Zuckerberg and Pichai’s Messages Are a Bad Sign for the Developers

Very TL;DR version ar fi:
“Pichai thinks that their productivity as a whole is not where it needs to be”

Astia nu sunt multumiti cu productivitatea. Nu zic ca nu au dreptate, doar ca observ ca atata timp cat le-a mers bine, si businessul crestea, angajatii erau laudati si nu a fost in niciun moment vorba de productivitate scazuta. Defapt productivitate “mai” scazuta, ca asa se exprima.

Desi in articol nu se mentioneaza remote work, e clar ca acolo se merge cu blame-ul.

Mie mi se pare ca nu am invatat nimic din pandemie. E clar ca remote work va afecta masiv modul de lucru in special pentru companiile unde prezenta la birou era obligatorie 4/5 zile pe saptamana, dar se vedea venind problema cu productivitatea pe termen lung. Iar solutia nu cred ca este revenirea la birou. Nici macar gaselnita hibrid work. Sa fie clar: Sa chemi oamenii de cateva ori pe saptamana la birou nu e hibrid work. E reintoarcere in toata regula.

Referitor la remote work, raspunsul nu cred ca este in a taia modul asta de lucru. Cred ca e mai degraba in calibrarea asteptarilor.

Referitor la productivitate, asta este o problema de cand lumea. In 2008 cand a venit acea criza economica se vorbea in aceiasi termeni. Se dorea eliminarea “elementelor” ne-productive din echipe. Nu au descoperit Meta si Google apa calda in ultimul an.

2 Likes

Problema productivității are oare-ceva legătură cu remote, să fim realiști.

Problema care o văd eu e că nu au oameni capabili să gestioneze echipe remote. Abia găsești oameni capabili să gestioneze echipe on-site, d-apoi remote. Trebuie altfel gândite task-urile, trebuie decoupling mai mult, trebuie comunicare mai structurată, nu e chiar ușor pentru oricine.

1 Like

Eu zic ca au dreptate ca remote work-ul a scazut productivitatea, si aici angajatii chiar sunt de vina. Am destui cunoscuti care de cand lucreaza remote mai mult freaca menta ca nu ii vede nimeni. Asa la birou nu prea poti sa o arzi aiurea ca te vad ceilalti colegi.

Sa nu ma intelegeti gresit, sunt adept wfh, eu unul nu ma vad prea curand inapoi intr-un birou. Dar e si o problema de etica a angajatilor, dupa ce ca se poate sa lucrezi de acasa (cu avantajele de rigoare), majoritatea vad in asta si o oportunitate sa frece menta ceea ce nu e deloc ok. Oricum noi ca si breasla (daca o putem numi asa) suntem foaaarte norocosi cu joburile pe care le avem (salariu mare, o gramada de beneficii pe care companiile le ofera, etc) si cumva tot alegem sa fim “neproductivi” daca se poate. Human nature, I guess.

2 Likes

Doar aici pe forum au fost cateva exemple de oameni care deja cautau gaselnite cum sa lucreze remote la 3 joburi simultan. E clar ca lucrul remote e o problema atunci cand ai angajati care incearca sa te fenteze.

Dar Bucurestenii? humhum

3 Likes

Raman la parerea citita undeva (parca si aici pe Devforum a scris cineva) ca totul se reduce la bani si la scaderea profitabilitatii companiei in conditii dificile de piata.
Cum scade profitul de la 30% la 20% incep sa se agite si iau decizii pe termen scurt fara sa se gandeasca la impactul acestora pe termen mediu sau lung.

3 Likes

Cum masori productivitatea unui dezvoltator Facebook? Nu-i ca si cum ar avea N pagini noi de livrat pana luna viitoare.

2 Likes

Asta e valabil în păcate în toate domeniile inginerești, nu doar software. Cum măsori proiectarea unui pod? Cum măsori proiectarea unei mașini? Unui avion? Unui bloc?

Cum anticipezi problemele neprevăzute?

Problema dezvoltării software-ului e că aproape niciodată nu codezi exact același lucru ca să poți măsura, pentru că, ironic, fix asta e misiunea software, să rezolvi o problemă după care să scalezi :slight_smile:

Da, știu că sunt pattern-uri care se repetă gen fă-mi un CRUD, fă-mi un site, fă-mi un webshop, etc, dar în realitate dacă chestii gata făcute gen WordPress s-ar potrivi la toată lumea n-am mai avea job-uri :slight_smile:

Așa că da, e greu de măsurat productivitatea.

Am destui cunoscuti care de cand lucreaza remote mai mult freaca menta ca nu ii vede nimeni. Asa la birou nu prea poti sa o arzi aiurea ca te vad ceilalti colegi.

Nu cred ca e asa peste tot. Eu de exemplu nu eram mai productiv la munca, iar acolo vedeam colegi cu IDE-ul intr-un monitor si Youtube in altul (clipuri amuzante, trivia etc.), chiar si cu managerii langa (open space). De fapt, mersul la munca imi dadea impresia ca am facut ceva, fiind deja prezent fizic acolo si, in mintea mea, era ok chiar daca poate nu facusem nimic in ziua aia. Nu am stat la birou (neplatit) ca acasa de la 9 AM la 12 noaptea concentrat ca sa duc ceva la capat (mai multe zile la rand chiar).
Cei care se fac ca muncesc o sa o faca si la birou oricum.

1 Like

Se pregatesc de recesiune si taie din resursele cele mai putin productive, e ceva normal.

Legat de partea de remote work, daca omu’ e un lenes acasa, e lenes si la birou - e imposibil sa nu fi lucrat pana acum cu macar 1 om de genul asta, in plus e un lenes frustrat ca a mai pierdut 2 ore aiurea pe drum, asta tine de caracterul oamenilor nu de locul in care muncesc si mai tine si de modul in care masori produtctivitatea si cum se traduce asta in masurile luate atunci cand treaba merge bine sau rau.

Oricum e ultra frustrant pentru angajati, neproductiv si scump pentru companie sa stai sa faci micro management sa chemi oamenii la birou si sa stai cu ochii pe ei tot timpul, nu-s copii de gradinita, trebuie sa isi asume fiecare responsabilitatea pentru ce face si sa dea dovada de autonomie, ca sunt adulti, educati la un anumit nivel si ai asteptari mari. Asa cum angajatul are incredere ca pe data X intra salariul, asa si compania are incredere ca treaba se face.

5 Likes

Corect!
Dar e greu cu etica muncii la o populatie ce a mostenit mentalitati din comunism, unde se fura, ciupea de la stat si fara simt civic; noi sa fim sanatosi

Acum asta nu prea are legatura cu mesajul initiail, pt ca mai toti se pregatesc de criza; din China pana in SUA.

Asta e motivul pentru care am ales să mă întorc la birou: ajunsesem să lucrez seara pentru că altfel mă simțeam vinovat.

1 Like

La mine au fost cateva cazuri cand s-a intamplat asta, de care nici nu stie managerul meu, ca ar fi zis sa las pentru ziua urmatoare.
Pana la urma si la birou poti sa muncesti foarte mult, ca te simti vinovat ca nu e ceva gata la timp.
Eu am vrut sa prind niste release-uri, ca am zis ca o sa fie gata ce faceam, dar ideea era ca la birou ar fi fost mult mai putin probabil sa stau peste program atata timp. Aproape 2 ore le pierdeam pe drum, de exemplu. Eu am stat la PC pana m-am pus in pat, m-am culcat rupt, daca mai pierdeam timp cu alte lucruri slabe sanse sa fii terminat la timp, deci la birou 100% nu duceam la capat. Productivitatea mea nu a scazut acasa, as zice ca opusul, chiar daca mai pierd timpul online, oricum o faceam si acolo, nu statea nimeni sa se uite in monitorul meu.

1 Like

Eu lucrez în cicluri, am anumite momente când sunt ‘in the zone’ și pot băga 2-3 ore continuu la foc automat, indiferent de oră sau altceva, cât timp nu sunt întrerupt.

Deseori mi se întâmplă noaptea să am momentele alea când e liniște și nu prea mă poate deranja nimeni.

2 Likes