Wifi extender Exterior

Salutare. Am net de la digi, care functioneaza f bine. As vrea sa pun un extender pentru gradina (undeva la 4000mp) pentru ca acum nu acopera decat o bucata de gradina. Am vazut pe net niste antene care zic ca bat la 2-3km :)), eu as vrea ceva care sa acopere zona mea nu toata comuna.

Ce imi recomandati din experienta voastra?

Multumesc anticipat de raspunsuri

Niște întrebări:

  • ce formă are grădina? 4000m² pot fi împărțiți oricum, nu ne spune nimic. 100m x 40m vs 200m x 20m vs 400m x 10m
  • cum este amplasată grădina? Prespunând că-i lângă o casă, ai casa în mijlocul grădinii? Casa este în capătul grădinii? Dacă da, este pe latura scurtă sau aia lungă?
  • extenderele vor sta în natură sau vor fi protejate în vreun fel?
  • și, desigur: ce buget ai?
1 Like

Nu conteaza doar antena la extender, conteaza si dispozitivul pe care il folosesti. Un telefon/laptop este incapabil sa trimita date la mai mult de 10-20m in aer liber pe 5Ghz si probabil 50m pe 2.4Ghz. (aici vorbim de internet normal - chiar si la 50m ar trebui sa ai setari foarte speciale si viteze foarte mici precum 1-2Mbps)

Dispozitive precum ESP32 cu protocoale mesh se pot duce lejer la 1-2km in aer deschis, dar trimit datele diferit de protocolul wifi IEEE.

Nici range extenderul care se duce la 1km nu foloseste wifi normal, are ceva protocol special si trebuie sa fie 2 antene/dispozitive la fel. Ubiquiti produce air fiber, dar la ce pret are mai bine cumperi si ingropi fibra optica daca e terenul tau.

Exista si alte protocoale/placi de retea care nu folosesc wifi ci pe frecventa de 2.4Ghz (sau cele libere in general) iti fac o retea precum cea 3G/4G, dar in functie de distanta poate fi ilegal sa ridici puterea de transmisie.


Unde escrie Lot 2 e o mica casuta cu internet. restul e ceva de genul 40x100 m. De acolo wifi bate vrei 400-500 mp insa mai departe de asta nu merge

Faptul ca arata ca ai semnal la 400-500 metri nu insemna ca poti si sa faci si ceva bidirectional, posibil incarca mesaje, un site web, dar nu va functiona la un apel video/audio.

Presupun ca iti trebuie pentru IoT.

Eu aș duce cablu pe marginea terenului, îngropat frumos, sunt cutii rezistente la apă în toate magazinele de bricolaj, dacă nu vrei să duci curent duci ceva cu POE și aia e. Dacă vrei sunt și access point pentru exterior care sunt ele rezistente la apă dar la alte prețuri, evident.

Dar pentru ceva serios și stabil sigur trebuie dus și curent ca să ai putere pentru antene.

Doar să le duci în tuburi separate, curentul și cablul să fie neapărat FTP, măcar cat6 sau cat6a pentru a fi future proof. Cat7 nu merită și e greu să găsești mufe la el.

1 Like

pentru pentru camere si pentru mine in general cand “gradinaresc”.

Toate cele bune

https://in.ui.com/wifi/flexible-outdoor

ei zic acolo de suprafete mici, dar din experienta, al meu de interior bate pana destul de departe in gradina, astea de exterior, orientate corect ar trebui sa-si faca treaba calumea.

1 Like

Si eu sunt intr-o situatie similara , am ales un TP-LINK EAP225-Outdoor AC1200. Il voi monta si testa spre sf lunii, deci am sa revin atunci cu ceva date. Din review-uri pare ce trebuie.

1 Like

Eu as vorbi cu @serghei de la wifimag.
:sunglasses:

1 Like

Mare atentie cu UI. Odată ce intri in hora, nu mai poți ieși … si totul funcționează ireproșabil! Dar costa…

ah, absolut, e un fel de apple. dar dupa o varsta vrei ca lucrurile sa mearga si sa nu-ti consume timpul.

2 Likes

Eu am observat ca pana nu i-am dat ip dedicat access point-ului (fara DHCP) se tot plangea ca nu am internet. E cam facut sa fie totul UI de la router pana la AP.

Grija sa faceti update la firmware frecvent ca apar des vulnerabilitati. In rest le recomand si eu, dar vedeti ca s-au mai zgarcit, sa nu luati nimic cu Mediatek.

Omada e mai ieftin si la fel de bun.

Nu prea este mare supriză că modelul de afacere este asemănător cu al Apple, din moment ce Robert Pera (fondatorul Ubiquiti) a lucrat la Apple.