12.1 Trillion Digits of Pi


(Ionuț Staicu) #1

Limita calculării Pi nu are nici o legătură cu puterea de calcul ci cu… capacitatea de stocare.

Even with the largest drives available (4 TB), it would have required a prohibitively large number of drives. While it’s theoretically possible to have over 100 drives hooked up to a single motherboard, there is a point where it becomes… insane - even if you forget about cost. And if the MTBF drops below a few days, then you’ll run into the same run-away time loss from hard drive failures. Getting around this would require stacking even more redundancy which further increases the capacity requirement. In any case, there’s a limit somewhere.

http://www.numberworld.org/misc_runs/pi-12t/


(Adrian Tufă ) #2

Totusi, oare pana la ce numar de zecimale exista utiliate practica ? :slight_smile:


(Adrian) #4

Foarte putine. Depinde despre ce anume e vorba, dar de obicei sunt implicate tot felul de alte erori, nu numai pi-ul ala, de la erorile de masurare pana la erori numerice.

De foarte multe ori nici macar nu-ti pasa de zecimalele pi-ului cand faci calculele, de exemplu in fizica nucleara/atomica/moleculara poti sa treci la alte unitati de masura (ca aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_units ) astfel incat sa dispara pi-urile si in general constantele urate sa fie inlocuite de mult mai frumosul… 1, cu o infinitate de zecimale exacte :slight_smile: Nu intotdeauna poti insa sa scapi de toate constantele astea asa, dar se simplifica oricum treaba.

Bineinteles, asta nu inseamna precizie infinita pentru ca rareori se poate rezolva o problema exact. La sfarsit tii cont de cam cat sunt acele erori si de cat de bine poti sa masori, apoi convertesti inapoi la unitatile de masura obisnuite, folosind doar numarul de zecimale util practic (mai multe, aici: https://en.wikipedia.org/wiki/False_precision si aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Significant_figures ).

Nu exista nici o utilitate practica (exceptand eventual ceva considerente matematice care cumva pot avea vreo consecinta practica pana la urma) la numarul ala mare de zecimale, unii cred ca sufera de sindrom obsesiv compulsiv la modul grav de tot.