A Blog Post With Every HTML Element

Câte tag-uri (nu) folosiți?

Sunt unele atât de vechi încât am uitat că le știam :pensive: (e.g. ruby sau tt) iar de altele nici nu știam dacă mai există, pentru că s-au sucit în funcție de modă versiune de html (e.g. menu sau menuitem; parcă nav și hgroup au fost într-o situație similară).

2 Likes

am folosit candva (prin liceu, acum multi ani) LaTeX pentru formatarea unor lucrari (si m-a ajutat sa imi dau seama mai bine de elemente de structura a continutului si de legatura din mark-up si continut in sine).
pana la urma… cel mai eficient e cand potrivesti tagurile cu semnificatia textului.

ps. inainte de cms-uri eram destul de atent la taguri (mai ales ca era nevoie sa creez layoutul de la zero), acum verific elementele principale sa nu fie probleme semnificative + optmizari punctuale acolo unde sunt necesare.
nu stiu daca mai conteaza asa de tare cand css oricum controleaza afisarea, iar google indexeaza mai mult in functie de semnificatie si mai putin in functie taguri.

1 Like

Dar semantica nu este pentru stilizare sau SEO [1] :slight_smile:

Teoretic semantica tagurilor ajută la accesibilitate.

Practic… avem atributul role="" care poate fi plasat peste tot.


  1. știu că a fost o perioadă în care influența și rezultatele din căutări, nu știu dacă mai este cazul. ↩︎

1 Like

pai teoretic orice thema decenta a unui cms este corecta semnatic.

eu chiar apreciez o buna semantica / organizare / etc,
dar in practica lucrurile merg suficient de bine cu varianta “default”
sau diferenta de rezultate dintre default si corect nu prea merita efortul de corectare.

uite: deschide o intrebare pe forum sa vedem cati oameni sunt atenti la to, cc, bcc cand scriu un mail si daca o adresare incorecta (ex: responsabilul / cel de la care se asteapta raspunsul e in cc in loc de to) ii impiedica sa raspunda sau sa actioneze.

la fel si cu gramatica… e incomod sa citesti un text cu greseli, dar nu te impiedica sa il intelegi daca asta conteaza (inclusiv translate si chiar gpt inteleg si raspund la texte cu greseli).

in fine, ideea mea e:
chiar daca apreciez un document corect formatat, contextul de astazi nu prea mai justifica efortul de a fi 100% corect (da, stiu… corect si grad de comparatie).
asa ca (eu) aleg sa aloc efortul (in cantitate rezonabila) mai mult pentru imagine (inclusiv a mea despre mine) si mai putin pentru functionalitate (care oricum e ok cu un procent mai mic de corect).

1 Like

Conteaza mult la screen readere, la aplicatii mai putin, dar e mai usor de inteles daca folosesti tag-uri semantice.

Intr-adevar ai role, role e foarte util si la testare in loc de data-testid. By default ai role la anumite elemente, dar daca folosesti tag-ul semantic e.g. button o sa aiba rolul de button.

E mult mai urat sa ai numai div-uri in loc de elemente semantice. Plus cu React de exemplu daca folosesti tailwind o sa arate oribil doar cu div-uri daca nu iti faci tu componente doar ca sa extragi stilul pe componente intr-un mod extensibil.