2014 Salary Survey Results

Asta așa, să nu spuneți că n-a venit Moșu și pe DevForum :smiley:

Deși nu este făcut pe un eșantion foarte mare de oameni (doar 60), pe mine mă pune un pic pe gânduri:

Senior level: $91k
Mid level: $75k
Junior level: $45k
[…]
The senior level salary (again, after removing outliers) ranged from $52-$134k per year. The mid-level salary range was $46-$97k per year. Junior level salary ranged from $19-$69k per year.

Asta pentru că, dacă din punct de vedere al experienței eu mă auto-evaluez ca mid-level, încasez cât un junior. Și nu la pragul de sus…

Voi pe unde vă situați? Sunteți mulțumiți?

https://eamann.com/biz/2014-salary-survey-results/

Zic sa bage si tarile din care erau cei care au raspuns. Conteaza forate mult.

60k euro net. DE, Berlin

Dacă s-ar ajunge la rezultatele menționate și în România ar fi foarte bine, însă nu cred că o să fie posibil prea curând(ca full-timer).

Lucrez în Copenhaga ca JavaScript Developer(full-time), considerat junior dev din cauza vârstei(22), însă mă auto-evaluez ca mid-level cu ~8 ani experiență full-stack(5 freelancer, 3 full-time). Ca salariu mă încadrez la senior, însă nu la pragul de sus…

Având în vedere evoluția indexului pentru JavaScript Development în USA din Oct `13 până în prezent, cred că rezultatele sondajului sunt puțin cam sub media curentă (din păcate nu este menționată și perioada anului când a fost realizat sondajul din sursa citată). LE: sursa privind JS Dev index: http://www.indeed.com/salary/q-Javascript-Developer-l-United-States.html

@danielroscaro: felicitari pentru experienta pe care o ai la 22. Intr-adevar JavaScript Developement-ul este intr-o criza imensa de oameni in acest moment asa ca e posibil sa nu fie relevant.

Oricum in romania sunt cele mai mari salarii din lume comparat cu salariul mediu la tara respectiva. Avand in vedere ca salariile sunt in dolari si brute , ele mi se par destul de mici.

2 Likes

@Catalin_Banu Problema principală este că se declară salariul brut, pentru că taxele diferă de la o țară la alta. Ce pot spune este că de exemplu în Danemarca, se aplica impozitul progresiv, astfel că un salariu mai mare, la sfârșit de lună poate fi mai mic decât unul ceva mai mic. Nu știu exact care sunt impozitele în România, însă aici cu un salariu brut >7000€/lună impozitul este de 55%. (există însă și multe taxe, dobânzi etc ce pot fi deduse din acest impozit)

In Romania, din 1000Euro dati de firma, angajatul primeste 610 (nu iau in calcul scutirile IT). Dar in Romania se vorbeste intotdeauna de cei 2000Euro pe care ii ia angajatul si nu cei 3200 pe care ii cheltueiste angajatorul pentru ca nu sunt transparentele aceste sume.

3 Likes

Cand cheltuieste angajatorul 3200 de eur cu un angajat? Cine are 2000 de euro pe cartea de munca integral, fara artificii gen PFA, SRL sau drepturi de autor?

Apropo, in Romania, astazi, la 2000EUR net, brutul ar veni cam 3600 :wink:

Salariul brut nu contine si taxele platite de angajator ci doar cele platite de angajat, cel putin din cate stiu eu.

Nu mai propaga mitul ăsta. TOATE taxele sunt plătite de angajat.

4 Likes

Cand am zis 3200 pentru 2000 net, nu m-am referit la salariu brut, ci la costuri totale. In mod normal cam 3600 Euro erau (asa cum zicea @tacheshun), insa din ce calculasem reducerea de 5% + plus reducerea pe venit IT se schimba un pic raportul intre banii primiti de programator si banii cheltuiti de angajator (nu mai retin cum am facut exact calculul, posibil sa gresesc).

cand e firma din afara si nu apeleaza la artificii legale pentru ca oricum ii doare in fund ca romanii pe care i-au angajat sunt de trei ori mai ieftini (chiar si la 2500 euro + taxe) si de doua ori mai buni decat gasesc la ei in tara

stiu cel putin doua companii din Bucuresti. Birouri regionale, clienti mari care dau milionul per proiect de 3 luni fara sa clipeasca

Imi pare rau dar nu eu propag mitul ala ci guvernul. Cand a scos legea bugetului a scris “contributiile angajatorului la plata salariilor”, nu fac decat sa repet ce scrie in legislatie nu creez mituri.

Iar ce am scris mai sus este ca salariul brut este cel impozabil. La 2000euro / 9020lei, salariul brut este de 2850euro, nu 3600, cel din urma fiind totalul de brut + contributiile / obligatiile angajatorului la plata salariului.

Stiu ca nu asta este scopul subiectului, am facut off topic doar pentru a clarifica faza cu salariul brut, ma gandesc ca poti fi refuzat la interviu daca ii spui ca vrei salariul brut de 3600 in loc de 2800euro.

1 Like

Un studiu ceva mai detaliat (si pe un esantion mai mare) pentru zona Btighton, UK - si numai Freelanceri.

http://www.brightonfuse.com/wp-content/uploads/2015/01/brighton_fuse2_online.pdf

Impozitul progresiv nu functioneaza asa. E imposibil ce spui tu.

Banuiesc ca Daniel se referea la limitele superioare si inferioare ale cotelor de impozit progresiv. Cazurile in care cateva sute de euro pot sa faca diferenta dintre un impozit de 20% si unul de 25%.

@Vilmos_Ioo M-am exprimat destul de prost, însă @GeorgeG a descris sistemul mult mai bine. Problema impozitului progresiv este că se începe cu 8% (job part-time), iar cand devine full-time impozitul se face (8% către stat + minim 36% către regiunea în care locuiești). Există o sumă fixă de care ne ferim cam toți aici, care în momentul în care este atinsă măreste impozitul de la 36% direct la 44%…, iar impozitul maxim fiind de 8% + 55%.

@danielroscaro @GeorgeG

Da, dar toate procentele alea se aplica doar la banii peste limita. Acum nu știu cum e în Danemarca, dar pentru mine (UK) impozit progresiv aia înseamnă. Deci e teoretic imposibil sa primești mărire de salariu și sa iei bani mai puțin acasă.

1 Like

Ai dreptate, mi-am schimbat si eu opinia in ultima luna deoarece am intalnit companii similare.

Am revenit cu un raspuns, deoarece m-am inselat in ceea ce priveste impozitul si modul in care acesta este aplicat. Concluzia este ca si in Danemarca este la fel ca si in UK cand vine vorba de impozitul progresiv. My bad :slightly_smiling:

Am fost indus in eroare de modul de calcul al impozitului intre un job part-time si unul full-time. De exemplu: daca la un job part-time salariul este de 15 000 DKK, impozitul este de 8%, insa daca job-ul este full-time si salariul de 20 000 DKK - impozitul este de 8% + 36%. Cu toate ca impozitul unui job full-time este mai mare, o parte din acesta se duce direct catre pensie dar si catre sistemul de sanatate, astfel ca se explica in mare parte aceasta diferenta de impozit.

1 Like