A jQuery alternative for modern browsers

Cred că pentru un site mic ar fi interesant de experimentat cu o bibliotecă de genul ăsta :slight_smile:

Prezentarea:

Lib e aici:

5 Likes

Pai şi AJAX? :stuck_out_tongue:

1 Like

Pentru asta exista jQuery Slim, taie ajax si effects din librarie.
Cat despre Ajax, eu as folosi mai degraba Axios.

1 Like

Cash dom pare promitator. Am sa il incerc.

Nu folositi jQuery sau librarii de genul, este cea mai mare crima. Nu mai puteti face debugging cum trebuie la un script mai complex.

In editor iarasi nu ai autocompletare si trebuie sa faci dependency injection la teste cu inca o dependinta in plus.

Presupun că și cash intră în de genul, nu?

De curiozitate, ce propui pentru un site de prezentare, unde ai nevoie de câteva efecte banale, gen un carusel, un acordeon, o validare de formular și poate o căutare cu autocomplete?

Javascript pur.
document.querySelector(‘element’) (adica doc.queryS cu tab in editor) si data-target/aria in element e destul, animatiile oricum le faci cu animate.css.

Iti faci un snippet in IDE/editor-ul tau in loc sa folosesti cash daca chiar ai nevoie de ceva putin mai lung gen .offset() sau .position(). Pentru ajax n-ai nevoie de nimic din jquery, fetch e foarte simplu de inteles, daca ai nevoie de feature-uri mai complexe iti trebuie state management si componente altfel iese spaghetti code.


+
https://sdras.github.io/array-explorer
+
https://sdras.github.io/object-explorer
+
http://javascript.info

Ne-ntoarcem 180 de grade? Dintr-o dată reiese că Javascript pur e mai ușor și mai rapid? Poți face cereri AJAX fără o bibliotecă, așa, doar din Javascript? Who would’ve thunk?

1 Like

În cât timp faci un carusel cu JS chior?

Scrii de la zero și animații și tot ce mai e nevoie doar pentru că e trendul ăsta de „jquery sucks”?

2 Likes

Luând în considerare că 99% din galeriile de imagini/image sliders/name them what you want sunt niște porcării semi-funcționale, răspunsul e evident: Da, te pui și îl scrii de mână.

Mai ales că animații poți face doar din CSS3.

Într-un fel, are sens. Eu când m-am apucat să folosesc jQuery am avut un motiv foarte întemeiat, posibilitatea de a scrie cod compatibil cu toate browserele, fără să testez atent toate versiunile posibile şi imposibile. Acum asperităţile s-au mai netezit, nu (prea) mai sunt diferenţe majore între browsere, cel puţin nu la chestiile de zi cu zi.

3 Likes

Mie mi-e scârbă. Făceam foarte bine ce aveam de făcut în plain Javascript. Apoi au venit tot felul de colegi care erau cu jQuery în brațe. Că așa e bine să facem. Ok, whatever. Le-am făcut cu jQuery deși le ziceam că ce e de făcut se poate face mult mai simplu în JS simplu. Nu și nu.

Azi, că stai. Că poți face multe chestii în JS. Da, whatever. Welcome to 10 years ago. Bleah. Scârbă.

Eram ieri la interviu: Dar știi Javascript? What the f am I supposed to answer to that? Da, făceam Javascript încă de pe vremea DHTML-ului. Știe cineva ce e DHTML? Hell, foloseam Netscape Navigator.

Ce vor întreba mai încolo? Știi să citești un PDF?

When the facts change I change my mind. What do you do sir? – JM Keynes

Nu poti pretinde ca jQuery era doar o moda sau ca plain JS sunt chestii dupa ureche. Era un context atunci incat lumea folosea jQuery. Acum e alt context, asa ca lumea a abandonat jQuery-ul. Cand s-o schimba din nou contextul, iarasi o sa se schimbe si tool-urile folosite.

1 Like

Hei, poți face ceva într-o funcție, sau poți face acel ceva apelând n funcții peste funcția inițială.

jQuery și la ce l-am folosit în peste 10 ani nu a adus nici un beneficiu. Doar pe mine m-a pus în situații jenante la întrebări de interviu de genul: Știi jQuery? Well nu, dar pot face apeluri AJAX direct cu Javascript. La care mi s-a răspuns: Ce? Aia e o prostie.

Iti ia cam 10 minute sa faci un carusel daca chiar ai nevoie de unul, animatiile le faci din CSS, nu in JS daca nu vrei ceva complex. Daca vrei ceva complex oricum iti trebuie ceva librarie de animatii sau copiezi cod in codul tau frumos pe componente.

Oricum nu jquery iti face caruselul, codul de miscare si asezare in pagina nu e complex.

Ideea e sa eviti sa dai intr-un fisier minificat de 100kb cand faci debugging pentru un simplu select sau innerHTML.

1 Like

Știi că… și jquery are sourcemap, da?

Nu ma ajuta sourcemap-ul, doar imi da cod mai usor de citit prin care trebuie sa dau step in de 10-ori pana dau de codul real. Daca e vorba de un mouse event sau touch e foarte enervant.