Xiaomi a scos un laptop perfect pentru programare

Este vorba despre Xiaomi Notebook Pro varianta 2018.

1068$ + transport (~4200 lei) pentru :
Core i7 8550U (4 core-uri, 8 thread-uri, 8M Cache, pana la 4.0Ghz, TDP si extreme tuning unlocked)
16Gb memorie dual-channel DDR4 la 2400Mhz
SSD Samsung de 256Gb cu viteze de 3000Mb/s
Difuzoare Harman Infinity de calitate foarte buna si licenta Dolby Atmos
Baterie cu autonomie de 10 ore (sau chiar mai mult)
Placa video dedicata Nvidia MX150 cu 2Gb GDDR5 (duce GTAV la 40 fps pe high, 60fps pe detalii medii)
Ecran full-hd IPS decent
Cititor amprenta
Build quality identic cu macbook pro
2xUSB-C 3.1 cu suport pentru 4K 60fps (exista dock de la Xiaomi cu DisplayPort 1.4 (pentru daisychain 3x1080p sau 4K), usb-c pentru incarcare/passthrough si 2xUSB 3.0 la doar 38$).
Quick-charge (in 30 de minute ai incarcata bateria sau poti incarca telefonul), respectiv exista battery pack-uri pentru USB-C compatibile.
Incarcator USB-C

Dezavantaje:
NU are Thunderbolt in USB-C (nu e compatibil cu dock-uri gen Dell WD15 sau cu placi video externe)
Ecranul nu e perfect (light bleeding)
Are 2kg
Ecran glossy (depinde de gusturi)
Vine cu Windows 10 in Chineza (poate fi reinstalat in orice limba si isi ia inapoi licenta din bios dupa update-uri)
Nu are touch screen
Varianta cu Core i5 si 8Gb e la doar 3000-3200 lei, un Core i5 cu 16Gb RAM ar fi combinatia perfecta.
Fara garantie in Romania (inca nu stiu de nici un importator pe emag)

3 Likes

as evita “perfect” din titlu.
ecranul glossy e o piedica majora pentru mine, si nici in rest nu ma impresioneaza prea tare.
depinde, evident, de preferintele fiecaruia, iar programatori sunt de toate feluri si cu muuulte preferinte neobisnuite.

ex: perfect4me => https://www.forit.ro/laptopuri/lenovo/165867-14-thinkpad-t470p-wqhd-ips-procesor-intel-core-i7-7820hq-8m-cache-up-to-3-90-ghz-16gb-ddr4-512gb-ssd-geforce-940mx-2gb-4g-lte-win-10-pro/ + https://ubuntu-mate.org/

2 Likes

La un laptop ma uit de obicei la

  • procesor: minim I5. La serviciu am un Lenovo T560 cu un 6200U. Se descurca bine
  • memorie: minim 8 GB. Ideal 16 GB, mai ales daca lucrezsi cu masini virtuale
  • stocare: SSD.

Ecranul: Eu am 2 monitoare conectate la laptop-ul de la serviciu. Deci nu prea ma intereseaza daca ecranul este mat sau glossy. La cel glossy se vad mai pronuntat urmele de degete :smiley:
Un coleg de la serviciu are un T460 cu ecran glossy. Soarele ii este inamic.

Audio: Este nice to have boxe decente pe un laptop. :slight_smile:

Conectica(porturi si altele): Sa nu fim in situatia mac-uli lansat in 2016. Adica un port. Nu cred ca pe un laptop non Apple conectica va fi o problema

Video: Nu cred ca pt un ide iti trebuie cine stie ce putere de procesare video. Dar daca mai vrei sa bagi un CS GO sau o mica sesiune de gaming o placa video dedicate va fi un bun prieten

Tastatura: Este nice to have numpad key. Cel putin pt mine. Lenovo are AccuType. Mi se pare o tastatura de laptop decenta.

@John_Jhon sunt fan Lenovo. Am avut 3 laptop-uri pana acum si nu am avut nicio problema cu niciunul. Cel din link este superb, dar portofelul meu a plans cand a vazut pretul :)) In general cele din gama Thinkpad sunt mai scumpe

Dell parca a scos un model din seria XPS “special” pt programatori.

Interesat laptop-ul prezentat de @isti37 :smiley:
Am mai vazut unul la Quickmobile.

1 Like

daca tot dezvoltam preferintele pt hardware…
pentru mine e important la un laptop sa fie si mobil (in sensul de utilizabil in afara biroului).
macar pentru 20 de minute de lucru sau de relaxare din fotoliu dupa 2-3 ore la birou si tot conteaza mobilitatea.

da, si noi avem o gramada de lenovo pe aici, de toate felurile.
dar tastatura ca pe thinkpad nu am mai vazut.
si asta chiar face laptopul foarte folosibil in afara biroului + ecranul ajuta si el mult.

daca in urma cu ceva timp cautam laptopuri de la 15" si ceva in sus, acum sunt convins ca 14" e dimensiunea potrivita pentru mine (da, nu incape un num pad, dar nici nu ii simt lipsa).

evident, bateria e si ea un element important si cand o incarcare tine 6-7 ore de folosire reala (sau macar 5 ore de folosire mai intensa) parca uiti ca in urma cu 3-4 ani era altfel.

pana la urma, e tot stil apple: conteaza experienta de utilizare (mai ales ca pentru programare nu-s cerinte mari sub capota).

da, buzunarul nu se simte prea bine, mai ales la un thinkpad echipat top, dar dpmdv isi merita banii.

ce imi lipseste?
programe utile de grafica pentru linux.
windows parca insista sa se miste in reluare (chiar si pe masinaria din link), iar apple parca nu ma tenteaza suficient.

2 Likes

Referitor la acest Lenovo Thinkpad… eu nu reusesc sa inteleg cum poti sa dai o caruta de bani (10.855 lei), pe un laptop care are asa un design. Un design din anii 90, cu plastic negru si urat, cu border de la display de 2cm, cu aerisire in partea de jos a carcasei, cu o tastutura si un touchpad care nu sunt extraordinare…

uneori nu este despre design…

t470p

2 Likes

Mai bună reclamă pentru Thinkpad decât cea din poză poate fi? :slight_smile:

3 Likes

Exista si un model de 13 inch :

Chiar asa. Mai pui un ban (ceva mai multi :slight_smile: ) si ai ceva care arata mai bine, e cu aluminiu si are specificatii destul de bune: https://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/dell/156-precision-5520-seria-5000-uhd-igzo-touch-procesor-intel-xeon-processor-e3-1505m-v6-8m-cache-300-ghz-16gb-ddr4-1tb-ssd-quadro-m1200-4gb-win-10-pro-3yr-nbd/

Eu nu mai vreau sa am vreun laptop de plastic (chiar military specs, daca nu imi arata clar experimental ca rezista la explozii nucleare sau macar la gloante) de cand am spart un Sony Vaio la un transport fara nu stiu ce solicitare…

Sunt polimeri care au un raport greutate/rezistenta mai bun decat aluminiul. Probabil acel Sony avea o calitate indoielnica, dar asta nu inseamna ca cele din metal sunt mai rezistente.

Sunt curios cati stiti ca aluminiul este unul din cele mai ieftine materiale de pe piata. Yep. Este mai ieftin fata de un plastic calitativ.
Pentru sasiul unui telefon aluminiul costa mai putin de un 1leu. Asta neluand in calcul ca cei care le fac achzitioneaza zeci de metri cubi.

Nu aluminiul e scump ci procesul prin care se prelucreaza, e obligatorie utilizarea unui CNC cu multe freze care trebuie sa fie ascutite si a unui proces de finisare si vopsire electrostatica dupa taiere, in plus acest proces trebuie efectuat in mai multi pasi intr-un plan 3D ca sa iasa unibody. Plasticul (cel ieftin) iese pe banda rulanta din sabloane simple, plasticul de calitate (policarbonatul) are nevoie de sabloane din otel care rezista la cateva zeci-sute de presari care trebuie schimbate sau finisate frecvent. (acesta e unul din motivele pentru care lego-ul e atat de scump si greu de copiat, la un n numar de lego-uri trebuie sa schimbe sablonul de otel ca nu rezista la presiunile necesare ca piesele sa fie in tolerantele cerute. Adica inca n-am vazut nici macar un laptop facut din policarbonat daca ma gandesc mai bine, eventual doar capacul.

Aliajul de magneziu in cazul unui Thinkpad necesita freze mai scumpe, gen pe un unibody din aliaj de magneziu se duc sigur 1-2 freze de cate 100 de euro si cateva mai ieftine pentru finisare.

E ceva ca cei de la Xiaomi scot carcasa de unibody in 3000-4000 de lei si mai pun si componente decente.

In opinia mea daca intrii sa zicem intr-un showroom emag si ai pe langa laptop-uri normale de gaming sau uzuale, un Xiaomi Notebook Pro/Air si niste macbook-uri iti garantez ca singurele pe care ai pune mana ar fi xiaomi-urile si macbook-urile, la restul ti-ar fi greata, iar Dell Precision/Lattitude/Thinkpad-uri in showroom-uri n-ai sa vezi ca sunt mai scumpe ca mac-urile.

3 Likes

asa cum am spus, preferintele fiecaruia sunt prin definitie subiective, iar cand vb de programatori… le putem numi chiar neobisnuite.

daca iti plac specificatiile de statie grafica… are si thinkpad :slight_smile:
https://www.emag.ro/laptop-lenovo-17-3-thinkpad-p71-uhd-ips-intel-xeon-e3-1505m-v6-16gb-ddr4-512gb-ssd-quadro-p4000m-8gb-fingerprint-win-10-20hk0005ri/pd/DJ2GHNBBM/

totusi, nu cred ca sunt comode pentru programare

1 Like

Imi pare rau ca am deschis discutia pentru ca nu am energia, timpul ori cunostintele necesare de a o continua. Comentariul meu era pentru Adrian si falsa perceptia a calitatii superioare a produselor din aluminiu, iar aici m-am uitat la recomandarea facuta de el.

Cat despre procesul de fabricare nu pot sa spun multe pentru ca nu am fost in fabrica vreunui producator de laptopuri / telefoane. Stiu doar ca sunt si altii care frezeaza zilnic in aliaje mai dure decat aluminiul, ca in 2018 probabil, ei, folosesc in mare pentru frezare jeturi de apa ori laser.
O fi fost ceva spectaculos in urma cu 10 - 15ani, in momentul asta sa faci un sasiu de laptop / telefon nu mai este ceva iesit din comun. Adica sa fim seriosi, am vazut blocuri motor si piese mult mai complexe la ateliere in Bucuresti, asa ca nu-mi spune de un sasiu de laptop ca ar fi complicat ca trebuie frezat pe 2 parti.
O sa intreb pe cineva care lucreaza si care mi-a mai facut piese, sa vad ce zice.

Probabil costul de frezare nici nu este cel mai mare in procesul lor de productie in serie, fiind doar o investitie initiala in masinarii, era alta daca erau produse unice, tratarea dupa frezare fiind un cost, in opinia mea, mult mai mare si ca timp si ca pret. E la fel ca la dinti, dupa frezare trebuie refacuta protectia pentru a-i conferi proprietatile initiale :smiley: .

1 Like

Cel din al doilea link pus de @John_Jhon este un workstation. CAD si alte nebunii :slight_smile:
Mai greu sa te misti cu el. Il pui pe un birou si acolo ramane !
Paote si placa video este un factor ce contribuie la pret

Fun fact

ThinkPads are known for their minimalist, black and boxy design which was initially modeled in 1990 by industrial designer Richard Sapper based on the concept of a traditional Japanese Bento lunchbox revealing its nature only after being opened

Cei de la Lenovo au lansat editia aniversara. Are design asemanator cu prima generatie, dar comeponente moderne.

Aici unboxing la jucarie :slight_smile:

Daca tot ati adus in discutie CNC-ul

Poate un pic cam sinistru, dar hei…


Thinkpad-ul unul coleg sat pornit cam din momentul in care l-a primit !

Nu prea stiu eu exact ce anume folosesc ei pe post de ‘aluminiu’ dar sper ca nu e aluminiu ordinar, ci ceva aliaj mai rezistent. Cat despre polimerii cu raportul ala, o fi. Dar nu e chiar asa de simplu. De exemplu in industria aviatica, pentru a se ajunge la ceva comparabil cu ‘aluminiul’, e nevoie de ceva scump in genul fibrei de carbon + polimerii aia. Si chiar si asa, exista avantaje si dezavantaje. Nu o sa intru in detalii. Postul ala era pe scurt, normal ca accept si fibra de carbon :slight_smile:

1 Like

17’’, SSD la jumatate, nu, mersi :slight_smile: Dar imi plac specificatiile de statie grafica, lucrez suficient cu computer vision, grafica 3D & imagini ca sa bag in seama asemenea specificatii. Asta nu inseamna ca folosesc laptop la dezvoltare (cu foarte rare exceptii, fortat de imprejurari) prefer workstation.

LE: Aoleu, si pretul! Am glumit eu cu Dell-ul ala, dar astia chiar exagereaza :slight_smile: Apropo, pentru dezvoltare se poate gasi un Dell XPS cu specificatii destul de similare cu cele de la Precision, la un pret ceva mai accesibil, desi tot scump comparativ cu alea din plastic.

16gb? Eu am de 5 ani 16Gb pe calculator. Daca imi cumpar acum un laptop pentru urmatorii 5 ani, cum mi-as putea lua unul cu 16Gb?

2kg, par un pic cam mult.

In ceea ce priveste “Buildul quality”, pana nu pun man, nu stiu ce sa zic :slight_smile:

3 Likes

32 de Gb te costa 2000 de lei in 2018 (jumatate din pretul laptopului), acum 5 ani era de 3 ori mai ieftin, chiar si 16 gb costa 1000 de lei.
Eu zic ca daca nu faci ceva al naibii de special incat sa nu te poti incadra in 16gb nu prea se merita saltul la 32gb.

SSD-ul de 250 cu 3Gb/s read speed si 1.5 Gb/s write speed compenseaza foarte bine cu memoria virtuala astfel incat sa fie neglijabile diferentele intre 16 si 32 gb daca chiar ai avea nevoie pentru programare. Iar jocuri care sa necesite musai 32 gb ram inca nu sunt sau pe acest laptop sigur nu il rulezi.

Eu as spune ca si 8gb sunt de ajuns cu memorie virtuala pe ssd si 2gb ddr5 pentru placa video, 90% din aplicatii nu vor avea de suferit din punct de vedere al performantei daca ies din memorie si trebuie citite inapoi cu asa viteze. (practic jocurile iti cer memoria continua ca sa nu observi incarcarea texturilor)

De cand am un SSD cu 500Mb/s read/write, repet nu 1.5Gb/s am lucrat la fisiere CAD si Photoshop care mi-au folosit cate 30-40 de gb de memorie virtuala si nu pot sa zic ca era musai sa mai pun memorie. Am jucat si GTAV cu ditamai proiectul deschis pe langa cu debugging pe joc si cu memoria virtuala pe SSD imi incarca texturile greoi dar nu era nici pe departe nejucabil. Dezavantajul e ca asa SSD-ul va tine maxim 5-6 ani.

Un desktop cu 16 gb ram, procesor identic cu i7 8550U, un UPS, acelasi ssd din laptop si o placa video identica cu MX150 te duce la 3700 de lei conform wishlist-ului de mai jos. Ce mai vorbim ? Laptop-ul de mai sus e 4000 de lei…

https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/3227020/

Chrome + PHPstorm + masinj virtuale + un wepack mananca ceva ram

1 Like

PHPStorm sau orice de la IntelliJ intradevar iti face probleme cu 16gb ram, adica daca nu ii dai minim 8gb se misca foarte urat si la un proiect mic. Dar exista IDE-uri gen Visual Studio si Visual Studio Code care abia consuma 1-2gb ram si se misca mai bine.

Masinile virtuale sunt relative, cu docker, ubuntu pentru windows nu o sa ai probleme de memorie. Poti lucra si pe un server de dev pe amazon/digitalocean cu git si CI la pret de nimic fata de inca 16 gb ram.