu din cate am inteles se vroia ceva similar cu https://www.gov.uk, doar ca nu s-a dorit ceva real.

Ca sa iti dau un context site-ul gov.uk costa 20 milioane de lire pe an ca mentenanta (staff) si a costat 90 de milioane de lire fara costurile de mentenanta. (bine include tot ce tine de guvern, inclusiv finantele si asigurarile de sanatate)

Daca iei in considerare ca o licenta oracle (fara servere) e vreo 300-500k euro, nu e greu de imaginat cum ajungi la 1 milion pe an. Unde mai sunt serverele pentru un throughput de 100 Tb/s pe minim si oamenii care sa le intretina. Cu 10 milioane de euro nici cladirea nu o faci pentru un datacenter decent. Acum repet nu ma refer la ce au facut ca era un site de toata jena, ci la ce trebuia sa fie de fapt.

2 Likes

@isti37

Licente Oracle? Data centere proprii? De ce e nevoie de Oracle si data centere proprii?

Si de unde ai numerele alea cu cat a costat gov.uk?

1 Like